Blogginlägg

Ingenting fattades denna lördagkväll

Postad: 2013-05-26 21:07
Kategori: Konserter

Bilder: Carina Österling


PERSSONS PACK
East West Sushi, Örebro 25 maj 2013
Konsertlängd: 22:07-23:24 (77 min)
Min plats: Sittande ca 3 m från scenen till höger


Perssons Pack håller stilen - och mer än det. Det var oändligt nära den första originalsättningen av Perssons Pack som ställde sig på scen i lördagskväll och levererade en inte överraskande förstklassig konsert. Där exemplarisk nutid mötte en grym nostalgikänsla och allt slutade så lyckligt. Förstaupplagan av gruppen innehöll aldrig trummor, på klassiska Stortorgets Ritz i Örebro såg jag premiärspelningen med gruppen 17 december 1989, men annars var lördagens Perssons Pack en identisk kopia av premiärupplagan.
   Gruppens eviga kärntrupp. trion Per Persson, gitarr och sång, Magnus Adell, bas, och Magnus Lind, dragspel, har exklusivt återförenats med Niclas Frisk, gitarristen och låtskrivaren som gjort sig mer känd i Atomic Swing, Sweet Chariots och A Camp, vilket gjorde gruppens dagsaktuella sound till ett av de bästa på över 20 år.
   Givetvis gav trummisen Norpan Erikssons närvaro gruppen både värdefullt sväng och lite tyngd som kanske behövs år 2013 för att inte allt ska fastna i nostalgifällan. Även om gamla låtar, flera från första albumet "Kärlek och dynamit", kanske var den stora ryggraden i lördagskvällens repertoar. Men sanningen är ju att Perssons Packs låtar är tämligen tidlösa i förhållande till varandra, när de än skrevs och producerades. Där Per Perssons personliga texter mötte sina djupt hemvävda melodier och Magnus Linds välljudande dragspel och hela materialet, från första till sista låt, hade i lördagskväll den där röda sammanhållande tråden.
   Låtmässigt blev det just en härlig blandning av gamla och nyare låtar, ett övervägande antal snabba låtar fick andhämtning i några få långsamma låtar, i en perfekt mix som, vad jag kunde höra, tillfredsställde den ibland högljudda och livliga publiken.
   I kvällens repertoar fanns några uppmärksammade duettlåtar, "Tusen dagar härifrån" och "Stenad i Stockholm", som det faktiskt fanns förutsättningar att göra någonting historiskt av. Jag tror Niclas Frisk med lätthet kunde ha tagit Jakob Hellmans roll i förstnämnda låt och varför tog Persson och hans Pack inte chansen att bjuda in Karin Wistrand, som befann sig i publiken, till en säkert historisk version av den senare låten? Möjligheten fanns.
   Nu kan jag med bästa vilja inte påstå att svikna önskedrömmar påverkade det faktiska intrycket ty det var inte mycket som saknades av alla så kallade viktiga låtar denna lördagkväll. Med definitiva toppar som "Bortom månen och mars", där Persson elegant bytte ut Lee Brilleaux till Dee Dee Ramone i texten, och "Tusen dagar härifrån". Och sedan det fina slutet när Persson gjorde snygg sorti i "Bröllopsdag" medan bandet med Lind och Frisk i spetsen avslutade låten.
   Efter fem extralåtar hade publiken ännu inte fått nog och efter idogt applåderande återkom bandet för en som alltid inspirerande version av "Gråmånen".

En sång om dej
Små, små saker
Stenad i Stockholm
Ikväll tar vi över stan
Bortom månen och mars
Kammahav
Nyårsafton i New York
Du går aldrig ensam
Tusen dagar härifrån

Extralåtar
Instrumental (gitarr/dragspel)
Hanna
Vild som Jerry Lee
Packets Paradmarch
Bröllopsdag

Extra extralåt
Gråmånen



/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2013 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.