Blogginlägg från 2013-11-10

En mix av förutsägbart och nytt spännande

Postad: 2013-11-10 19:16
Kategori: Konserter

Foto: Björn Wallgren

Foto: Carina Österling

Foto: Jan-Åke "Silja" Siljeström


RICHARD LINDGREN
Level Bar & Kök, Örebro 9 november 2013
Konsertlängd: 22:08-22:52 och 23:09-00:00 (95 min)
Min plats: Sittande ca 5 meter från scenen.:


Jubileum utan buller och bång. Richard Lindgren genomförde på lördagskvällen sin 25:e konsert i Örebro på sin sammanlagt tionde visit i den här staden. Men det var inget som direkt satte prägel på konsertkvällen på Level. Richard hade varken vit skjorta eller slips på sig som han nästan hade lovat innan. Efter att ha varit spelplats under två Live At Heart är restaurang Level nu även aktuell som konsertlokal. En liten lokal utan naturlig scen men bra publikkontakt.
   Det var alltså dags för ännu en Richard Lindgren-konsert, den här gången med Olle Unenge som gästartist, men upprepning och en helt förväntad repertoar har aldrig varit Richards melodi. Visst fick vi så kallade obligatoriska låtar, "From Camden Town to Bleecker Street" och "Gwendolyn" tillhör väl Richards hitkatalog, och även några slitna covers, "Tom Traubert's blues" (Tom Waits-låten med "Waltzing Mathilda"-refrängen), Bob Dylans " Tomorrow is a long time" (på både engelska och svenska) och Leonard Cohens "Famous blue raincoat", som vi känner igen i Richards liverepertoaren sedan några år tillbaka.
   Men konserten bjöd framförallt på låtar från aktuella albumet "Driftwood", en helt nyskriven Lindgren-låt, några helt nya Olle Unenge-låtar på svenska och i detta sammanhang nya tolkningar av Lou Reed, Steve Forbert och traditionell irländsk musik. Konserten var kort sagt en fin blandning av förutsägbart och nytt spännande material.
   Till det senare hörde Richards plötsliga infall vid pianot, som var andra avdelningens huvudsakliga instrument för Richard, att sjunga Lou Reeds "Walk on the wild side" som en liten hyllning till den nyligen avlidne rockstjärnan. Den kom sammanflätad med hans egen "Drunk on arrival". Och valet av Steve Forberts "Mexico" (från albumet "Streets of this town") var ju osedvanligt passande. Jag vet att jag tidigt i Richards karriär jämförde honom med just Forbert.
   Olle Unenge var inte bara exklusiv gästartist på konserten. Han fanns med under hela konserten med sin akustiska gitarr och sång men på sina egna tre låtar var han huvudperson på scen med läcker poesi, ofta med grekiskt ursprung, och akustisk singer/songwriter-pop.
   Men allra mest intressant denna fina lördagskväll var nog premiäruppförandet av Richards nyskrivna låt "Long time ago". En blivande hörnsten i Lindgrens växande repertoar. En låt som sedan i våras får kallas klassisker, "Driftwood", flyttades i lördags in bland extralåtarna och var en lika fin pärla som vanligt.
   Bland extralåtarna fanns också ännu en låt av irländskt ursprung, "I'm a man you don't meet everyday", som strax före midnatt blev final på ännu en bra Richard Lindgren-konsert.

Låtarna:
From Camden Town to Bleecker Street
Tomorrow is a long time/Bara om min älskade väntar
A miracle like you
Mexico
Five pints and a wink from Gwendolyn
Vid denna blåa dörr (Olle)
Long time ago

Paus

Walk on the wild side/Drunk on arrival
Famous blue raincoat
Guinness song
Det här gamla tåget (Olle)
Fest i byn (Olle)
Tom Traubert's blues

Extralåtar
Driftwood
I'm a man you don't meet everyday

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2013 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.