Blogginlägg från 2010-09-15

Soundtracks: "Big daddy"

Postad: 2010-09-15 07:52
Kategori: Soundtracks

BIG DADDY (American/c2Records, 1999)

Soundtracket till komedin ”Big Daddy”, där Adam Sandler spelar huvudrollen, är ett i genren väldigt typiskt soundtrack, dessvärre. Få unika specialinspelade spår och desto fler redan utgivna låtar som sedan valts ut till filmen.
   Soundtrack med enbart redan känt material är diskvalificerade från min serie med intressanta soundtracks. Jag är nämligen ständigt på jakt efter unika låtar som effektivt gömmer sig på just filmskivor och därför kanske blir bortglömda i sammanhanget när man diskuterar artisters och gruppers diskografi och skivproduktion.
   På det viset är väl ”Big Daddy” ett tämligen representativt soundtrack där det är några unika spår som i rättvisans namn bör uppmärksammas.
   Både Sandler och den genuine skivproducenten Rick Rubin ligger bakom soundtracket och det tyder på en viss kvalitetskänsla, i alla fall med tanke på geniförklarade Rubin, när de huvudsakligen plockat ihop låtarna till skivan. Här finns gamla låtar, eller i alla fall redan utgivna låtar med Garbage, Yvonne Elliman (hennes stora discohit ”If I can’t have you” från 1978), Styx, The Pharcyde och Big Audio Dynamite. Men det mest uppseendeväckande spåret står Sheryl Crow för. En lustig tillfällighet är att BAD:s bidrag ”Rush” är hämtat från 1991 och albumet ”The globe” medan Crows cover av Guns ’N’ Roses ”Sweet child o’ mine” senare släpptes på ett Crow-album som fick titeln ”The globe sessions”.
   Rubin har producerat ”Sweet child o’ mine” tillsammans med Crow och det är en sedvanligt mycket klockren produktion med Crows starka röst, effektiva stråkar och alla instrument i en gnistrande klang.
   Resten av soundtracket är dessvärre inte lika imponerande och det är egentligen bara ytterligare två spår som står ut. På Melanie C:s ”Ga Ga” har Rubin också bokstavligen varit inblandad. Mycket energi i det framförandet. Även Rufus Wainwright gör ett unikt inhopp med en cover, av Seth Swirsky, som är lite poppigare och lite tyngre än vanligt. Kanske beror det på att det är Rubins kollega George Drakoulias som har producerat låten.
   Av de redan utgivna låtarna kan vi kanske också uppmärksamma Shawn Mullins cover på George Harrisons ”What is life”. Komplett med slidegitarr men hela produktionen (Drakoulias) är oväntat lättsam och konventionell.
   Skivan avslutas lite lustigt och komiskt med Tim Herlihy och låten ”The kangaroo song”. Herlihy är egentligen kompis med Sandler och fungerar ofta som manusförfattare och producent på Sandlers filmer. Och är som sångare mer komiker än artist.
   Bland låtarna förekommer också rikligt med repilker från filmen som märkbart drar ned tempot på skivan.

Innehåll:
"Sweet Child O' Mine" SHERYL CROW
"When I Grow Up" GARBAGE
"Peace Out"
"Just Like This" LIMP BIZKIT
"Only Love Can Break Your Heart" EVERLAST & THE WHITE FOLK
"Ga Ga" MELANIE C
"What Is Life" SHAWN MULLINS
"The Kiss"
"Instant Pleasure" RUFUS WAINWRIGHT
"Ooh La La" WISE GUYS
"Sid"
"If I Can't Have You" YVONE ELLIMAN
"Smelly Kid"
"Passing Me By" THE PHARCYDE
"Rush" BIG AUDIO DYNAMITE
"Hooters"
"Babe" STYX
"Overtime"
"The Kangaroo Song" TIM HERLIHY

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (496)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (241)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (161)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2010 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Peter 31/05: Nu var det väl så att Tony Bourge var gitarrist och Phillips var trumslagare? ...

Johan S 13/05: Det här blir en resa i min smak! Underbart! Har lyssnat på Linda otroligt myc...

Björn 11/05: There are 2 Kinds of Men in This World…Those who have a crush on Linda Ronstad...

Björn 11/05: Tack för den, som Magnus brukade säga efter avslutad låt. Ett nöje att få t...

Niclas 4/05: Hej Håkan, Farsan visade mig Pugh på tidigt 2000-tal då var jag blott en ...

Björn 3/04: Lite räknefel, det är självklart 40 år mellan 1980 och 2020, inte bara Billy...

Björn 3/04: Blir både glad och sorgsen, när jag läser #11. Magnus, saknad men aldrig glö...

Jan Lennell 30/03: John Hiatt! En klar favorit. Tycker albumet "Warming up to the ice age" håller ...

Claes Janson 20/03: Hej Håkan! Kul att läsa om Baltik. Jag ska snart ta farväl av min 4 år äld...

Silja 13/02: Lokalhistoria är kraftigt underskattat. Mera sånt!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.