Blogginlägg från 2019-08-28

INTERVJUER 74-94: Thin Lizzy (1980)

Postad: 2019-08-28 07:56
Kategori: Intervjuer

FREDAGEN 21 MARS 1980 SKULLE BLI en ganska oförglömlig dag i London. Vid lunchtid på skivbolaget Phonograms kontor på Park Street träffade jag Ian Broudie (långt senare framgångsrik som Lightning Seeds) och Steve Allen från gruppen Original Mirrors. Sedan blev vi skjutsade till Good Earth Studios på Dean Street där Thin Lizzy höll på att spela in sin nästa skiva, ”Chinatown”. Men den stora anledningen till det planerade mötet med Phil Lynott var att han just skulle släppa sin första soloplatta, ”Solo in Soho”. Där i studion träffade jag inte bara Phil utan även övriga Thin Lizzy-medlemmar, bland annat den nye gitarristen Snowy White som visade sig ha en bakgrund i Sverige.
   Efter Thin Lizzy-mötet fick jag på kvällen uppleva en närmast magisk konsert med Wreckless Eric så den här fredagen går nog till min historia som otroligt händelserik och intressant.
   Nåväl, att kliva in i den nästan legendariska studion Good Earth i Londons Soho-område var naturligtvis omtumlande bara det. Bakom den ganska breda men helt anonyma dörren på 59 Dean Street, alldeles till höger om skivbutiken som enbart sålde soundtrackskivor (”58 Dean Street Records”, se vänster), dolde sig en trappa ner i källaren till inspelningsstudion. Producenten Tony Visconti hade ägt studion sedan 1977 och där producerat skivor med massor av artister, bland annat Steve Gibbons (”Down in the bunker”) och Thin Lizzys ”Black rose”.
   Det låter idag helt overkligt och dåligt organiserat att Phil Lynott gav ut ett soloalbum nästan samtidigt som Thin Lizzy var i slutfasen av inspelningar och utgivning av nästa album. Men det preliminära releasedatumet av ”Chinatown”, maj/juni 1980 enligt Phil, skulle inte hålla utan den släpptes framåt hösten 1980.
   När Snowy White, den nye gitarristen, släppte ”nyheten” att han har bott i Sverige visste jag inte vad jag skulle tro men intressant var det. Jag har senare förstått att han 1968/69 var medlem i en grupp, Train, tillsammans med den kommande November-medlemmen Christer Stålbrandt. Snowy, vars riktiga förnamn är Terence Charles, återvände till England hösten 1969.
   Jag hade sett Snowy White namn på Peter Greens stora comebackskiva ”In the skies” (1979) men nu var han alltså tillbaka i hetluften som Thin Lizzys gitarrist efter Gary Moore.Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 1/4 1980.

Thin Lizzy:
I SVERIGE FINNS EN HÄRLIG ROCKPUBLIK


RYKTEN OCH SPEKULATIONER HAR SEDAN i somras, då Gary Moore fick sparken efter att ha uteblivit vid några konserter i USA, snurrat runt och hela Thin Lizzys existens har varit i farozonen. Hela hösten och över årsskiftet var de utan gitarrist och det var säkert en befrielse för många när Snowy White för några månader sedan avslöjades som den nye gitarristen. Thin Lizzy skulle fortsätta.
   Intresserad tog jag mig till skivstudion Good Earth på Dean Street i centrala London, snackade med killarna i bandet om den speciella situationen och deras närmaste planer.
   Thin Lizzy är mitt inne i skivinspelning av sin nästa studioskiva som ska följa upp succéplattan ”Black rose”. Men redan färdiginspelad och på skivdiskarna om en månad är Phil Lynotts eget soloalbum ”Solo in Soho”.
   Phil Lynott:
   - Jag har länge velat göra något annat än bara Thin Lizzy-musik och det här albumet, som jag jobbat med i över ett och ett halvt år, är inte så gitarrorienterat och innehåller många olika rockmusikstilar. Lite mer nedtonad och experimentell. Det tycker jag att jag har rätt att göra efter tio år med enbart Thin Lizzy.
   Om en månad är Thin Lizzy tillbaka i Sverige för en turné som har varit vanligt de senaste åren.
   - Vi gillar Sverige och tycker de har en härlig rockpublik. Har varit där många gånger så jag har lärt mig beställa min egen frukost – på svenska!
   Snowy White, som också befinner sig i teknikerrummet har också Sverigeanknytning.
   - Jag bodde i Sverige 1967 och 1968, åkte runt med min gitarr.
   Snowy kommer närmast från Pink Floyd där han enbart har medverkat på turnéer.
   - Det var aldrig så allvarligt, mera som ett vanligt studiojobb. Skrev aldrig några egna låtar som jag kommer göra nu i Lizzy.
   Nya albumet som Thin Lizzy för närvarande håller på att spela in kommer att heta ”Chinatown” och beräknas släppas kring maj-juni. Det var längesedan de gjorde en skiva i England.
   Lynott:
   - ”Black rose” spelade vi in i Paris av skatteskäl men nu när skatterna sänkts i London är det skönt att spela in här igen. Vi använder Tony Viscontis studio och producerar skivan tillsammans med chefsteknikern Kit Woolven som också jobbade på mitt eget album.
   ”Solo in Soho” kommer först om en månad men Phil avslöjar ändå en del detaljer.
   - Jag har huvudsakligen gjort skivan i den här studion och bland alla som medverkar på skivan märks Mark Knopfler, i en Dire Straits-inspirerad låt. Midge Ure, som är gammal vän till Phil, och Supertramps (!?) trummis medverkar också. Flera låtar är skrivna tillsammans med Jimmy Bain, Wild Horses basist.
   I dagarna släpps en bok med dikter och sångtexter till Thin Lizzys låtar genom åren, ”A collected works of Philip Lynott”, som han stolt överräcker ett exemplar av. 60 texter som visar att Lynotts Lizzy-låtar också har haft poetiska värden under de tio åren.
   Två låtar, ”Dear miss lonely hearts” och ”Solo in Soho”, från Phils soloalbum har redan släppts på singel. Här märks det hur han tonat ned hårdrocken men ändå behållit den markerade rytmen i två mycket effektiva låtar. Och hans röst är som vanligt en pärla.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2019 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.