Blogginlägg

Toppenkväll med Vågspel

Postad: 2009-08-19 07:59
Kategori: 70-talskonserter

”Vågspel” var namnet på paketturnén som omfattade tre olika artistkonstellationer, alla gav ut skivor på skivbolaget Nacksving. Text & Musik var aktull med ”Jaguaren” och Afzelius med ”För kung och fosterland”. Aldmans senaste skiva kom 1975, ”Nånting har hänt”. En skolaula var kanske inte den optimala konsertlokalen.

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 15/12 1976.

BJÖRN AFZELIUS
TEXT & MUSIK
LARS ALDMAN
Virginska Skolan, Örebro 13 december 1976


Ljuset tycks komma från Göteborg. Det är där en svenska progressiva musiken har sitt centrum. Där finns skivbolaget Nacksving och där finns artister som betyder mycket i den musikaliska utvecklingen. Tre av stall Nacksvings artister, Lars Aldman, Björn Afzelius och Text & Musik, befinner sig just nu på slutet av en Sverigeturné som pågår under december.
   Virginska skolans aula i Örebro var platsen och måndagskvällen tiden för Vågspel, som de kallar turnépaketet, som sammantaget (tre och en halv timme!) gör ett överväldigat intryck.
   Lasse Aldman med kompisar inledde på både gott och ont. Han är främst låtskrivare och kan i sina bästa stunder skriva bra och tydliga sånger. Som sångare och scenartist var han lite oslipad och blev lätt skrikig i sin prat-sjung-gungande framtoning.
   Sedan kom det stora affischnamnet Björn Afzelius som avslappnad, tillsammans med sina sånger, trollband den stora publiken i nära en timme. Kunde redan när jag lyssnat på senaste skivan ”För kung och fosterland” för en vecka sedan utnämna Björn till landets ledande proggartist just nu. Och jag kan bara ställa mig upp och buga åt hans artisteri, musikalitet och mänsklighet. Hans akustiska gitarrspel var ljuvligt men varför inga extralåtar, Björn?
   Text & Musik avslutade. Gruppmedlemmarna hade i valda delar medverkat sporadiskt med både Aldman och Afzelius men nu stod gruppen samlad på scen. En stor överraskning. Fem av sex är utbildade musiklärare, medan den sjätte är skådespelare, och med den bakgrunden gjorde showen naturligtvis oerhört omväxlande. Där jag kastades mellan skratt och allvar.
   De behärskade rader av instrument och lekte fritt i de flesta musikstilar. I deras musik hände det mesta. Opera blandades med rock och haitisk voodoosång, lyriska visor, renässansmusik och jazzinfluerad rock var andra ingredienser. Det lät fint om Text & Musik och det något splittrade intrycket av deras debutskiva ”Jaguaren” kan härmed revideras.
   På de tre kvarvarande platserna på turnén, Skövde, Borås och Göteborg, spelas konserterna in med Nacksvings mobila inspelningsstudio och trots att publikresponsen var på topp i Örebro lär den väl inte bli mindre när turnépaketet letar sig hemåt.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (530)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (187)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (178)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2009 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tomas Skagerström 18/11: Håkan Pop, snyggt skrivet. Håller med dig./Tomas ...

Anders Welander 19/10: The Howlers från Kristianstad spelade in Suzie Q före både Rolling Stones och...

Mikael Wigström 13/10: Så fint skrivet,,har ju följt nick sedan han började,,och han är fortfarande...

Mikael Bodin 11/10: Jag var också på plats i den bastuliknande arenan och fick uppleva vad som ver...

Mikael Bodin 11/10: Jag var på en av Tyrolspelningarna och en på Trädgårn i Göteborg och kan h...

Hanna B 18/09: Hej Håkan! Min uppfattning av kvällen på Frimis var snarare att folk var där...

Peter Forss 5/09: Jag minns låten som "Stop" från LP:n Supersession. Här en spotifylänk till ...

Per H 28/08: Omräknat till dagens penningvärde är det 213 kr, det får man inte många kon...

Per Erik Ahlqvist 28/08: Hej Håkan! Jag har undrat över en sak med just Fluru. De släpte sin debutsing...

Bengt Gustafsson 17/08: Hej Visst kan Bruce varit missnöjd med Rendezvous. Men den spelades live 57 g...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.