Blogginlägg från 2014-09-02

Live at Heart för femte året

Postad: 2014-09-02 09:08
Kategori: Live at HeartVi närmar oss första helgen i september och under onsdag till lördag invaderas Örebro av Live at Heart 5.0 och ingenting är sig likt i veckan. Varken på den här sidan eller i Örebro i övrigt kan vi gå opåverkade av den musikfestival som startar i morgon onsdag, fyller 5 år och bjuder på levande musik under fyra dagar, fyra kvällar och fyra nätter.

Jag bläddrade nostalgiskt i det första Live at Heart-programmet från 2010 och minnet är som alltid kort och koncist. Festivalen begränsade sig till två kvällar (fredag-lördag) men omfattade ändå 153 konserter med omkring hundra band och artister inom alla genrer (country, folk, reggae, garage, metal, punk, hårdrock, pop, blues, indie och hip hop) på tolv olika spelställen i Örebro.
   Live at Heart 2010 var en festival som uppenbart mjukstartade och det gjorde även vi som publik. Ovana med konceptet, snabbt mätta på det stora utbudet och lite, erkänner jag nu, obekväma med att byta konsertlokal hela tiden. Vilket gjorde att jag på dessa två festivaldagar sammanlagt bara besökte tre olika konsertlokaler. Skandal, kan jag självkritiskt tycka så här i efterhand.
   Men Live at Heart hade kommit för att stanna. Premiärupplagan med ett jämförelsevis begränsat startfält på ett fåtal restauranger och krogar skulle väcka upp både publik och restaurangbransch till kommande år. Redan 2011 hade festivalen på ett tydligt sätt växt.

Live at Heart 2011 var fortfarande en tvådagarsfestival men antalet konserter och spelställen hade kraftigt ökat. Och vi i publiken hade börjat förstå konceptet och blev mer flexibla än tidigare. Artistutbudet hade till Live at Hearts andra upplaga vässats till ordentligt med både utländska och svenska namn.
   Exempelvis lyfte den numera helt etablerade amerikanske rockartisten Israel Nash Gripka upp festivalutbudet på en helt annan och mer professionell nivå. 2011 introducerades också ett nytt sidoprojekt till festivalen där konserter arrangerades i trädgårdar, på bakgårdar och i kyrkan. Själv fick jag uppleva just Gripka på lördagseftermiddagen på en gård på öster i Örebro och vi kan väl vara överens om att kopplingen Israel Nash/Örebro med åren blivit tämligen tajt via åtskilliga konserter.
   På Live at Hearts andra festival började jag så smått komma in i festivaltempot, besökte ett flertal spelplatser och upplevde åtskilliga artister där namn som Johan Örjansson och Richard Lindgren gjorde sin premiär på en festival som de sedan skulle återvända till under flera år. Det här året skrev jag flera konventionella konsertrecensioner och kan nu titta tillbaka på både redan omnämnda Gripka, Mathias Lilja och Happy Hippo Family . Men jag publicerade också långa sammandrag från både första och andra kvällen.

Live at Heart 2012 hade utökats till tre konsertkvällar och jag skrev fler recensioner, Sixgun Republic och Vidar , men rapporterade också i övrigt om vad jag upplevde på både torsdags-, fredags- och lördagskvällen. Med artister som Niclas Ekholm, Paal Flaata, Thad Beckman. Halden Electric och de återvändande alltmer kända Richard Lindgren och Johan Örjansson. Men också solodebuterande Olle Unenge som gjorde sin premiärkonsert i eget namn med egen inspirerad grupp i ryggen, & Co. En "karriär" som just denna höst är på väg att resultera i hans första soloplatta.
   Traditionen med bakgårdskonserter i samband med Live at Heart fortsatte det här året och jag fick på lördagseftermiddagen uppleva ett piggt och fräscht The Mighty Stef på väster i Örebro när jag samtidigt sammanfattade sista festivaldagen 2012.

2013 hade Live at Heart hittat sin slutgiltiga form med konserter fyra kvällar i rad. Med en lång rad recenserade konserter från min penna, Mathias Lilja (5+), Pete & the Poets (3+), The Bandettes (3+), The Mighty Stef (3+) och Black River String Band (4+) till Basko Believes (3+) och Landstrom (4+), men också händelserika sammandrag av onsdag, torsdag, fredag och lördag.
   Live at Heart 2013 var en publikmässig succé vilket följaktligen får sin fortsättning i år med ett rejält utbud av konserter och spelställen. Vid en liten egen analys av årets artistutbud tycker jag mig sakna många kända profiler som i flera år tillhört festivalens musikaliska höjdpunkter. Men å andra sidan finns här möjlighet att upptäcka nya favoriter och jag får känslan av att antalet artister har ökat, många spelar bara vid ett enda tillfälle, och att det har därmed blivit än mer omöjligt att planera och förbereda dessa fyra kvällar fyllda av levande musik.
   På fem år har Live at Heart växt till en institution men inte utan växtvärk. Planering och förberedelser är a och o på ett sådant här jätteutbud men programmet har under de senaste dagarna ständigt ändrats, artistnamn har kommit till in i det sista, spelplatser och klockslag har ändrats fram och tillbaka, och saknaden av ett fungerande helhetsprogram, informationen "The artist schedule is in the making and will be published in good time before the festival" har lyst länge i ögonen på alla nyfikna och intresserade. Men nu finns ett fungerande fullständigt festivalprogram på Live at Hearts hemsida.
   Men mitt i det kaotiska bland alla sena beslut och ändringar lever väl förhoppningarna på att vi har ännu en fullspäckad, händelserik och levande Live at Heart-festival framför oss.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2014 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.