Blogginlägg

INTERVJUER 74-94: Jakob Hellman (1989)

Postad: 2019-04-10 07:56
Kategori: Intervjuer

MÖTET MED JAKOB HELLMAN, UPPMÄRKSAMMAD debutant på den svenska pophimlen genomfördes under ganska annorlunda förutsättningar på eftermiddagen 13 mars 1989. Han hade albumdebuterat i februari samma år, "...och det stora havet" vars rykte och kvalité har växt med åren, och nu gjorde han konsert- och signeringsturné som var vanligt på den tiden.
   Efter hans lilla uppträdande på Åhlens i närheten av skivavdelningen gick vi till varuhusets kaffe- och lunchservering och genomförde intervjun med en artist som var ganska norrländskt lågmäld. Skivbolagsrepresentanten Magnus Nygren var också närvarande.
   Hans så kallade artistkarriär hade börjat i december 1987 när han skickade en demo till skivbolaget EMI. Spelade in låten "Tåg" i mars 1988 och den gavs ut på singel i maj. Resten av albumet spelades in under sommaren och hösten samma år. Under oktober-november var Jakob "förband" på Wilmer X:s turné och medverkade faktiskt på tv, "Gig", i januari innan albumet släpptes 13 februari.
   Han talar om den kommande turnén (Kulturhuset/Rockmagasinet, Örebro 5 april) , festivalspelningar till sommaren och förmodligen en ny turné i höst. Det stämde för 17 oktober kom han tiilbaka till Örebro och Café Oscar med ett utökat band bakom sig.
   Jakob utlovade också skivinspelning kommande vår men, som vill alla vet 30 år senare, lyckades han inte följa upp succédebuten med någon ny skiva. Fast han på sina konserter 1989 spelade nya låtar som "Min Marie, "Säg att det är mej du vill ha" och "Full sjökapten". Däremot lyckades han göra ett katastrofalt inhopp på Kalas-turnén 1999.Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 14/3 1989.

ROCKARTIST SJÖNG PÅ ÖREBRO-VARUHUS

FÖR JAKOB HELLMAN, SVENSK ROCKARTIST OCH nybliven albumdebutant, är inget främmande. I höstas var han ensam uppvärmare på Wilmer X-turnén och just nu åker han runt Sverige och uppträder i skivaffärer och varuhus. Igår besökte han Örebro, framförde några låtar och signerade skivor.
   Inför ett hundratal spontana åskådare på Åhléns framförde Jakob livs levande några smakprov från sitt senaste album, "...och det stora havet", som enligt samstämmiga recensenter var en stark debut av en nykomling.
   Från det albumet sjöng Jakob igår eftermiddag "Hon har ett sätt" (nya singeln), "Du har allt jag vill ha" och "Vackert väder" till kompet av sin akustiska gitarr. Sedan tog han fram elgitarren och framförde "Vara vänner" och den ungdomliga publiken började smågunga och nicka igenkännande, sedan avslutade han med "Tåg".
   Tjugo minuter stod Jakob där och tog ned den starka rockmaskinen på jorden med sin truliga framtoning och mänskliga låtar.
   Hans norrländska rötter lägger band på hans mellansnack men öga mot öga med denne 23-årige rockartist ger han korthuggna men vänliga svar på mina frågor.
   - Efter sexton skivaffärer så är jag en aning trött på det här. Det känns som om jag bara vill sälja skivor, säger han lite tveksamt.
   Jakob är född i Stockholm, uppvuxen i Norrbotten, flyttade till Falun som tolvåring och kom tillbaka till Stockholm för tre år sedan. Efter två terminer hoppade han av kemistlinjen för att koncentrera sig på musiken.
   - Skolan tog för mycket tid upptäckte jag efter tretton år i skolbänken. Jag ville skriva låtar, spela in demotejper och utvecklas som artist.
   Det är inte första gången han står ensam på scen med gitarr. Han var ensam uppvärmare till Wilmer X i höstas.
   - Det fanns bara en plats över i deras turnébuss. Fick inget betalt, bara traktamente från mitt skivbolag. Men jag lyckades få tyst på Wilmers högljudda publik. Det är jag nöjd med.
   Om fjorton dagar, 30 mars Helsingborg, inleds Jakob Hellmans första "riktiga" turné med eget kompband. Under några veckor (5 april på Kulturhuset i Örebro) reser han runt med sina personliga rocklåtar i bagaget.
   En ny låt, "Min Marie", sjöng Jakob igår men annars befinner sig nya låtar ännu så länge i hans huvud.
   - Jag har väldigt mycket idéer men långt ifrån färdiga låtar, säger Jakob som avslutningsvis berättar om framtiden med festivalspelningar i sommar, troligen en ny turné i höst och skivinspelningar nästa vår.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< April 2019 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.