Blogginlägg från 2015-09-20

Kreativiteten flödar hos Fanny Holm

Postad: 2015-09-20 22:30
Kategori: Blogg

Foto: Carina Österling
LIFE GOES ON. LIVET GÅR VIDARE efter Live at Heart. Fanny Holm, en av artisterna som medverkade på årets festival i Örebro, har precis lagt ut en av sina senaste låtar på Spotify, "Dark side of nothing". En sträv, mycket engagerande låt som utvidgar singer/songwriter-genren till något mycket personligt. Där Fanny har fått hjälp exklusiv hjälp av amerikanen Doug Pettibone, en gitarrist som spelat med artister som Keith Richards, Norah Jones, Steve Earle, Elvis Costello, Mark Knopfler och Sting men också Lucinda Williams som kanske ligger närmast Fanny Holm i jämförelse
   Fanny kan berätta hur låten och samarbetet gick till.
   - Jag har Doug som Facebook-vän, min producent Christer Jonasson har lite kontakt med honom och har skickat honom min fullängdare, "Freaks oddities & wonders". I somras såg jag att Doug la ut en blänkare om att han skaffat sig en liten overdub-studio och erbjöd sina tjänster med pålägg. Eftersom jag älskar hans sätt att spela gitarr tvekade jag inte länge. Låten har jag skrivit själv. Har alltid tyckt om låten och kände att den skulle passa Doug perfekt. Min akustiska gitarr, cellon (Lisen Schultz) och leadsången fanns redan inspelad, så jag skickade över det till Doug.
   - Fick tillbaka 4 spår med olika slags gitarrpålägg. Det fick följa med till Real Music Studio där jag spelat in både fullängdaren och förra höstens 3-låtars-ep, "Janie's bleeding heart". Vi valde ut de gitarrpålägg som passade bäst och mixade ihop det. Christer råkade vara i stan så han fick självklart inta producentrollen igen. Det är ett smidigt sätt att jobba och jag kan absolut tänka mig mer samarbete med Doug. Björn Gideonsson kom till studion när vi mixade och la percussion. I övrigt är det bara Doug och jag.
   Fanny Holms Live at Heart-upplevelse blev kort och intensiv, två uppträdanden på lördagen, och hon hann inte med så mycket mer men tyckte det var jättekul.
   - Jag hade gärna varit där mer än ett dygn och haft fler spelningar. Hann bonda lite med både Bobby Sant och Richard Lindgren, Richard och jag känner varandra sedan 15 år tillbaka men av förklarliga skäl hinner vi inte ses så ofta. Gjorde ett a cappella-framträdande jag var nöjd med i Festivalradion men jag har skickat en bunt låtar till Tomas Jennebo eftersom han sänder annan radio också.
   Fanny har skapat musik och spelat in i flera år, det finns mycket material på Spotify, och kreativiteten flödar hela tiden.
   - Jag har några spelningar i Stockholm i höst, en med Christer Jonasson och en tillsammans med Bonne Löfman, en annan duktig gitarrist som la gitarr på ep:n från förra hösten. Utöver det har jag tusen låtidéer i huvudet som inte har kommit ut ännu. Jag tänker ägna hösten åt att vänta in dem, de kommer när de är klara, ingen mening att stressa. Det kommer definitivt att bli fler album men tveksamt om det blir en fullängdare.
   - Det är för dyrt när man är ensam och osignad. Ep- eller singel-formatet funkar bättre och blir inte så svårroddat. De musiker jag gillar att jobba med är rätt upptagna och det är lättare att få alla på plats för några kortare sessioner än för en hel platta. Och jag gillar inte när inspelningsprocessen drar ut på tiden för mycket. Älskar ögonblicket bättre, att ta vara på känslan och försöka hålla ihop det till en helhet.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2015 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.