Blogginlägg

Singlar#42: THE TEMPTATIONS

Postad: 2013-02-27 07:57
Kategori: SINGLAR 100-1


THE TEMPTATIONS: Ball of confusion (that’s what the world is today) (Gordy, 1970)

PLATS PÅ LISTAN FÖR POLITISK OCH PSYKEDELISK SOUL! Det är kanske inte bara jag som är överraskad. Men runt 1970 fanns den här udda musikgenren även på min karta och i min musikvärld. Att jag levt nära det fantastiska Motown-soundet under 60-talet förklarar nog mycket. Det hade inte bara blivit ett nytt namn på decenniet, även Motown var inne i förändring och utveckling.
   Holland-Dozier-Holland hade sedan några år lämnat skivbolaget och det koncentrerade fokuset på hits, hits och hits var inte längre huvudspåret för Berry Gordy och hans artister och låtskrivare. Supremes hade tappat sin stjärnstatus sedan Diana Ross vandrat ut, gamla Four Tops började blanda ut repertoaren med covers efter H-D-H:s flykt och både Marvin Gaye och Stevie Wonder var på god väg att koncentrera sig mer på album än singlar.
   Även Temptations levde i förändringens tid. David Ruffin, som gjort gudabenådade insatser i gruppen, lämnade gruppen 1968 och satsade på en solokarriär. Hans solodebut finns lite längre ned på den här listan. Ruffin ersattes av Dennis Edwards som närmast kom från en annan fast mindre känd Motown-grupp, The Contours.
   Trots en lång och framgångsrik karriär för Temptations på hela 60-talet med otaliga klassiska hits är just epoken 1968-1971 mitt favoritkapitel i deras historia. Med just Edwards som ny sångare i en grupp med många karaktäristiska sångare. Nytt blod i gruppen och en delvis ny inriktning i soundet som fick sin premiär 1968 på singeln "Cloud nine" där Edwards gjorde stor entré.
   Norman Whitfield var producenten som fick axla H-D-H:s gamla tunga mantel. Han hade en lång historia på Motown, började med att skriva låtar men det var först i slutet på 60-talet som han profilerades hårt av Motown som både producent och låtskrivare. Och då främst som ledsagare för Temptations utveckling.
   Efter "Cloud nine", som räknas som startskottet i Whitfield/Temptations nya sound som kom att kallas psykedelisk soul, följde ytterligare singlar i samma stil. "Run away child, running wild", "I can't get next to you" och "Psychedelic shack" innan "Ball of confusion" med den så vanliga Motown-parentesen "(that's what the world is today)" kom sommaren 1970.
   Mitt under Vietnam-kriget var det lätt att ta poäng med antikrigslåtar och just den här pärlan etsade sig fast hos den då snart 18-årige killen som nu skriver de här raderna. Inte minst det här texturvalet:
   Fear in the air, tension everywhere
   Unemployment rising fast,
   The Beatles' new record's a gas
   And the only safe place to live is
   On an indian reservation
   And the band played on


TEXTEN ÄR EN LÅNGT UTDRAGEN PROTEST mot både krig, arbetslöshet, segregation och droger och är skriven av Barrett Strong som även han hade en lång Motown-historia bakom sig. Redan 1960 sjöng han in "Money" men det är som textlåtskrivare, nästan uteslutande tillsammans med Whitfield, han har skördat sina största framgångar.
   Den starka texten framförs nästan som en rap där de olika medlemmarna i Temptations avlöser varandra, Från Dennis Edwards (tenor), Paul Williams (bariton), Eddie Kendricks (tenor) till Melvyn Franklin (bas) med Otis Williams på bakgrundssång. Men även musikaliskt är låten ett mästerverk och ett nytt kapitel i Motowns historia. Från Bob Babbitts inledande basintro till Stevie Wonders munspelssolo på slutet. En text och ett arrangemang som krävde sitt utrymme och gjorde speltiden ovanligt lång (4:06) för att vara en singel.
   Den här singeln släpptes ungefär samtidigt som en annan mycket kritisk antikrigslåt på Motown, Edwin Starrs "War", som för övrigt också är skriven av Whitfield/Strong. En låt som faktiskt först gavs ut av Temptations på deras "Psychedelic shack"-album i mars 1970.
   B-sidan på den här singeln, "It's summer" signerad Whitfield/Strong, fanns också med på nämnda album. En snäll somrig text, solig ballad och inte alls så dramatisk som A-sidan. Tre singlar senare, i juni 1971, lanserades "It's summer" som en singel-a-sida med Temptations.
   "Ball of confusion" var en unik singel utan tanke på något originalalbum. Därför blev låten endast ett spår på gruppens nästa samlingsalbum "Greatest hits, vol 2".

A-sidan:


B-sidan:


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (485)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (237)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (52)
Maxi12" (35)
Minns (152)
Örebro (95)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Februari 2013 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Claus Stenhøj 24/10: "Bucket T" endast i Sverige? Se her: https://www.discogs.com/release/3904137-Th...

Claus Stenhøj 24/10: Mycket fin genomgang. Men du er lite hård ved The Troggs, som visseligen var et...

Janne Lennell 11/10: Håller med dig; fantastisk konsert men saknade lite fler låtar från senaste, ...

Uffe Pop 10/10: Jag såg Wilmer X på ett utsålt Nalen.....vilken energi, vilket ös..toppen! N...

Per 6/10: Håll utkik efter Vampyrernas comeback 2022/2023! En fyralåtars demo från janu...

Janne Lennell 2/10: Beside Bowie: Mick Ronson story. Tack för tipset! Har jag helt missat, ska abs...

Björn Stein 14/09: Ett videotips till de tre. Beside Bowie: The Mick Ronson Story finns på denna l...

Johan S 12/09: En fantastiskt bra afton hade vi!...

Jarmo Tapani Anttila 8/09: Var får man tag på Mickey Jupps album?...

Håkan Gustavsson 22/08: Du såg inte Whitney Rose? mvh/Håkan...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.