Blogginlägg

#10: Rockmagasinet Live: Jakob Hellman

Postad: 2012-06-11 07:42
Kategori: Rockmagasinet Live
Det nya svenska stjärnskottet och omåttligt hyllade JAKOB HELLMAN befann sig våren 1989 på sin första konsertturné. Ändå var det inte första gången jag hörde Jakob spela live där på Rockmagasinet i april 1989, blott några månader efter hans release av debutalbumet "...och stora havet". Nej, en knapp månad innan hade jag träffat Jakob för att intervjua honom i samband med en varuhusspelning på Åhléns i Örebro.
   Exakt en månad efter albumdebuten träffade jag Jakob i Örebro, en måndag i mars. Han var på väg runt Sverige på en promotionturné och uppträdde vid det här tillfället på Åhléns-varuhuset inför några hundra spontant förvånade kunder.
   Ensam med en gitarr och en trulig framtoning gjorde han de mest kända låtarna från skivan plus en nyskriven låt, ”Min Marie”, som aldrig sett dagens ljus på skiva för det skulle aldrig komma någon uppföljare till Jakobs debutplatta.
   Efteråt träffade jag Jakob öga mot öga i en liten intervju där han vänligt men korthugget svarade på mina frågor. Vi satt i en nästan ödslig lunchrestaurang och han förklarade att han inte direkt älskade situationen.
   - Efter sexton skivaffärer är jag en aning trött på det här. Det känns som om jag bara vill sälja skivor, sade han tveksamt.
   Han berättade också att det redan var planerat för nästa skivinspelning nästa vår men att låtarna långtifrån var färdiga.
   - Jag har väldigt mycket idéer men låtarna finns ännu så länge bara i mitt huvud.
   Jag hade förmånen att uppleva två konserter med Jakob på de två turnéer han genomförde under 1989. Med samma fyra rutinerade killar i kompbandet varje gång: Mats Bengtsson, keyboards, Mats Borg, trummor, Magnus Adell, bas, och Eddie Sjöberg.
   När Jakob återvände till Örebro på hösten 1989 spelade han på Café Oscar och bandet hade utökats med den färgade sångerskan Marianne N'Lemwo. Och Jakob hade blivit lite säkrare som scenartist.
   Efter den hösten hände inte så mycket på Jakob Hellmans horisont. Åtskilliga comebackförsök har gjorts, nästan lika många katastrofer har inträffat (läs här om min upplevelse på Kalasturnén 1999) men för två år sedan gjorde han ett helt godkänt tv-gästspel på Allsången. Och just nu har han en ny grupp unga musiker bakom sig, som kallar sig Nerverna, och ska turnera i sommar. Har genomfört en turné i våras som inte fick mycket uppmärksamhet men i numera 46-årige Jakobs fall var det nog bara positivt.


Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 7/4 1989.

NY STJÄRNA PÅ SVENSKA POPHIMLEN

JAKOB HELLMAN
Kulturhuset/Rockmagasinet, Örebro 5 april 1989


Jakob Hellman är en ny stjärna på den svenska pophimlen. En stjärna med osedvanligt många dimensioner. Hans extraordinära poplåtar, vars dignitet vi tidigare endast funnit utanför Sveriges gränser, fungerar lika perfekt i en akustisk inramning som när han nu befinner sig på sin första turné med ett rockband i ryggen.
   Den norrländska truligheten kombinerad med en lätt osäkerhet bör enligt rockhistoriens regelbok inte resultera i en så storslagen och talangfull popmusik som denne Hellman, till synes helt utan ansträngning, skapat i mängder.
   Få artister har lyckats turnera med bara ett album bakom sig. Men väldigt få artister har gjort så starka debutskivor som Jakob gjort med "...och stora havet". Majoriteten av scenrepertoaren var följaktligen hämtad därifrån.
   På skivan är låtarna fullt arrangerade men ändå efter lössläppta principer. På scen med ett tätt rockband bakom sig blev det givetvis tuffare men ändå luftigt och elegant.
   Mats Bengtsson, keyboards, Mats Borg, trummor, Magnus Adell, bas, och Eddie Sjöberg, gitarr, var det perfekt känsliga kompband som Hellmans fina poplåtar kräver.
   Precis som på skivan blev det uppenbart att denne yngling vid 22 års ålder ännu inte vuxit klart. Rastlöshet och raska tempoväxlingar blev huvudingredienser i hans musik och balladernas antal är ännu så länge försvinnande få.
   Jakob la också ner mer energi på låtarnas framförande än på mellansnacket innan han snabbt kastade sig ut i en ny låt.
   Därför hann han med tretton låtar på mindre än en timme. En konsert som innehöll elva kända låtar plus nyskrivna "Min Marie" och en cover på Tant Struls "Slicka mig ren".
   Förutom några nya arrangemang var konserten fri från stora överraskningar men det var ändå skönt och tillfredsställande att uppleva en så pass intressant nykomling som både är punktlig och intelligent.

Mats Bengtsson, keyboards
Mats Borg, trummor
Magnus Adell, bas
Eddie Sjöberg, gitarr

Min Marie
Hon har ett sätt
Vintern dör
Glada dagar
Vackert väder
Slicka mig ren (Tant Strul-cover)
Du är allt jag vill ha
Vara vänner
Visa mej
Tåg
Stora havet

Extralåtar
Avundsjuk på dej
Tårarna

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juni 2012 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.