Blogginlägg

Singlar#68: The Snakes Of Shake

Postad: 2012-11-30 07:52
Kategori: SINGLAR 100-1


THE SNAKES OF SHAKE: Southern cross (TBC, 1985)

IBLAND HAR MAN SPRUNGIT PÅ alldeles utmärkta singlar som gömt sig bakom, eller snarare inuti, anonyma eller helt mediokra skivomslag. Att "Southern cross" hamnade i min ägo någon gång 1985 tror jag inte beror på skivomslaget (ett svartvitt fotografi på ett hus i fjärran på en ödslig plöjd åker...), möjligen på det lite spännande gruppnamnet men säkert för att det i en liten obetydlig text stod "Marketed and Distributed by Stiff Records" på baksidan av omslaget. Singeln med skotska bandet The Snakes Of Shake är utgiven på TBC Records (som tydligen är initialerna för Tense But Confident och var ett litet indiebolag från Glasgow) som alltså var marknadsförd och distribuerad av legendariska Stiff Records.
   Mer visste jag absolut inte då, när jag köpte skivan begagnad på Record, Tape & Video Exchange på Notting Hill Gate i London för ett pund, men fick en glad överraskning när jag kom hem i december 1985 och spelade skivan. Där finns ett musikaliskt skotskt vemod men också stora doser av folkrock förmedlad av framförallt dragspelet inbakad i det tämligen gitarrdominerade arrangemanget. Sångaren Seori Burnett, som också har skrivit låten, har en bra röst som påminner lite om Lloyd Cole fast låten är tajtare, mer rytmisk och poppigt catchy än vad Cole brukade vara på den här tiden.
   Jämförelsen med Cole var kanske ganska naturlig när båda kommer från Skottland. Jag var förresten av samma åsikt när jag råkade vara på en konsert där Snakes Of Shake uppträdde tillsammans med Saints, Godfathers och Andy White på Town & Country i London i december 1986. Vid den tidpunkten hade gruppen bytt skivbolag, Stiff hade dragit sig ur och Making Waves hade tagit över, men precis när albumet "Graceland and the natural wood" hade släppts gick det skivbolaget i konkurs. Otur för gruppen som hade spelat in sin "Southern cross" igen och släppt den på singel i ett väsentligt mycket mer säljbart och färgsprakande omslag. En poppigare och mer 12-strängad version som säkert ljudmässigt låg närmare de kommersiella skivköparna.
   Skivbolagets död betydde också bandets död och Seori fortsatte spela med bandets dåvarande gitarrist Neil Scott, som tidigare spelat i Everything But The Girl, men kallade det nya bandet för Summerhill och det är verkligen en annan historia. Men Summerhill sprang jag också på live i Londons Camden i januari 1989 men det berodde nog mest på att förbandet hette Apple Boutique...
   Men om vi ska ta det från början bildades alltså Snakes Of Shake 1984 av Burnett, som också spelade gitarr och munspel, tillsammans med Tzen Vermillion, gitarr och sång, Robert Renfrew, bas, slide och sång, Sandy Brown, keyboards och sång, och Rhod ‘Lefty’ Burnett, trummor. Singeln, som även släpptes på 12", och ett minialbum kom 1985 innan gitarristen och trummisen ersattes av Scott och Ian Sheddon, ex-Saints, och det nya försöket på Making Waves.
   Snakes Of Shake, som förresten förlorade "The" i sitt gruppnamn när de bytte skivbolag, producerades hela tiden av Jeffrey Wood som också producerat okända namn som Giant Sandworms och The Doctor's Children men också några spår med Housemartins 1985.
   B-sidan "You walk", även den ett Burnett-original, har gruppen producerat själva men är även den en rytmisk, taktfast låt av hitpotential. Ändå fick den inte plats på gruppens album.

"Southern cross"


B-sidan "You walk".


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (402)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (53)
Konserter (227)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (45)
Maxi12" (35)
Minns (111)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< November 2012 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Mikael Löwengren 11/12: SETLISTA Konserthuset, Örebro Torsdagen den 18 oktober 1979 1. Det var en m...

Mikael Löwengren 11/12: SETLISTA Konserthuset, Örebro Tisdagen den 14 oktober 1980 1. Natt (ensam m...

Lennart Ahlgren 5/12: Gjorde de fler turnéer? För jag vill minnas att jag såg de i Lund men då var äve...

Lars Kärrbäck 1/12: Är det inte dags att göra en diskografi om Anne-Lie och Extra. Många intressanta...

Ingrid 23/11: Var på denna konsert och i min minnesbild kommer Franz Bekerlee in och spelar so...

Jan Wallin 12/11: MIn favoritgrupp Golden Earring, spelade på sitt mest kända album Moontan låten ...

Britt Beck 7/11: Din recension var ypperlig. Målerisk och saklig. Du fångade verkligen stämningen...

Perre 23/10: Hej Håkan, låten är ju en riktig klassiker vilket sammträffande. Läser just n...

Perre 11/10: Ja detta är första upplagan av The Hollywood wampires Som Alice döpte gänget ti...

Katja Aittaniemi 7/10: Det var tider det :) Jag stod bakom scenen och satt på huk under emellanåt då ja...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.