De tio senaste blogginläggen

ÖREBRO LIVE #99: Ulf Lundell 2002

Postad: 2022-05-20 07:58
Kategori: ÖREBRO LIVE

AV VÄLDIGT FÖRKLARLIGA SKÄL, ULF LUNDELLS genom åren många bra konserter i Örebro, kommer det framöver figurera ett antal mer eller mindre men alltid fantastiska konserter med honom i min 100 konserter långa favoritlista. Mellan 1976 och 2015 genomförde Lundell 23 konserter i Örebro! En 99:e-plats låter kanske blygsamt och lite negativt men faktum är att samtliga konserter på min lista är helt oförglömliga upplevelser på en scen i Örebro.
   Hösten 2002 hade Lundell släppt ännu ett dubbelalbum, ”Club Zebra” som egentligen var alldeles för långt och omfattande, 27 låtar/148 minuter, för att den skulle kunna upplevas som en fantastisk helhet i mitt huvud. Men temat, där Lundell blickar tillbaka till 70-talets rockklubbar, var givetvis intressant och positivt.
   Albumet följdes i vanlig ordning av en turné som inleddes 7 november i Kristinehamn, i Sporthallen, där verklighetens Club Zebra en gång på 70-talet låg, för avslutas i Västerås 20 december.. I mitten på turnén kom Lundell till Örebro och Idrottshuset där en smakfull scendesign mötte publiken. Och musikaliskt bjöds det på en bedövande variation där rockarrangemangen lyfte ett par klasser och de lugna balladerna blev än mer innerliga.
   Kompet var till stora delar välkänt med klippor som Jerker Odelholm, bas, Janne Bark, gitarr, David Nyström, keyboards, och Magnus ”Norpan” Eriksson, trummor, som hade spelat med Lundell i många år. Dessutom var det premiär för nykomlingarna Jens Frithiof, gitarr, och Marcus Olsson, saxofon/orgel, som den här hösten gjorde sin första turnésväng med Lundell – men inte sista.
   Den här decemberkvällen 2002 fick jag uppleva min längsta Ulf Lundell-konsert, drygt fyra timmar. Men det var inte enbart den groteska konsertlängden som gjorde upplevelsen till en av de bästa med Lundell på scen.Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 5/12 2002.

EN RIKTIGT INSPIRERAD ULF LUNDELL

ULF LUNDELL
Idrottshuset, Örebro 3/12 2002


JA, JAG VET. ROCKMUSIK ÄR INGEN simpel idrottsgren där man hoppar längst, högst, springer fortast eller kastar längst. Men efter Ulf Lundells drygt fyra timmar långa urladdning i Idrottshuset på tisdagskvällen känns det som något historiskt i luften.
   Jag fick inte bara vara med om den förmodligen längsta konserten i mitt liv. Utan jag fick också uppleva en av de bästa Ulf Lundell-konserterna. Men inte bara, absolut inte bara, tack vare den nästan groteskt långa konsertlängden.
   Några minuter efter finalen med ”Rått och romantiskt” kändes det ganska överdoserat. Efter en diger Lundell-repertoar på 36 låtar längtade jag mer efter luft, stillhet och eftertanke än ytterligare en extralåt.
   Men när allt började landa och jag synade mitt anteckningsblock och inte bara fann en fantastiskt intressant setlista. Utan också mängder av delikata detaljer, en riktigt inspirerad Ulf Lundell, många nya spännande livelåtar, några gamla omarrangerade klassiker och en i övrigt berusande konsertmiljö så kan jag inte nog uppskatta uppvisningen på tisdagskvällen.
   Som alltid bjöd Lundell på en spännande inomhus-repertoar med få stabbiga klassiker och desto fler nya låtar från senaste albumet. Nästan hälften av scenrepertoaren var hämtad från senaste skivan.
   En skiva vars tema blickar tillbaka på 70-talets rockklubbar. Och Lundell hade försökt återskapa klubbkänslan med en ytterst smakfull scendesign med jättelika ljuskronor i taket. Inte helt olik den eleganta ”The last waltz” med the Band.

INTE BEHÖVDE JAG BLUNDA MÅNGA sekunder på ”Sextisju, sextisju” för att nästan förflyttas så där 25 år tillbaka i tiden. Med Marcus Olssons saxofon i centrum i en något kaotisk version så ekade det mycket Nature och 77.
   Men en konsert med Ulf Lundell är i allra högsta grad nu och här. För han har aldrig varit mer självsäker på scen. Redan under första konserTtimmen bjöd han upp till dans med en tjej i publiken, gav Örebros alkoholpolitiker en rejäl känga (”En gång kommer även Örebro att gå med i EU”), hetsade publiken till allsång på många låtar och underbara ”Rialto” sjöng han mycket tonsäkert utan gitarr i händerna.
   Konsertupplägget, pendlandet mellan svettiga rocklåtar och lugnare ballader, var annars bekant och familjärt men med hjälp av en pigg men nykter publik var det som om rockarrangemangen lyfte ett par klasser och de lugna avsnitten blev än mer innerliga.
   Till den positiva känslan bidrog givetvis också bandet, detta rullande och väloljade rock’n roll-maskineri, som elegant men kraftfullt följde Lundell på varje upptåg.
   Och alla melodiska höjdpunkter jag knappt har plats att räkna upp. Den kattmjuka ”Jag saknar dej”, de förföriska karibiskt inspirerade rytmerna i ”Vackra Anita”, la-la-refrängerna i ”Fyra hjul som rullar” och ”Gå ut och var glad”, den underbart sköna övergången från ”Venus & Jupiter” till ”Älska med främlingen” och den totala glädjen i ”S:t Monica”, ”Gott att leva” och ”Rått och romantiskt”.

Ulf Lundell, sång, gitarr och munspel:
Janne Bark, gitarr
Jens Frithiof, gitarr
Jerker Odelholm, bas
Magnus "Norpan" Eriksson, trummor
David Nyström, keyboards
Marcus Olsson, saxofon och orgel

Intro: Club Zebra
Dicks spitfire
Ut ikväll
Förlorad värld
Den stora bilden
Hem till mina rötter igen
Danielas hus
Jag saknar dej
Röd klänning
Vackra Anita
Sextisju, sextisju
Farligt farligt, härligt härligt
Senare år
PAUS
Öppet hela natten
Fyra hjul som rullar
Gå ut och var glad
Den vassa eggen
Coco
Gå upp på klippan
Venus & Jupiter
Älska med främlingen
Rialto
Hon gör mej galen
Chans
Tillsammans vi två
På den andra sidan
S:t Monica
Jag har jobbat för hårt
Kär och galen

Extralåtar:
Gott att leva
Lycklig, lycklig
(Oh la la) Jag vill ha dej
Hela huset skakar
Gott att leva

Extra extralåt:
Rått och romantiskt

/ Håkan

Tributes: Magnus Lindberg

Postad: 2022-05-19 07:22
Kategori: Tribute-skivor”Dom som aldrig ger upp – En hyllning till Magnus Lindberg” (Smilodon/Hemifrån/Border, 2022)

SISTA GÅNGEN JAG SÅG MAGNUS LINDBERG uppträda var 15 november 2018, på ett fullpackat Twang i Stockholm. Som vanligt förväxlade Magnus några textrader men det var mycket kärlek i luften den kvällen. Jag slängde några ord med honom efter konserten och önskade honom lycka till innan han tog gitarren och rullväskan och gick upp för trappan till en väntande taxi. Det var sista gången jag såg honom, drygt tre månader senare kom det sorgliga beskedet att sjukdom tagit hans liv.
   Jag har sedan den dagen saknat Magnus mycket både musikaliskt och i personliga möten. Det blev en viss tröst att konstatera att hans sista skiva, ”Magnus Lindbergs skörd” som hade släppts tidigare 2018, också blev hans allra bästa album. Ändå har saknaden av människan Magnus varit stor och minnet av hans musik har varit just fina minnen från förr.
   På det nya hyllningsalbumet ”Dom som aldrig ger upp”, där en mängd svenska artister tolkar Magnus Lindbergs låtskatt, finns det en stor möjlighet att i nutid återknyta kontakten med hans historiska låtmaterial från 1975 och framåt. Jag hör Magnus röst i texterna och jag känner Magnus känslor i arrangemangen fast de framförs av andra artister. Så väl har projektledaren Kjell Andersson lyckats när han har styrt upp skivan, engagerat artister och vid några tillfällen också har producerat musiken.
   Andersson var Magnus största vän i musikbranschen. Under Magnus skivkarriär, som var mer eller mindre sporadisk, fick han ständigt nya chanser hos Kjell och det blev han som manövrerade honom rätt till slut. På Magnus dödsbädd lovade Kjell honom att fortsätta sprida hans musik och det ”samarbetet” fortsätter här och har resulterat i ännu ett praktverk signerat Kjell Andersson som är i nivå med hans tidigare mästerverk som hyllningarna av Cornelis Vreeswijk, Plura, Olle Adolphson, Totta och Mauro Scocco.
   Andersson har lyckats dubbelt, med både artisturvalet med ibland lite udda konstellationer och låtval, när han med stor och bred känsla pendlat mellan nästan demoavskalade känslor och fullt rockös. Imorgon släpps den här hyllningsskivan men jag har levt med de här inspelningarna i drygt två veckor. Först uppfattade jag helheten som lite spretig i sin mix av hårt och mjukt. Men nu, efter oräkneliga lyssningar, är jag överens med mig själv att det är just blandningen av sött och starkt som är skivans styrka.

I LÅTURVALET, FRÅN LANDSLAGETS ”Hårda år” (1975) till Magnus absolut sista pärla, ”När sekunderna försvinner” (2018), är alla decennier representerade från en skivproduktion som aldrig kan få nog uppmärksamhet. Det har resulterat i många höjdpunkter som imponerar på olika sätt.
   Från Mauro Scoccos inledande ödsliga version av ”Ljusterö” och Sophie Zelmanis sedvanligt smygande sång i ”Då tänker jag lite på dej” till Staffan Hellstrands ekoladdade utbrott i ”Tårar över city” och Anne-Lie Rydés ösiga ”Ljudet av oss två” är det en musikaliskt lång väg. Den senare låten presenteras som ”Producerad av de medverkande” och låter just så stökig och spontan som en sådan kommentar utlovar.
   Bland de andra lite hårdare sekvenserna märks också ovannämnda ”Hårda år” med Lasse Lindbom och Janne Bark där den senare kryddat arrangemanget med några Neil Young-riff. Men roligast är att höra Landslagets gamla fiolspelare Maj-Britt Nicklasson ta ut svängarna.
   Basse Wickman och Dan Hylander (med originalmedlemmarna i Raj Montana Band), som båda tillhör initiativtagarna till hyllningsskivan, och deras bidrag tillhör kategorin poprock och fyller gott och väl sin funktion på skivan. Men när allt kommer omkring tycker jag nog att det är i många av de lugnare momenten som ”Dom som aldrig ger upp” förmedlar de emotionella känslorna allra bäst.
   ”Ingen ska få se mig när jag går” är överraskande välanpassad Pluras stämma, Peter LeMarc gör (knappast överraskande) en underbar version av titellåten kryddad med munspel och trumpet, Louise Hoffstens munspelsdoftande ”Jag har aldrig varit i Memphis”, Toni Holgerssons läckert ödmjuka ”Ser du”, Cecilia Thorngrens, och Carla Jonssons, version av ”När sekunderna försvinner” har en ljuvlig hitpotential och Eric Palmqwists ”I aska” på helt egen hand, heter några av mina favoriter just nu.
   Lars Winnerbäcks deltagande måste väl också nämnas i sammanhanget. ”Röda läppar” fanns tidigt med i hans liverepertoar och det fick upp intresset hos den unga publiken för Magnus Lindberg. Här upprepas liveversionen från 2001. Men den nyinspelade versionen av ”Månsken Peggie” är exklusiv och kan kanske locka yngre skivköpare som överhuvudtaget har all anledning att spetsa öronen för det övervägande intressanta innehållet på ”Dom som aldrig ger upp”.


1. Mauro Scocco – Ljusterö
2. Basse Wickman – Från En Mörk, Mörk Himmel
3. Sophie Zelmani – Då Tänker Jag Lite På Dig
4. Lars Winnerbäck – Månsken Peggie
5. Plura – Ingen Ska Få Se Mig När Jag Går
6. Lindbom, Bark & Niklasson – Hårda År
7. Peter LeMarc – Dom Som Aldrig Ger Upp
8. Basse Wickman – I En Hand
9. Dan Hylander & RMB – Sanningen
10. Louise Hoffsten – Jag Har Aldrig Varit I Memphis
11. Toni Holgersson – Ser Du
12. Cecilia Thorngren & Carla Jonsson – När Sekunderna Försvinner
13. Anna Stadling & Idde Schultz – Då Känns Det Lite Lugnare
14. Anne-Lie Rydé – Ljudet Av Oss Två
15. Staffan Hellstrand – Tårar Över City
16. Eric Palmqwist – I Aska
17. Dan Hylander, Basse Wickman & Mauro Scocco + RMB – Sista Versen Kvar
18. Lars Winnerbäck – Röda Läppar (Live)

/ Håkan

ÖREBRO LIVE #100: Hoola Bandoola Band/Robert Karl Oskar Broberg 1974

Postad: 2022-05-16 07:59
Kategori: ÖREBRO LIVE

UNDER ANDRA HALVAN AV APRIL 1974 genomförde svensk proggmusiks flaggskepp Hoola Bandoola Band en turné med den då nyblivne vänstersympatisören Robert Karl Oskar Broberg, som den forne gamängen Robban ville bli känd som på 70-talet. I november 1973 hade Hoola kommit med sitt tredje album, ”På väg”, och genomförde under januari, februari och mars ett stort antal spelningar i Sverige. Under senare delen av april tillkom Robert Karl Oskar Broberg och innan Örebrokonserten kom turnésällskapet närmast från Katrineholm där de uppträtt dagen innan.
   Efter ”Garanterat individuell” (1971) och ”Vem kan man lita på?” (1972) blev ”På väg” Hoola Bandoola Bands hittills största skivsuccé och populariteten resulterade 1974 i ett utsålt Konserthus i Örebro. Under 1973 spelade Hoola i Örebro ett par gånger, på Prisma och på Medborgarhuset
   Robert Broberg var för övrigt redan på 50-talet en av Sveriges första skiffleartister, hade egna bandet Robbans Skiffle Group, men under senare delen av 60-talet radade han upp Svenstoppshits med oförargliga låtar som ”Båtlåt”, ”Maria-Therese”, ”Jag måste hejda mig”, ”Det som göms i snö”, ”Carola” och ”Uppblåsbara Barbara”.
   1970 avslutades Roberts framgångskarusell med den grammisbelönade barnskivan ”The Pling & Plong show” då han hade tröttnat på bilden av sig själv som enbart en glad upptågsmakare. De ofta lustiga texterna ersattes av självutlämnande personliga betraktelser på allvarliga album som ”En typiskt rund LP med hål i mitten” (1971) och ”Jag letar efter mig själv” (1972) och med ens var den stora glada publiken borta.
   När han 1973 letade efter sig själv kom Robert på tanken att utveckla sina texter mot en mer politisk riktning och i samband med det bröt han med det multiinternationella skivbolaget EMI som hade distribuerat hans skivor, bland annat etiketten Pling & Plong, sedan mitten av 60-talet.
   Under februari och mars 1974 spelade han in ett nytt album tillsammans med Hoola-medlemmarna Peter Clemmedson, gitarr, och Arne Franck, bas, ”Vem är det som bromsar & vem är det som skjuter på?”, och plötsligt var Robert en del av den svenska proggrörelsen. En indieartist i ordets rätta mening.
   25 mars 1974 släpptes Roberts album och från 18 april inledde han konserterna med Hoola Bandoola Band som också kompade honom. I en YouTube-länk återfinns 29 minuter av hans framträdande just den här kvällen i Örebro Konserthus.
   Förutom Clemmedson och Franck var medlemmarna i Hoola Bandoola Band den här kvällen Björn Afzelius, sång/gitarr, Per-Ove Kellgren, trummor, Povel Randén, piano/gitarr/sång/dragspel, Håkan Skytte, slagverk, och Mikael Wiehe, sång/gitarr/saxofon/flöjt.


Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 30/4 1974.

JO, ROBBAN HAR SIN HUMOR KVAR

HOOLA BANDOOLA BAND
ROBERT KARL OSKAR BROBERG
Konserthuset, Örebro 28 april 1974


DET VAR FÖRSTÅS FULLSATT I ÖREBRO Konserthus på söndagskvällen då Hoola Bandoola Band och Robert Karl Oskar Broberg gästade. Konserten blev en klar succé då artisterna fick fin kontakt med en alert och lättflirtad publik.
   Hoola Bandoola Band inledde med en dryg timme riktigt underhållande politiska sånger. Gamla beprövade låtar blandades med en del nyskrivna melodier. Inte bara Mikael Wiehe-kompositioner utan de har nu försökt dela upp skrivandet inom gruppen. Men Wiehes låtskrivarteknik är minst sagt unikt. Hans språk är enkelt men samtidigt väldigt slipat. Han har en förmåga att skapa enkla och talande bilder till en musik som är av högre klass än vad alla andra textorienterade svenska grupper har lyckats prestera.
   Men Hoola Bandoola Band var inte bara Mikael Wiehe. Där fanns ett gäng goda musiker som om de fick fria händer skulle kunna bjuda på en musikalisk upplevelse. Nu fanns det däremot inga utrymmen för några improvisationer i den disciplinerade musik som gruppen spelade. Nu höll de sig helt efter programmet och individuella utsvävningar saknades.
   När Hoola Bandoola Band uppträder handlar det inte bara om musik. Mellan låtarna var det mycket snack, subjektiva, politiska åsikter, och förklaringar om textinnehåll. Svensk pop har tydligen svårt att göra låtar som talar för sig själv.
   Sedan kom Robert Karl Oskar Broberg som känner sig förtryckt. Och förstås sjöng (och pratade) om det. Om Robert har ändrats radikalt så hade han ändå sin humor kvar och hans improviserade upptåg väckte munterhet.
   I jämförelse med Hoola Bandoola Band levde Robert än mer på snacket mellan låtarna eftersom hans sånger behandlade ett inre förtryck, som Robert uttryckte det, som kan se ut på många olika sätt, enligt honom själv. Till grund för hans scenprogram låg senaste albumet ”Vem är det som bromsar…”.
   Den något negativa uppfattningen om skivan kan däremot inte flyttas över till scen där låtarna fungerade avgjort bättre när de fick en verklighetsförankring, som gjorde att Robert skingrade mystiken från den annars mycket platta skivan.
   Musikerna från Hoola Bandoola Band kompade Robert som gjorde det fylligare jämfört med skivan. Samtliga artister gjorde sedan ett bejublat dubbel-da capo där klappvänliga ”Dansmelodi” avslutade en konsert som blev en succé både publikt och musikaliskt.

/ Håkan

Lolita Pops självklara plats i strålkastarljuset

Postad: 2022-05-14 10:50
Kategori: Live-recensionerBilder: Carina Österling

LOLITA POP
Makeriet, Örebro 13 maj 2022
Konsertlämngd: 20:15-21:38 (83 min)
Min plats: 2 m och 8 m från scenens högra kant.


INTE ENS DET FAKTUM ATT DET VAR fredag den 13:e kunde sätta käppar i hjulet för en konsert med Lolita Pop på Makeriet. Annars har flera års turnéplanerande för gruppen vid upprepade tillfällen hamnat i soppåsen. Med pandemin som största orsak. Efter två inställda sommarturnéer följt av årets sjukdomsmakulerade turnéstart var det nästan som ett mirakel att äntligen få uppleva Lolita Pop live på riktigt. På sångerskan Karin Wistrands hemmaplan dessutom och i en liten intim klubbspelningsmiljö.
   Efter den sensationella comebacken hösten 2019 har oturen grinat gruppen i ögonen men nu ställde sig 3/5-delar av originalgruppen på scen igen och visade sig återigen bemästra den unika platsen i strålkastarljuset. Med levande rockmusik som känns lika naturlig, personlig och mästerlig idag som både 2019 och 1989.
   Det är dags att nu och för alltid gräva ned beskrivningar på Lolita Pop som något nostalgiskt och ett blekt minne från förr. Bandet med den bedårande sångerskan Karin Wistrand i spetsen, de två synnerligen extravaganta gitarristerna Sten Booberg och Benkt Söderberg plus de ”nya” medlemmarna Rickard Donatello, bas, och Bobo Ölander, trummor, gjorde på fredagskvällen ett helt igenom 83 minuter långt lysande framförande. Basisten och trummisen bidrog verkligen till det fulländade soundet.
   Det är ganska anmärkningsvärt att ett band, som förutom den lilla turnén hösten 2019, inte har turnerat på riktigt sedan runt 1990 fortfarande kan förmedla så mycket energi och presentera så vassa arrangemang ur en så odödlig repertoar att den spontant kan kallas historisk.
   Repertoaren, ja, var den här kvällen bara en lätt uppgradering av det som tog publiken med storm hösten 2019 med den legendariska comebackspelningen på Frimis som oförglömligt minne. Förutsägbart eller inte så överträffade årets liveupplaga av Lolita Pop det mesta som gruppen har gjort tidigare.
   Det är när rutin och erfarenhet möter pånyttfödd energi som stor rockmusik skapas. Under fredagskvällens konsert fick scenenergin oväntad hjälp av den sporadiskt inhoppande munspelaren Peter Edgren som har en förmåga att dyka upp överallt i alla sammanhang i live-Örebro. Han gjorde både ”Mind your eye”, ”Långa tåg”, ”Tarzan on a big red scooter” och även finalen ”People have the power” till långa mäktiga höjdpunkter.
   Innehållsmässigt var fredagskvällens konsert med Lolita Pop alltså en mindre repris från 2019 men de få nyheterna blev något av konsertens klimax. Mot slutet av konserten, mellan ”Hey winner” och ”Tarzan on a big red scooter”, fick jag mitt önskemål uppfyllt av ”Precious you”, en pärla från bandets sista album ”Blumenkraft”. En låt som stegras i intensitet och blev ett härligt crescendo mitt i konsertens avslutande hitkavalkad.
   B-sidan på Lolita Pops första singel, ”Guld här?”, satt återigen som en perfekt konsertfinal fast ingen i publiken, som högljutt sjöng med, förstod varför. Bland extralåtarna fick den obligatoriska Magazine-covern ”A song from under the floorboards” sällskap av två överraskande låtar. ”Klockan tickar”, en av många hits från Lolitas svenska album ”Att ha fritidsbåt”, förvandlades för kvällen till nästan en allsångsfinal och Patti Smiths ”People have the power” är aldrig fel som slutgiltig konsertfinal.
   Dagens Lolita Pop har inte stått på scen sedan 16 november 2019, när de avslutade turnén i Hultsfred, och med tanke på det fungerade det förvånansvärt smärtfritt under fredagskvällen. Men i ”Hey winner” slog det plötsligt stopp i det sedvanliga Lolita Pop-maskineriet när basisten Donatello avbröt, proklamerade ”missöde” och justerade sitt instrument innan låten rullade igång igen. Det är sånt som skapar minnen framöver.
   Annars var det som sagt ett väloljat maskineri som sparkade igång hästkrafterna inför sommarens aktiva turnerande. Med flera ögonblick som fastnade i mitt medvetande. Som slutet på ”Fåglar av is” när alla på scen såg förvånade ut att det hade fungerat. Det mäktiga basintrot till ”Släng katten i väggen” är också något att minnas.
   Karin Wistrand må vara blickfånget på scen med sin både starka och personliga röst men det var samspelet mellan gitarristerna Sten Booberg och Benkt Söderberg som vid upprepade tillfällen bar iväg konserten mot svindlande musikaliska höjder.

Realize
Mind your eye
Släng katten i väggen
Stilla natt
Svarta diamanter
Svart och skitigt
Långa tåg
Fåglar av is
Here she comes
Bang your head
Hey winner
Precious you
Tarzan on a big red scooter
Guld här?

Extralåtar:
A song from under the floorboards
Klockan tickar
People have the power

/ Håkan

Lolita Pops återkomst till rockscenen

Postad: 2022-05-13 23:42
Kategori: Konserter

IKVÄLL ÅTERVÄNDE LOLITA POP TILL ROCKSCENEN efter flera års paus i pandemins Sverige. På Makeriet i Örebro gjorde bandet en 83 minuter lång konsert fylld med gamla hits på både svenska och engelska.
   Här kommer några bildsekvenser från konserten (signerade Jan-Åke Siljeström) och imorgon följer en konventionell konsertrecension på Håkans Pop.


Full fart med Lolita Pop-sångerskan Karin Wistrand som får hjälp av basisten Rickard Donatello och gitarristen Benkt Söderberg.


Hela bandet öser på tillsammans med gästinhopparen på munspel, Peter Edgren.


I blickfånget: Karin Wistrand vid mikrofonen.


Den glade gitarristen Sten Booberg i något av sina hisnande solon.


Peter Edgren vässade Lolita Pop-soundet med sitt munspel.


/ Håkan

100 bästa konserter i Örebro

Postad: 2022-05-13 07:52
Kategori: ÖREBRO LIVE


Genom bildcollaget ovan går det att skönja ett sammandrag av mina bästa upplevelser på konsert i Örebro.


I FREDAGS AVSLUTADE JAG MIN ALL TIME BEST ALBUMS-lista, en rangordnad lista på mina totalt 150 bästa album-favoriter genom alla decennier. En följetong som publicerades regelbundet på Håkans Pop sedan i augusti förra året. Redan nästa vecka, på måndag 16 maj, är det dags för mig att återigen ta mig vatten över huvudet. Genom att minnas, försöka komma ihåg detaljerat, allmänt sätta mina konsertupplevelser i Örebro under lupp och sedan rangordna allt som i mina ögon och öron livemusikaliskt har hänt i Örebro under de senaste 50 åren.

I måndags avslutade jag också min serie om alla konsertställen i Örebro där jag genom alla år har upplevt konserter. Jag uppmärksammade ett 120-tal olika platser. Under det långa projektet, när jag också noterade alla konsertupplevelser på varje plats, kom jag hela tiden i kontakt med en tanke på att lista historiens allra bästa Örebro-konserterna. Därför tänker jag den här gången försöka, med betoning på försöka, rangordna allt efter bästa förmåga. Från nummer 1 till nummer 100.

En tidig höstdag förra året fick jag en fråga av en för mig okänd man. Han slängde ur sig den till synes överraskande frågan ”Vilken är bästa konserten i Örebro?”. Jag, som spontant har norra Europas kortaste och sämsta minne, hade naturligtvis inget kort och koncentrerat svar på den frågan innan mannen avslöjade det för honom helt solklara svaret på frågan han just hade kastat ur sig: ”Status Quo 1978!” I den sekunden förvandlades mina ursprungliga tankar till en praktisk fortsättning och då föddes det kommande årets projekt på Håkans Pop, ÖREBRO LIVE.

Jag ska alltså under ett år framöver, två gånger varje vecka, lista mina 100 bästa konserter som jag har upplevt i Örebro. På måndag nästa vecka inleder jag den nya följetongen, från nummer 100 till nummer 1 som jag kommer att avslöja i maj nästa år, nådens år 2023. I samband med rangordningen publicerar jag, förutom min ursprungliga konsertrecension när den finns tillgänglig, övrig information runt själva konserttillfället där och då för att sedan placera konserten i ett historiskt sammanhang.

ÖREBRO LIVE blir givetvis hårt lokalt baserat material, eftersom listan kommer innehålla konserter som jag har upplevt på plats i Örebro. Men min serie på Håkans Pop kommer i allra högsta grad också att handla om internationella artister på besök, Sveriges största artister och även några lokala namn. Förmodligen kommer den ovannämnda Status Quo-konserten hamna utanför 100-listan men åtskilliga konserter med exempelvis Ulf Lundell, Magnus Lindberg och Lolita Pop är naturligtvis kvalificerade för listan. Liksom en brokig skara artister och band som Ron Wood, Imperiet, The Pogues, Weeping Willows, Billy Bragg, John Holm, Steve Forbert, Dan Hylander, Nils Lofgren och ett stort fång andra namn.

Välkommen till ännu en tidsresa med konsertupplevelser i Örebro som huvudtema.

/ Håkan

Funderingar och tankar vid ett fikabord idag

Postad: 2022-05-12 14:37
Kategori: BloggVAKNADE UPP TILL EN GANSKA konventionell torsdagsmorgon i maj 2022. Den ömmande vaden, som jag hade gått till sängs med, hade med lite hjälp från Voltaren-gel tonat ned den värsta smärtan. Nu såg jag fram emot en allt soligare torsdag. Efter några nyhetssändningar, med numera ständigt dystra rapporter, planerade jag en liten promenad till apoteket för inköp av mer Voltaren och en fika på stan.
   Med tanke på den snabbt förbättrade vaden såg jag framför mig en liten utökad promenadsväng men märkte när jag kom ut på trottoaren att en viss smärta fanns kvar i benmusklerna. I min lätt haltande värld förvandlade jag promenadslingan till en betydligt snävare sväng för att lite fortare nå delmålet Lill-Annas på Vasagatan.
   Beställde kaffe och en ost/skink-macka, satte mig ned vid ett bord för två fast mitt enda sällskap var mobilen. Ganska omedelbart började jag scrolla på ”min enda vän” för att inte känna mig mer ensam än jag egentligen var.
   Med mobilen i hand blev jag plötsligt oerhört nyfiken på om det fanns biljetter kvar till morgondagens Lolita Pop-konsert i Örebro. Vilket var fallet men jag ville avvakta hustruns besked innan jag beställde. Det planlösa bläddrandet på facebook, medan jag tog den första tuggan på den färska smörgåsen och sippade det svarta heta kaffet, gjorde att jag landade i nyheten att ”Joakim Berg har skrivit ett brev”. Den rubriken var tillräckligt intressant för att jag ville klicka på länken och gräva djupare i den förhoppningsvis heta nyheten.
   Jodå, på gruppen Kents officiella hemsida kent.nu fanns mycket riktigt ett dagsaktuellt brev från Joakim Berg som ville berätta historien om hur han redan i september 2019 upptäckte att han inte var trött på sin röst. Han hade börjat spela in, först fem låtar och sedan sammanlagt elva som nu släpps på ett album, ”Jag fortsätter glömma”, om två veckor.
   Där satt jag på ett förhållandevis tomt kafé, läste hans text och blev sådär upprymt optimistisk och nästan euforisk fast egentligen utan anledning. För det första hade jag inte hört en ton från soloprojektet (de 25 sekunderna på YouTube nedan väcker mer frågetecken än utropstecken) och det är nästan exakt sju år sedan Kent gav ut sitt sista album, ”Då som nu för alltid”, som jag förvisso gav en andraplats på min årsbästalista 2016.
   Efter kaffet lite piggare, efter Joakim Berg-nyheten lite mer musikintresserad och överlag lite friskare gav jag mig hemåt, passerade apoteket och när jag kom hem lyssnade jag på de där 25 sekunderna igen. Men jag kan inte uppfatta om de filmiskt inspirerade instrumentala tonerna i Joakims titellåt är något lovande, spännande eller bara något vardagligt. Om 15 dagar vet vi./ Håkan

Jag tittar tillbaka för att kunna se framåt

Postad: 2022-05-11 07:57
Kategori: Blogg


De 100 bästa albumfavoriterna på min All Time Best-lista har fått en visuell hyllning av Björn Ekman. Tack Björn!

NÄSTA VECKA HAR HALVA MÅNADEN MAJ sprungit förbi oss och vi kan sammanfatta slutet på ännu en lång säsong på Håkans Pop, den 14:e sedan starten i augusti 2007. Händelserika år med händelserikt innehåll som hela tiden har pendlat mellan retrospektivt och dagsaktuellt innehåll. ”Det finns alltid anledning att titta tillbaka för att kunna se framåt” är och har varit den målmedvetna strategin sedan start på Håkans Pop och det finns inga skäl att ändra på det.

UNDER DEN SENASTE SÄSONGEN TOG jag, våghalsigt eller inte, ett helhetsgrepp om hela den moderna musikhistorien och tog mig friheten att ur min synvinkel rangordna mina 150 bästa albumfavoriter. En lista som gick i mål förra veckan med representanter från både 60-, 70- och 80-talet på de översta tre placeringarna.
   Jag är tämligen tillfredsställd med mitt val av The Beatles, Bruce Springsteen och John Hiatt som största favoriter men är också väldigt nöjd med höga Topp 10-placeringar för de svenska albumen med Ulf Lundell (två album!), John Holm och Magnus Lindberg.
   Här ovanför ser ni en samlad bild på mina 100 bästa albumfavoriter, tack Björn Ekman, och längst ned samma bild med hela listan i (miniatyr)text.
   I skenet av eftertankens kranka blekhet är jag inte lika nöjd med det starkt prioriterade beslutet att av konkurrensutsatta skäl lämna album som Dave Edmunds ”Tracks on wax 4”, Eagles ”Desperado”, John Hiatts ”Riding with the king”, Kajsa Grytt/Malena Jönssons ”Historier från en väg”, Nick Lowes ”At my age” och Moneybrothers ”To die alone” helt utanför 150-listan.

NÅVÄL, JAG HAR REDAN LÅNGT FRAMSKRIDNA PLANER att inom kort, nästa vecka, starta ännu en rangordnad lista som täcker in över 50 år av mina minnen och erfarenheter i livet som musikfantast. Den här gången är det inte skivor i fokus utan... Ja, inom några dagar presenterar jag nästa projekt på Håkans Pop som kommer publiceras ett år framöver.

DEN KOMMANDE LISTAN KOMMER ALLTSÅ STARTA nästa vecka och spela huvudroll på Håkans Pop under den lite lugnare sommarsäsongen. Framåt hösten, från augusti, kommer jag återuppliva gamla kategorier som ”Cover-skivor” och ”Tribute-skivor” med artister/grupper som på sina album ger coverlåtar 100-procentig uppmärksamhet respektive samlingsalbum där artister eller grupper möts och tillsammans hyllar en låtskrivare eller annan artist.

PARALLELLT MED PROJEKTET I SOMMAR och nästa 2022/23-säsong kommer jag givetvis rapportera om aktuella konserter som jag har upplevt. Samtidigt ska jag regelbundet uppmärksamma nya intressanta skivor där jag förhoppningsvis ska upptäcka bra musik som i bästa fall ska hamna på årsbästalistan framåt jul. Vårens absolut bästa skivor, med en given plats på den listan, har gjorts av Elvis Costello, Eric Palmqwist och Jesper Lindell.

Ha en skön sommar och kommentera gärna innehållet på Håkans Pop!


SKIVORNA SOM DESSVÄRRE INTE FICK PLATS PÅ 150-LISTAN:

/ Håkan

Örebro: Kåvivägen 15

Postad: 2022-05-09 07:59
Kategori: Örebro

SCHREIBERS GARAGESÅ SENT SOM I ONSDAGS UTÖKADE JAG mina konsertställen i Örebro med ännu ett, Schreibers Garage i Lillån. Lite avsides, lite utanför den centrala citykärnan men en garageliknande lokal där jag med stor glädje kunde avnjuta Jesper Lindells konsert. Trångt men inte svettigt, mänskligt liveljud men helt fantastiskt!
   Med biljetten i hand (mobilen) fick man ett så kallat festivalband (se ovan) och kunde röra sig fritt i området och inomhus.
   Schreibers Garage etablerades 2020 och är, förutom livemusik, en lokal där det även går att arrangera företagsevent, privatpartaj, AW och konferens med mat & dryck. Det finns långt framskridna planer på ytterligare konserter här.


Jesper Lindell Band blev min premiärkonsert på Schreibers Garage.

JESPER LINDELL BAND 4/5 2022 Schreibers Garage

/ Håkan

It was forty years ago today

Postad: 2022-05-08 07:53
Kategori: BeatlesDen här texten publicerades ursprungligen på Håkans Pop 22 november 2008.

MED EN LÄTT BEATLES-INSPIRERAD OMSKRIVNING skulle jag kunna inleda de här raderna med: It was forty years ago today. Det var nämligen just idag för 40 år sedan som The Beatles släppte sitt, i mitt tycke, definitivt bästa album, ”The Beatles”. Den omfattande skivan hamnar alltid i skuggan av ”Sgt Pepper” när bandets skivhistoria ska diskuteras.
   Skivan var inte bara bandets första på den egna etiketten Apple. Den var också den seriösa startpunkten på mitt skivsamlande liv. Visserligen hade jag sommaren 1967 köpt min allra första LP-skiva, som det så vackert hette på den tiden, ”Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, men det var nu hösten 1968 som jag på allvar började intressera mig för fysiska skivor. Jag hade precis börjat jobba i augusti samma år och när Beatles introducerade sitt eget skivbolag Apple i slutet av samma månad så var jag liksom intresserad.
   Singlarna ”Hey Jude” och ”Those were the days” (Mary Hopkin) var inledningen till fascinationen för vinylskivor i allmänhet och en stor anledning till att det redan stora Beatles-intresset bara växte och växte.
   Och när Beatles i slutet av november kom med dubbelskivan “The Beatles” var det liksom en ocean av musik som sköljde över mig. Spellängden, på nästan en och en halv timme, var rekordlång, musiken spretade och sångerna hade sinsemellan vitt skilda karaktärer (en beskrivning som blivit till kritik på skivan som ojämn och inte sammanhållen) och jag älskade variationen mer än någonting annat. Då som nu.
   Skivan utan namn och utan omslag (vitt och simpelt) har en nästan kultstämplad status. Den engelska månadstidningen Mojo ägnade i höstas två nummer åt att diskutera och beskriva alla låtarna på skivan och nyligen dök det upp ett annat fenomen kring den här skivan: numreringen.
   Alla exemplar av skivan hade ett unikt nummer, nämligen. Ju lägre nummer, ju högre pris i samlarkretsar. Och den här hösten har det dykt upp två olika skivor med, otroligt nog, samma låga nummer: 0000005. Ett monoexemplar på Ebay och ett i stereo på auktionsfirman Christies. Där ni kanske kan se de hiskliga summor folk är beredda på att betala för några 40 år gamla skivor.
   Mitt ursprungliga exemplar (se bilden ovan), inköpt i skivbutik i Örebro någon av de sista dagarna i november 1968, har nummer 0360629.
   Men jag har givetvis skivan i flera andra lyssningsexemplar också. Ytterligare en engelskpressad med titeln i relief men utan numrering (enligt prislappen 44.50 inköpt på Bokman), en i vit vinyl (vad annars?) som ingick i vinylboxen från januari 1979 och sedan den nymastrade cd:n som släpptes för exakt tio år sedan. Den senare varianten recenserade jag i Nerikes Allehanda, 5+ full pott, och då lät det så här:
   ”Världens bästa LP. Någonsin. Om ni frågar undertecknad. Vi som har ett långt och brett perspektiv på populärmusiken kan aldrig se förbi Beatles och det här dubbelalbumet, nu återutgivet i numrerade exemplar kompletta med porträttfotografier och textaffisch, är kronan på verket. Det spretar visserligen åt alla möjliga och omöjliga håll. Men variationen och de fyra medlemmarnas helt olika syn på rock och pop blir till en lyckad helhet. Rock, pop, ballader, music hall, allsång, galenskap, blues, skönhet, flera klassiker men inga singlar gör Beatles vita album, som det populärt kallas, till ett oöverträffat mästerverk.

MUSIKEN ÄR ÄN IDAG ODÖDLIG OCH JAG sitter och funderar på om dubbelskivan haft någon omedveten påverkan på skivutgivningen i höst. Jag har under de senaste veckorna lyssnat på fler nyutgivna dubbelskivor än under hela året i övrigt. Först kom Richard Lindgrens makalöst imponerande ”A man you can hate”, i veckan som gick släppte både Marianne Faithfull och Pontus Snibb dubbelskivor och nästa vecka kommer The Soundtrack Of Our Lives med en sedvanligt fullspäckad dubbel.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (471)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (236)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (52)
Maxi12" (35)
Minns (148)
Örebro (94)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2022 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Björn Stein 9/05: Tack för den resan, Håkan! Ser redan fram mot att läsa om nästa äventyr som...

Jan Lennell 8/05: Beatles platta på 1:a platsen..ingen högoddsare :). Ber att få tacka för en ...

Peter Lundmark 6/05: Tack för en spännande och rolig resa, har fått plocka fram skivor man inte ly...

Hans 6/05: Har varit kul följa dina favoriter, även om jag inte hållit med dig. Däremot...

Mikael Bodin 5/05: Lundell måste ha gjort unikt många dubbelalbum :) Skulle man göra en lista av...

Mikael Bodin 5/05: Tack för en inspirerande recension av en klassiker. Själv velar jag ständigt ...

Björn 1/05: Waterboys, Jackson Brown, Beatles...

Peter 29/04: Håller fullständigt med dej, Lundells bästa med "Ryggen fri" som höjdpunkt!...

Bengt Gustafsson 22/04: Hej Warren Zevon är mycket underskattad! Räknar in fem LP i min samling. Det...

Jan Lennell 18/04: Kul med din uppskattning av denna fantastiska artist! Appropå producenten Kjell...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.