Blogginlägg från 2013-02-20

Singlar#45: THE FLAMIN GROOVIES

Postad: 2013-02-20 07:55
Kategori: SINGLAR 100-1


THE FLAMIN’ GROOVIES: You tore me down (Bomp, 1975)

DEN FENOMENALT INTRESSANTA ROCKGRUPPEN FLAMIN' GROOVIES är väl kanske inte mest uppskattade för sina ljuvliga popmelodier men "You tore me down" är just den där oemotståndliga pärlan. För mig var det både överraskande, förbluffande intressant och härligt underhållande när de plötsligt, efter år som närmast garagerockband eller ett tungt powerpopband, i mitten på 70-talet levererade en så sagolik popdiamant. Låt vara lite överdrivet snäll med en kanske alltför förutsägbar refräng, för perfekta stämmor, naiva Rickenbacker-klanger och en alldeles för kort (2:35) speltid. Men "You tore me down" är en singel som känns väldigt kvalificerad på den här listan.
   Den här amerikanska popgruppen, med sina övervägande brittiska influenser, existerade sammanlagt från mitten av 60-talet till en bit in i 90-talet och hade naturligtvis en massa olika musikaliska ansikten, oändliga medlemsförändringar i flera kvalitetsmässigt skiftande epoker av både högt och lågt. En svår balansgång mellan rock'n roll, r&b, pop, country och mycket annat som kanske krävde för mycket av publiken.
   Tidigt 70-tal tuffade de till sig, ökade energin och blev mer målmedvetna och blev plötsligt jämförda med Rolling Stones i samband med deras så långt mest uppmärksammade skiva, "Teenage head" (1971). Redan där stördes harmonin inom gruppen när en av huvudlåtskrivarna, gitarristen och sångaren Roy A Loney, lämnade gruppen och Cyril Jordan, Loneys tidigare samarbetspartner, fick en ny sidekick i Chris Wilson och tillsammans blev de än mer musikaliskt framgångsrika när gruppen samtidigt förflyttade sig mot poppigare områden och fann ny energi i England där publiken uppskattade gruppens energiska men melodiösa popmusik.
   Speciellt intresserad av gruppens musik blev Andrew Lauder på United Artists som förenade Groovies med Dave Edmunds som skulle fungera som producent i Rockfield-studion. Det resulterade först i sex inspelade låtar av vilka bandet gärna såg just "You tore me down" som en singel men Lauder tyckte "Slow death" (en överbliven låt från Jordan/Loney-samarbetet) passade bättre.
   Efter ytterligare en singel, "Married women" (även den producerad av Edmunds), tappade skivbolaget intresset, bandet åkte tillbaka till USA där de hamnade i konflikt med rättvisan och Englandsäventyret rann för ögonblicket ut i sanden. Gjorde några inspelningar för Capitol i USA men inget hände och bandet var mestadels inaktivt under 1973 och 1974.
   Då träffade bandet Greg Shaw, fanzineutgivare (Bomp) och entusiast som de kände sedan tidigare, som ville bli manager åt bandet och visste att skivbolaget Sire var intresserad av deras musik. Det började med att Shaw konstruerade skivbolaget Bomp och gav ut The Flamin' Groovies-singeln "You tore me down" som första release innan Sire kunde bestämma sig. I maj/juni 1975 var Sire-kontraktet underskrivet och sedan Europaturné under sommaren innan albuminspelningen till "Shake some action" (Groovies största stund i skivkarriären) slutfördes med Dave Edmunds som producent.
   "Shake some action" släpptes 1976 och som låt 5 på sidan 1 låg "You tore me down" som den melodiska höjdpunkt den är. Men låten, som bandet en gång ville släppa redan 1972, släpptes alltså redan 1975 på singel.
   B-sidan "Him or me (what's it gonna be?)" är en cover från den amerikanska gruppen Paul Revere & the Raiders repertoar från 1967. Skriven av den gruppens sångare Mark Lindsey tillsammans med gruppens producent Terry Melcher. Groovies-versionen är hämtad från mycket senare inspelningar än a-sidan och har Cyril Jordan och Greg Shaw som producenter.
   På Bomp-etiketten gav powerpop-älskaren Shaw ut skivor med bland annat Iggy Pop, Venus & the Razorblades, Willie Alexander, Shoes och Romantics.

A-sidan:


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (444)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (70)
Konserter (233)
Krönikor (150)
Larm (20)
Listor (49)
Maxi12" (35)
Minns (133)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Februari 2013 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Kjell J 25/11: Vem kan vara utan covern på "Anna"? Inte jag i alla fall....

Hans Odelholm 24/11: Hej Håkan Jag har liksom du lyssnat på podden ’Hundåren’ om Peter LeMa...

Per Ullén 21/11: Jag tycker att det tråkigt att efter att du har haft en väldigt intressant blo...

Jan Arne Martin Lennell 21/11: Tack för tips om podden. Babylon Zoo? Absolut. Har albumet med hiten (?) Spacem...

Per Rosén 19/11: Hej! Nyfiken på var du hört att första spelningen på turnén var i Stockhol...

Björn Stein 14/11: Lyssnartips, lyssna på Fred Eaglesmiths syn på ämnet tribute band på skivan ...

Björn Stein 13/11: Killen i mittten bekräftar nog din teori, gött solo. en pärla till poplåt! R...

Jan Arne Martin Lennell 31/10: Daniel Romano hade jag aldrig hört talas om förrän jag nyligen fick tips av g...

Håkan Gustavsson 30/10: Rolig återblick! Vissa saker behöver mer än 10 år för att man ska se klart...

Mats Karlsson 26/10: Detta är också ett av mina favorit-live-album. Visst var det märkligt att man...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.