Blogginlägg

Göran en värdig vinnare av Musikörat

Postad: 2016-08-31 16:00
Kategori: Live at Heart

Foto: Emelie Ögren

VINNARE AV ÅRETS LIVE AT HEART-PRIS MUSIKÖRAT HETER GÖRAN SAMUELSSON för hans arbete med Packmopedsturnén som varje år genomförs i Värmland. Priset, som delas ut på Live at Hearts invigningsgala ikväll på Konserthuset, är ett samarbete mellan festivalen och den oberoende branschtidningen SIMBA (Swedish Independent Music Business Alternative) och delas ut till personer som gjort särskilda gärningar inom musik och livescen. Tidigare pristagare har varit Jill Johnson/Doug Seegers och Tomas Ledin/Hilda Sandgren.
   Juryns motivering lyder: "Stark, smidig, pålitlig och miljövänlig. Tyst, stor flexibilitet och bra kapacitet. Robust design och hög kvalité i alla komponenter. Stadig, flexibel och driftsäker. 100% kvalité och 100% miljö. Så beskrivs en packmopedsmodell i reklamen, men med undantag av adjektivet 'tyst' skulle de orden lika gärna kunna beskriva hela Packmopedsturnén".
   I vanlig ordning ville Göran dela med sig av uppmärksamheten när priset offentliggjordes i juni. I ett pressmeddelande meddelade han:
   – Det känns väldigt roligt och hedrande att vårt arbete med Packmopedsturnen blir uppmärksammat på detta fina sätt och i så gott sällskap.
   Göran är en sällsynt värdig vinnare av det här priset. Det otroliga engagemanget han lägger ner på projektet med Packmopedsturnén är värt så mycket mer än ett pris egentligen. Det ofattbara jobbet med att varje år skaka liv i ett antal gamla mopeder, samla en brokig skara artister och sedan ge sig ut på de värmländska småvägarna borde genom åren ha fått större uppmärksamhet långt utanför Värmlands gränser.
   För artisterna har det varit ett skönt avbrott i det traditionella turnerandet och samtidigt har det varit ett otraditionellt sätt att mötas under helt andra förhållanden än vanligt och svetsas samman både på vägarna och på scenerna. Den närmare två veckor långa turnén, med konserter varje kväll, innebär en intensiv samvaro under en kort tid.
   Jag har upplevt Packmopedsturnéer under de senaste sju åren och kan vittna om många underbara artistkonstellationer och massor av nöjda medverkande. Nu senast var det Love Antell och Elin Ruth som på turnéns avslutningskväll bedyrade sin tacksamhet för allt de hade upplevt på turnén. På scen tackade de högtidligen initiativtagaren Göran och som den ödmjuka människa han är tyckte han allt var överdrivet och uppförstorat.
   När jag pratade med Göran efter konserten i hans hemby Västra Ämtervik berättade han att han hade känt sig lite obekväm i allt officiellt hyllande inför publik som i många fall var hans grannar.
   - Det var väl onödigt att säga allt det där på scen. De kunde väl ha skickat ett mejl istället, var hans spontana kommentar efteråt...
   Det är alltså en i högsta grad anspråkslös och prestigelös artist och turnéadministratör som ikväll får priset Musikörat. En självklar och rättvis vinnare som i 24 år på 21 turnéer sett projektet Packmopedsturnén växa och upplevt en stor skara svenska artister passera förbi.
   Historien om Packmopedsturnén startade verkligen ambitiöst men på absolut lägsta nivå - som en soloturné 1992. Det var bara Göran, en gitarr och en lånad packmoped. Därefter turnerade han vartannat år med två, tre musiker som komp innan Ola Magnell 1999 anslöt och blev turnéns första kända artist.
   Nu blev projektet årligen återkommande och under 00-talet växte gästartisternas antal. Först med profiler som Basse Wickman och Thorstein Bergman innan Totta Näslund 2003 lyfte konceptet till en helt ny och högre nivå. Två framgångsrika turnéer, där gitarristen Bengan Blomgren gjorde entré 2004 och har varit med sedan dess, fick ett drastiskt och tragiskt slut när Totta blev sjuk och avled sommaren 2005.
   Sedan gjorde Plura ett framgångsrikt försök att fylla Tottas plats och många av Sveriges mest kända artister har kuskat runt Värmland på mer eller mindre fungerande mopeder. Namn som Uno Svenningsson, Niklas Strömstedt, Anna Stadling, Staffan Hellstrand, Pugh Rogefeldt, Anders Glenmark, Dregen, Mats Ronander, Moneybrother, Kajsa Grytt, Ebbot Lundberg, Nisse Hellberg och årets deltagare Love Antell och Elin Ruth har suttit på sina mopeder och letat efter små värmländska samhällen som Hennickehammar, Rottneros, Borgvik, Uddeholm och Sillerud, för att traditionsenligt avsluta turnéerna på Sillegården i Göran Samuelssons Västra Ämtervik på den oändligt natursköna sluttningen ner mot sjön Fryken.

I ÄNNU FLER ÅR HAR GÖRAN SAMUELSSON arbetat som artist i eget namn, låtskrivare och sångare. Redan 1989 gav han ut sitt första album, "Lögnhalsen", och 1998 kom diktsamlingen "Under ett stolsben" och, som han själv uttrycker det, när andan faller på målar han akvarell. Till idag har det blivit 15 album och drygt 200 sånger.
   Han har väl även i vissa sammanhang kallats trubadur men under årets Live at Heart uppträder han under genrebeteckningen Americana tillsammans med sitt kompband som också har gjort två Packmopedsomrar tillsammans och kompar Göran på hans helt nya album "Stad & Land". Skivan är inspelad i Göteborg och på bilden nedan är Göran och hans musiker fotograferade framför samma tegelvägg där Totta och Mikael Wiehe med musiker radade upp sig 2005.
   Efter kvällens Live at Heart-framträdanden, en låt på invigningsgalan och sedan konsert på East West Sushi kl 23:00, fortsätter Göran och bandet på en liten Bergslagsturné: Nora 1/9, Grythyttan 2/9, Lindesberg 3/9 och Karlsdal (Karlskoga) 4/9.

Från vänster: Bengan Blomgren, Johan Håkansson, Göran Samuelsson, Nikke Ström och Bengt Bygren.
Foto: Lennart Lökholm

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2016 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.