Blogginlägg från 2015-11-29

En karamell att suga länge på

Postad: 2015-11-29 12:20
Kategori: Live-recensionerCARLA
East West Sushi, Örebro 27 november 2015
Konsertlängd: 22:00-23:33 (93 min)
Min plats: Stående i baren ca 7 m från scenen.


Plura, Plura och Plura. I den massmediala stormen runt Plura har de övriga Eldkvarn-medlemmarnas betydelse visuellt förminskats men det är, om sanningen ska fram, musikerna som har givit Plura plattformen till succé. Lillebror Carla är kanske den som har kommit mest i kläm. OK, han har fått med en och annan låt på skivorna och konserterna men har bokstavligen fått stå i skuggan av sin numera rikskände släkting.
   När nu Eldkvarn sjunger på sista versen (som Carla ihärdigt påpekar när jag träffar honom efter konserten) borde det vara öppet spår för den yngre Eldkvarn-brodern och en starkt försenad solokarriär. Det underströk om inte annat fredagens konsert där Carla stod i centrum med sina sånger, poetiska ordvändningar, lärorik information (jag fick i efterhand lära mig var Kungsklippan ligger i Stockholm), fantastiska anekdoter och gott humör. Tillsammans med Eldkvarn-kollegan Claes von Heijne på piano blev det en helt underbar föreställning där Carla visade sig vara helt bekväm i sin huvudroll.
   I förväntningarna inför konserten fanns Carlas 22 år gamla soloalbum "Skakad & rörd" som en central del men den skivan spelade långtifrån någon huvudroll med sina blott tre låtar, "7:e våningen", "Ölhund" och "Sekonderna lämnar ringen". Vi fick så mycket mer av riktigt obskyra Eldkvarn-spår, "När ryssar kysser ryssar" (cd-spår på "Kungarna från Broadway"), "Kom hit igen" (cd-spår på "Karusellkvällar") och "Var det inte vi igår?" (bortvalt spår på "Limbo"), en helt nyskriven låt ("Långe Jan") och givetvis hans allra mest kända Eldkvarn-bidrag, "Konfettiregn" och "Kungsholmskopplet". Plus en mäktigt imponerande version av "Kom till kusten" från "Genom ljuva livet"-albumet.
   Mellan låtarna i den fenomenala raden av personliga sånger stod Carla och harklade sig lite innan han målade ut mellansnacken i helt fantastiska anekdoter om minnen från låtskrivande, skivinspelningar och även Örebro-relaterade ämnen som Svampen och Ronnie Peterson. Han höll en spontan dialog med sin tystlåtne pianist som egentligen inte behövde svara. Det här var duons tredje konsert på sin lilla turné och det vore mer än rättvist om den med tiden skulle få större uppmärksamhet. Konceptet skulle utan svårigheter kunna växa och bli fantastisk underhållning för en bra mycket större publik än de få som hade letat sig till East West på fredagskvällen.
   Carlas konsert blev på alla sätt en karamell att suga på väldigt länge.
   Tack till Carla-fantasten Mattias Lagerqvist, vanligtvis gitarrist och låtskrivare i DSH5, som hjälpte mig att identifiera de mest obskyra låtarna i Carlas arsenal av personliga sånger.

Stränderna
Lilla Sofie
7:e våningen
Sekonderna lämnar ringen
När ryssar kysser ryssar
Täby galopp
Konfettiregn
Runt solen
Å hej å hå
Kom hit igen
Salta skor
Ölhund
Kom till kusten
Ingen lätt match Bobbo
Ett litet finger
Följer den väg
Kungsholmskopplet

Extralåtar
Var det inte vi igår?
Långe Jan

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (437)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (19)
Jul (70)
Konserter (231)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (49)
Maxi12" (35)
Minns (130)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< November 2015 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Hasse 26/07: Ja, Harvest gick varm på studentrummet i Örebro i början av 70-talet. Kan for...

Peter 17/07: Låter spännande. Ska bli intressant....

Björn Stein 4/07: Även Nisse klädde sig en Stones tisha, Some girls......

Björn Stein 7/06: Ferne är legend från gruppen Risken Finns, då med en annan legend Gunnar Dani...

Silja 7/06: Bilden på Richard och Andi. En meter???...

Björn Stein 6/06: Jag såg Lars Winnerbäck, innan jag läste under bilden......

Tommy Mannfolk 31/05: Har Cantona Albumet, frågan är vilket av alla dessa lag är Ians lag? ...

Jan Arne Martin Lennell 26/05: Alltid lär man sig något nytt! Läser denna artikel och upptäcker till min f...

Kjell J 19/05: Verkligen trist att höra, lärde om Moon Martin via Lennart P, när det begav s...

Lennart Grönfelt 15/05: Fick liveskivan av en kompis 70 som inte tyckte den va något att ha, gick hem o...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.