Blogginlägg från 2017-08-24

Back to the 80s med 12"-singlar

Postad: 2017-08-24 07:55
Kategori: BloggNO WAY BACK BRUKAR VARA ETT stolt utrop för människor som bara tittar framåt och aldrig tillbaka men på Håkans Pop har vi backspeglar både framåt, tillbaka och åt sidorna. Framåt när det handlar om recensioner av nyutgivna skivor och aktuella konserter. Tillbaka när jag vill ge uppmärksamhet åt gamla, ibland bortglömda, skivor i form av topplistor kring 60-talets bästa singlar samt 70-talets, 80-talets och 90-talets bästa album. Eller den helt spontana kategorin "I min skivhylla" om intressanta val ur just hyllorna med vinylskivor. Sidoperspektivet har jag under årens lopp försökt uppmärksamma med texter om till exempel tidningarna Larm och Feber, en lista på mina bästa vhs/dvd, några biorecensioner, dagliga rapporter från festivaler som Live at Heart och Folk at Heart och även bokrecensioner.
   Äntligen har det blivit höst på Håkans Pop. Säsongsstarten blev lite framflyttad efter sommarens alla koncentrerade återblickar på Håkans Pops historia med anledning av sidans 10-årsjubileum, ett firande som kulminerade i tisdags då det var årsdagen av Håkans Pops födelse 2007.
   Startpunkten på Håkans Pops historia 2007 ägnades åt 80-talet, jag satte då ihop en 50-topplista med de bästa albumen från ett svårt underskattat decennium. Temat för den kommande säsongen 2017/18 på Håkans Pop blir huvudsakligen ett återbesök i det glada 80-talet. Jag ska nämligen, med start på måndag, återvända till ett väldigt trevligt och lyssnarvänligt fenomen som i min värld lyste upp tillvaron bland vinylskivorna på främst 80-talet, maxisinglarna.
   12"-singlarna snurrade på 45 varv, utrymmet mellan spåren där nålen på grammofonen sjönk ned på vinylskivorna var stort och det gav ett vidunderligt fint ljud och vibrationerna i musiken fick ett bättre svängrum som gynnade soundet som kom ur högtalarna. Ursprungligen var nog det här skivformatet främst riktat till dj's med alla dessa diskofierade mixningar men jag kommer i första hand uppmärksamma de bästa 12"-orna inom rock- och popgenren.
   Min 35 skivor långa lista över bästa Maxisinglar är en synnerligen subjektiv och långtifrån heltäckande historia. Jag har helt enkelt utgått från min egen samling av vinyl-12":or och har sedan efter bästa förmåga försökt rangordna dessa.
   Under sommaren gjorde jag en inventering, väldigt mycket väckt till liv av en bostadsflytt, som också lockade till lyssning. Efter research, fotograferande av omslag (se höger) och den svåra prioriteringen är jag nu framme vid resultatet som inleds på måndag med plats 35. Jag ska sedan varje måndag presentera en ny skiva och framåt maj nästa år ska nummer ett koras på Håkans Pop.
   För att göra den här listan lite mindre förutsägbar och inte innehålla repriser och upprepningar, texter om singlar som jag redan har skrivit om i serier som "Best of Stiff" (Håkans Pop 2008/09) eller "mina 100 singelfavoriter som inte är speciellt kända" (Håkans Pop 2012/13), har jag valt att utesluta utvalda maxisinglar med Little Steven, Kirsty MacColl, World Party, Billy Bremner, Del Amitri, Big Heat, The Pogues, Dr Feelgood, The La's och Wreckless Eric. Skivor som alla definitivt var kvalificerade för min lista och ni kan på länkarna ovan under varje artistnamn läsa texter om just de singlarna.
   Hela den här kategorin är som sagt extremt subjektiv och det finns få kriterier för att skivan ska hamna på listan, bedömningsarbetet har varit minst sagt gränslöst, prestigelöst och listplaceringen här har inte alltid rent musikaliska skäl. Ibland har huvudsingellåten fått ett lyft när den har förlängts och mixats om, ibland innehåller skivan udda och exklusiva låtar som bör uppmärksammas och ibland finns det en intressant historia kring singeln.

HÅKANS POP-SÄSONGEN 2017/18 KOMMER i vanlig ordning på onsdagar och fredagar innehålla återkommande kategorier. På onsdagar blir ännu ett gäng återpublicerade gamla konsertrecensioner där jag blandat högt och lågt, lokalt och internationellt, från mina skriverier i Nerikes Allehanda. Det blir min sista säsong med gamla recensioner då allt sparat från mitt arkiv därmed är slut.
   Sista omgången med gamla konsertrecensioner räcker faktiskt inte till för att fylla onsdagarna fram till maj nästa år. Jag kommer därför varva artiklarna på onsdagarna med två nygamla kategorier, coverskivor och tributeskivor.
   Och på fredagar fortsätter jag senaste säsongens kategori "I min skivhylla" där jag slumpmässigt bläddrar mig fram till gamla vinylalbum som det både musikaliskt, innehållsmässigt och historiskt är intressant att uppmärksamma.

FOTNOT: Redan imorgon tjuvstartar förresten höstsäsongen på Håkans Pop med en mängd gamla konsertrecensioner och presentationer från en konsertvecka i Örebro oktober 1984. "Höstrock -84" var ett projekt som genomfördes på restaurang Lord Nelson och var ett samarrangemang mellan Sveriges Television och Rockmagasinet. Konserter med bland annat Cocteau Twins, Indochine, Marie Bergman och Ola Magnell filmades varje kväll från måndag till fredag, redigerades och sändes vid ett senare tillfälle på tv.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2017 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.