Blogginlägg från 2014-09-06

Powerpop blev nästan dagens höjdpunkt

Postad: 2014-09-06 11:06
Kategori: Live at Heart


The Bloakes


Brothers Among Wera


Les Gordons

Alla bilder: Carina ÖsterlingDavid Södergrens Hot Five

BROTHERS AMONG WERA, Våghustorget
THE BLOAKES, Våghustorget
HILDUR, Stallbacken
NICLAS EKHOLM, Stadsträdgården
BOBBY SANT, Stadsträdgården
DAVID SÖDERGRENS HOT 5IVE, Scandic Cupole
MATHILDA WAHLSTEDT, Scandic Veranda
LES GORDONS, Soleo
BROTHERS AMONG WERA, Clarion Hotel


För egen del inleddes fredagens Live at Heart-övningar med fler utomhuskonserter än tidigare. Medan solen sken och värmen tangerade rejäla sommartemperaturer fortsatte den intensiva konsertverksamheten på Våghustorget och Stallbacken. Det var i första hand det spännande Stockholmsbandet Brothers Among Wera och det unga Örebrobandet The Bloakes som lockade mitt intresse.
   Av sjumannabandet Brothers Among Wera var det bara fyra som ställde sig på scenen på Våghustorget. En udda akustisk sättning med sång, gitarr, trumpet och trombon. Blåset gav bandet en intressant och personlig touch och jag kan tänka mig att drivet skulle kunna bli furiöst med exempelvis en trummis i gänget. Nästan tio timmar senare fick jag veta.
   20-åringarna i The Bloakes har verkligen hittat sitt sound som bygger lika mycket på de smått psykedeliska 60-talsrötterna som ungdomlig energi mitt i 10-talet. Den vackra Rickenbacker-gitarren lyste verkligen upp scenbilden och den duktiga killen bakom instrumentet kunde verkligen spela med både skicklighet och känsla. Vilket även gällde gruppens övriga medlemmar, från sångare till trummis.
   Efter några låtar med den amerikanska sångerskan Deborah Henriksson, som numera bor i Västerås, rörde vi oss mot Stallbacken och fler konserter plus en öl. Där stod den unga Hildur, med efternamnet Höglind, från Ronneby högst på önskelistan. En 18-årig försynt och glad tjej som ställde sig på den centralt placerade scenen och började med att spela Broder Daniels "Shoreline". Jag tror det fortsatte med ytterligare några covers och det kanske inte var det absolut bästa beslutet om man ska inleda en personlig sångkarriär. Men Hildur hade en vänlig stämma att lägga på minnet.
   Efter vila och eftertanke inleddes kvällssessionen på Stadsträdgården där den aldrig förutsägbare Niclas Ekholm skulle bjuda på en handfull egna sånger på engelska och svenska. Recension, som också publiceras i Nerikes Allehanda, här.
   Sjukdomar har stoppat några konserter på årets Live at Heart och på fredagskvällen var det dags för ännu en avbokning, Göteborgspopgruppen We Hide You Seek. Ersättaren Bobby Sant (se höger) fick budet sent och var väl inte tillräckligt förberedd för att ge sig själv full rättvisa och hans förkortade och försenade konsert kunde inte på detta korta varsel på inget sätt mäta sig med det officiella framträdandet jag hade nöjet att recensera i torsdags.
   En lång promenad genom de centrala delarna av Örebro tog oss återigen till Scandic Grand och den minst sagt succéladdade konserten med David Södergrens Hot 5ive. I en varm och svettig lokal bjöd bandet på en folkpopcocktail som framförallt riktade sig till den yngre publiken som var märkbart nöjda med de rykande och tacksamt taktfasta rytmerna. För en konsertbesökare som jag var kanske inte DSH5 den alldeles perfekta uppladdningen inför ett singer/songwriter-gig med Mathilda Wahlstedt i den lilla lokalen bredvid. Men den unga coola sångfågeln från Örebro gav prov på talangfull musik och sång. Recension följer snart här.
   Fredagskvällens avslutning, för min del, gick i det spontana tecknet med ingen eller väldigt begränsade förberedelser. Efter ett tips, tack Sven Elov Hellström, landade vi en trappa ned på Soleo för att upptäcka Les Gordons som var både häftigt, underhållande och visuellt en nödvändig energikick strax efter midnatt.
   Min fotograferande fru Carina tänkte på Beatles men själv stod jag och funderade på något powerpopband mitt i punkepoken. Eller var det så enkelt att vi just där och då. strax efter tolv, tyckte att det var dags för ett nytt Brainpool i rampljuset. Men vi drog också paralleller med ett poppigare Hives och det låg nog närmast sanningen.
   Konserter efter ett på natten har nästan aldrig några förutsättningar att bli musikaliska höjdpunkter på årets Live at Heart. Nyfikna men trötta och alldeles fullmatade med musikaliska upplevelser hamnade vi ännu en gång på en Brothers Among Wera-konsert, nu på Clarion Hotel, för att få bevis för att eftermiddagens korta men lovande smakprov utomhus inte var en tillfällighet.
   Med sex man och en kvinna på scen fick bandets intensitet inte överraskande ett lyft men så dags var orken och de fysiska ambitionerna inte riktigt i nivå med hjärtats kärlek så efter tre låtar var det godnatt för alla utom jag som försökte formulera två konsertrecensioner och även dessa vidlyftiga textrader innan solen gick upp för en ännu en molnfri lördag.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2014 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.