Blogginlägg

60: #23. SPENCER DAVIS GROUP (1964-1968)

Postad: 2015-11-23 07:54
Kategori: 60-talets bästa


Från vänster: Pete York, trummor, Spencer Davis, gitarr, Muff Winwood, bas, och Stevie Winwood, sång och orgel.

THE SPENCER DAVIS GROUPS TOPP 3:

1. Gimme some loving (1966)
2. I'm a man (1967)
3. Keep on running (1965)


MANNEN VARS NAMN OCKSÅ GAV NAMN åt hela gruppen, Spencer Davis, fick stå i skuggan av sångaren och den uppseendeväckande unge Stevie Winwood. Gruppen skivdebuterade samma månad, maj 1964, som Stevie fyllde 16 år men som det underbarn han beskrevs som debuterade han mycket tidigare. Redan 1959, som elvaåring(!), hade Stevie gruppen Johnny Star and The Planets med sin bror Muff. Med en pappa som var saxofonist i ett jazzdansband kom jazzintresset tidigt och några år senare, 1963, hade bröderna tillsammans bandet Muff-Woody Jazz Band när de träffade walesaren och gitarristen Spencer Davis på puben Golden Eagle i Birmingham där alla spelade på den tiden.
   Davis tog med sig ytterligare en jazzmusiker, trummisen Pete York, till den nya gruppen. Kvartetten uppträdde som The Rhythm and Blues Quartette men Muff tyckte att "åldermannen" i gruppen, då 23-årige Davis, också skulle vara ansiktet utåt och gruppnamnet blev därför The Spencer Davis Group. Förutom jazz älskade Stevie, som sjöng och spelade gitarr, orgel och piano, både gospel, blues, country och folkmusik och influenserna kom uppenbart från det svarta USA.
   Redan innan namnbytet hade gruppen upptäckts av promotorn, skivbolagschefen och producenten Chris Blackwell som var född i England men hade växt upp på Jamaica. 1959 hade han startat det numera legendariska skivbolaget Island Records på den västindiska ön för att han älskade reggae och ska med de inhemska artisterna.
   1962 flyttade Chris tillbaka till England, tog med sig skivbolaget och artister som Derrick Morgan, Jimmy Cliff, John Holt - och Millie (Small) . Millie fick våren 1964 en jättehit över hela världen med "My boy lollipop" och var den första kommersiellt framgångsrika singeln som introducerade skamusiken internationellt. I maj 1964 nådde den skivan som högst på världens topplistor och samma månad, när Stevie Winwood fyllde 16, släpptes Spencer Davis Groups debutsingel "Dimples".
   Första året som skivgrupp hade SDG uteslutande amerikanska covers på sin repertoar. Redan på John Lee Hookers åtta år gamla "Dimples" visade unge Stevie oanade kvalitéer som sångare och munspelare. Imponerade även på nästa singel, Soul Sisters ganska aktuella "I can't stand it", och exploderade verkligen på pianoballaden "Every little bit hurts", en underbar version av Brenda Holloways ett år gamla Motown-låt. Stevie var verkligen huvudperson i det här bandet men hos skivbolaget var hans namn tydligen ännu så länge okänt. På singel-b-sidan "It hurts me do", som han skrev, blev han kallad "S Windword" och på en ep ett halvår senare fick han namnet "S Windward"...

SÅ HÄR LÅNGT VAR LISTFRAMGÅNGARNA INGA eller väldigt blygsamma och det fortsatte även på "Strong love", Houston-gruppen The Malibus bara några månader gamla soulstänkare, och Blackwell började bli otålig på alla uteblivna framgångar. Med sig från Jamaica hade han några år tidigare haft skaartisten och låtskrivaren Wilfred "Jackie" Edwards, en av det landets största artister, och bad honom skriva passande material för gruppen. Det blev "Keep on running" och gruppens genombrott var ett faktum. I januari 1966 toppade bandet Englandslistan, där de efterträdde Beatles "We can work it out", och Stevies fuzzgitarr (modell Stones "Satisfaction") var en av de viktiga ingredienserna till succé.
   Den slagkraftiga kombinationen Winwood/Edwards fortsatte på nästa singel, nästan lika starka "Somebody help me", som också blev en listtoppare. På uppföljaren "When I come home", som var ett låtskrivarsamarbete Edwards/Winwood, kokade de soppa på samma spik och listframgångarna blev lite ljummare. Men snart skulle 18-årige Stevie Winwoods karriär nå oförglömliga höjder som både sångare och låtskrivare.
   Hösten 1966 skulle Winwoods låtskrivande blomma ut ordentligt. Först "Gimme some loving" som enligt officiella uppgifter (notblad) har skrivits av Stevie, Muff och Spencer tillsammans men på singeletiketten står det endast Winwood som sjunger bättre än någonsin och spelar den frodiga och flödande hammondorgeln. Det blev gruppens och kanske också Stevies all time high. Amerikanen Jimmy Miller, som på uppmaning av Blackwell just hade anlänt från USA där han hade producerat skivor sedan 1963, remixade "Gimme some loving" och gav hela låten ett fläskigare sound.
   På nästa singel, "I'm a man" som skulle bli Stevies sista med gruppen, står det "An Island Record Prod." som producent på etiketten men är i praktiken ett verk av just Jimmy Miller som dessutom delade låtskrivarcredit med Winwood. Planerna på en ny grupp, Traffic, fanns redan hos både Winwood och Miller när den mäktiga singeln släpptes i januari 1967.
   Båda bröderna Winwood lämnade alltså Spencer Davis Group i april 1967 men gruppen fortsatte producera skivor i många år med olika ersättare. Förutom de hyfsade singlarna "Time seller" och "Mr Second class", som dock inte går att jämföra med gruppens Winwood-era, var det dock en medioker fortsättning på ett legendariskt gruppnamn.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2015 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.