Blogginlägg

Vem sjutton är Ted Anderson?

Postad: 2016-11-17 07:52
Kategori: BloggGE NÅGON ETT LILLFINGER OCH HAN TAR hela handen eller på engelska: Give him an inch and he'll take a mile. Eller, som i mitt fall, ge mig ett ynkligt frågetecken och jag vill gärna i kunskapens namn presentera fakta. Ingen detalj i, vad vi kallar, pop- och rockbranschen är för liten eller anspråkslös för att inte undersökas med lupp.
   Min text om Pugh Rogefeldts coverskiva "Pugh on the rocks" (1973) diskuterades i en grupp ("Vi som älskar vinylskivor") på Facebook där jag fick en kommentar av Jonas Bergenfalk som trodde att originalet till "Seems like a long time", som Pugh på svenska har döpt till "Långsamma timmar", var gjort av Eric Andersen. Låtens tveklöst mest kända version spelade Rod Stewart in, i januari 1971, till sitt "Every picture tells a story"-album och länge har jag trott att det var första inspelningen av låten.
   Jag visste att låten var skriven av en Ted Anderson, möjligen med det alternativa förnamnet Theodore, så Jonas avslutade diskussionen med frågorna "Theodore? Vem är det?".
   Efter åtskilliga timmars förnyad efterforskning i ämnet har jag nu förstått att den amerikanska duon Brewer & Shipley spelade in låten redan 1970 och gav samma år ut den på albumet "Tarkio", alltså året innan Stewart, och det var på det albumet han först hittade låten.
   Duon gav också ut låten på en singel-b-sida i maj 1971, samma månad som Stewarts uppmärksammade album släpptes. Det var kanske ingen tillfällighet?
   Ted Anderson, som alltså skrev låten, var nära knuten till duon via sitt management och produktionsbolag Good Karma. Även förlaget Talking Beaver hade de gemensamt på den här tiden.
   Ted föddes 1942 som Theodore Grant Anderson och har sedan 60-talet även försökt sig på en blygsam karriär som artist. Han uppträdde så sent som 2013 i ett litet lokalt sammanhang strax utanför Kansas City dit han flyttade från Los Angeles 1969 tillsammans med just Brewer & Shipley.
   Men hans historia börjar tidigare, i mitten på 60-talet, och först som medlem i The Hammer Singers och sedan som låtskrivare. 1966 fick han sin låt "Can't get over you, world" förlagd men jag har inte hittat någon artist som spelat in den. Samma år blev han medlem i The New Society, en grupp som leddes av Randy Sparks från The New Christy Minstrels, som gav ut albumet "The barock sound" (se vänster) med bland annat två låtar av Ted Anderson, "The good times" och "Long live our love".
   1967 blev ett intensivt år för Anderson. Dels var han medlem i The New Society, som gav ut hans låt "I've Been Thinking About You Baby" på singel, och dels fick han chansen att ge ut solosingeln "House on the hill"/"Our snowflake dreams" på Columbia (se höger), två egna låtar.
   Efter några händelserika år blev det lite lugnare på Ted Andersons front och först mot slutet av 60-talet skrev han kontrakt med Buck Owens förlag Blue Book Music. Countryduon The Hagers, tvillingarna Jim och Jon, spelade in hans "Give it time" (singel-b-sida) och "Goin' home to your mother" (singel-a-sida). Två låtar som också finns med på duons album "The Hagers".
   Små framgångar jämfört med Ted Andersons "Seems like a long time", som inleds med textraden "Nighttime is only the other side of daytime", låten som hjälper till att göra Rod Stewarts "Every picture tells a story" till ett mycket starkt album.
   På många sätt har Ted Anderson en intressant karriär bakom sig men har som person hållit sig utanför de stora strålkastarna för jag har inte lyckats fånga något fotografi på honom.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (501)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (164)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2016 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Ove 15/09: Kolla också gärna in Bottle Rockets: Songs of Sahm...

Silja 5/09: Har du en riktigt bra idé om hur man tar bort ekot i kyrkor? Då är du nära e...

Anders Jakobson 4/09: Vilken hyllning! Tack och bock! ...

per 31/08: Jag älskade 50/50 från och med första lyssningen, bortsett ifrån de två sis...

Thomas 30/08: Hej Håkan. Jag tror vi hörde olika låtar. Jag hörde Satelliter och rakete. D...

Johan S 3/08: Håller med, tack för tipset Håkan!...

Silja 31/07: Var finns scenen sonheter Innergården?...

Olle Unenge 31/07: ”Men jag var mycket äldre då. Jag är yngre än då nu.”...

Ralph Svalander 7/07: Så kul att läsa detta. Jag var där. Har funderat på när det var. Trodde 71...

Silja 2/07: Ingen The Weight utan mitt önskemål!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.