Blogginlägg

Jon Dee Graham på Live at Heart-scen

Postad: 2016-08-31 11:00
Kategori: Live at Heart


Efter Live at Hearts invigningsgala på Konserthuset ikväll blir det Jon Dee Graham på East West Sushi.

FÖRSTA KVÄLLEN PÅ ÅRETS LIVE AT HEART kommer jag för min del att ägna väldigt mycket uppmärksamhet åt festivalens invigningsgala på Konserthuset. Förutom några prisutdelningar kommer även ett gäng festivalartister att framföra en låt var. Det kommer bli en blandad kompott med både americana, folkmusik, avantgarde, electronic och rockmusik med New Orleans-artisten Cary Hudson, det svenska brödraparet Dimpker Brothers, det norska ljudlanskapet Sturle Dagsland, den värmländska låtskrivaren Göran Samuelsson, den kanadensiska cellisten Cris Derksen och det kanadensiska rockbandet The Johnny McCuaig Band med bland annat en säckpipa i sättningen.
   Dessutom kommer det alltså att delas ut pris (Musikörat) för särskilda gärningar inom musik och livescen. Göran Samuelsson prisas som grundare och initiativtagare till den årligen återkommande Packmopedsturnén i Värmland. Och bröderna Martin och Adam Dimpker får årets låtskrivarstipendium.
   Jag är inte informerad om körschemat i detta arrangemang och vågar nog inte tro att jag kommer loss tidigare än att jag kan ansluta till det officiella Live at Heart-programmet förrän framåt 22-tiden när amerikanen Jon Dee Graham kliver upp på East West Sushis scen.
   Då har jag lite förargligt förmodligen missat den australiske sångaren Kaurna Cronin och duon John Mitchell & Sofie Jonsson men ser med spänning fram mot Grahams uppträdande.
   Jon Dee är en av de mest rutinerade och redan etablerade artisterna som har uppträtt genom åren på Live at Heart. Han förknippas med musikgenrer som blues, rock och country och blir därmed en utsökt representant för det alltmer populära americana.
   Hans långa biografi inkluderar en mängd intressanta detaljer. 57-åringen från Austin har exempelvis sina äldsta musikaliska rötter i punken. The Skunks hette hans band på 70-talet innan han började spela blues med Lou Ann Barton. Tillsammans med Alejandro Escovedo var Jon Dee medlem i True Believers i mitten på 80-talet, i en grupp som tillhörde den då sympatiska vågen av amerikanska band, som Los Lobos, Green On Red och Rain Parade, i korsningen mellan rock och country.
   Han spelade sedan gitarr på Ry Cooders "Blue city"-soundtrack och gästade på många andra skivor innan solokarriären satte fart på 90-talet med en mängd album på sitt samvete. 2006 utsågs han till The Austin Musician of the Year på South by Southwest-festivalen och i dagarna släpper Jon Dee ett nytt album, hans tolfte skiva "Knoxville skyline".
   Efter Grahams konsert kommer jag att stanna kvar på East West Sushi för att njuta av en större dos Göran Samuelsson efter hans korta framträdande på invigningsgalan. Tillsammans med sitt femstjärniga band, Bengan Blomgrens gitarr, Nikke Ströms bas, Bengt Bygrens keyboards och Johan Håkanssons trummor, kommer vi nog att bjudas på många låtar från det helt aktuella albumet "Stad & land" och säkert även ett och annat pricksäkert mellansnack inklusive någon färgstark anekdot från Görans liv.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (502)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (164)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2016 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Ove 15/09: Kolla också gärna in Bottle Rockets: Songs of Sahm...

Silja 5/09: Har du en riktigt bra idé om hur man tar bort ekot i kyrkor? Då är du nära e...

Anders Jakobson 4/09: Vilken hyllning! Tack och bock! ...

per 31/08: Jag älskade 50/50 från och med första lyssningen, bortsett ifrån de två sis...

Thomas 30/08: Hej Håkan. Jag tror vi hörde olika låtar. Jag hörde Satelliter och rakete. D...

Johan S 3/08: Håller med, tack för tipset Håkan!...

Silja 31/07: Var finns scenen sonheter Innergården?...

Olle Unenge 31/07: ”Men jag var mycket äldre då. Jag är yngre än då nu.”...

Ralph Svalander 7/07: Så kul att läsa detta. Jag var där. Har funderat på när det var. Trodde 71...

Silja 2/07: Ingen The Weight utan mitt önskemål!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.