Blogginlägg från 2016-08-11

Bästa musik-VHS/DVD

Postad: 2016-08-11 07:58
Kategori: vhs_dvd 38-1

HÅKANS POP 2016/17 BLIR VISUELL - I ALLA FALL TEXTMÄSSIGT. Jag har bestämt att den kommande säsongen på Håkans Pop kommer att handla om VHS och DVD. Jag är ingen teknikfreak, absolut inte, och har precis lärt mig vad de två förkortningarna på tre bokstäver betyder: Video Home System respektive Digital Versatile Disc. Jag förstår den praktiska skillnaden mellan VHS-kassetten och DVD-skivan, som till det yttre påminner om en cd, men det är inte tekniken jag ska skriva om och jag ska heller inte jämföra de båda bild- och ljudbärarna.
   Nej, jag ska från nu på måndag ägna hösten och våren åt att titta och lyssna, bedöma innehåll (före teknisk kvalité) och jag ska sedan rangordna de 38 VHS- eller DVD-skivorna, alla med musikrelaterat innehåll, som jag har valt ut i en lista som kommer att vara komplett framåt maj nästa år.
   Jag äger en till stora delar osorterad mängd VHS-band och DVD-skivor med musik som efter år i skymundan behövde komma under lupp, komma ut ur garderoben och sedan granskas närmare eller kvalitetsbedömas efter dagens mått mätt. Min ambition är att bringa lite ordning i den här röran och sortera även den här delen av musiksamlingen. Jag har alltså tvingat mig själv att studera innehållet på band och skivor och sedan skapat en lista som aldrig kan bli rättvis för folk i allmänhet utan är min högst subjektiva uppfattning på kvalité.
   Jag har aldrig haft något mål att vara heltäckande i ämnet och därför är samlingen synnerligen sporadisk och slumpmässig. Vissa intressanta VHS/DVD har jag köpt och vissa har jag genom åren erhållit som recensionsexemplar men i praktisk mening spelar det ingen roll för min bedömning. Dessutom handlar det om både rena musikvideor, dokumentärer, konserter och spelfilmer som jag ska försöka rangordna efter det helt egna intresset. Och då spelar innehållet, som sagt, större roll än den tekniska kvalitén.
   Tidens tand har ibland varit grym mot dessa gamla musikformat. Det som en gång uppfattades som bästa exklusiva format kan nu i högsta grad uppfattas som något vardagligt och allmängiltigt. Men nyfikenhet och musikhistoriskt värde är mycket viktigare. Och att min egen nyfikenhet härmed stillas kring ett ämne som jag i stort sett hade glömt, förträngt eller helt enkelt kunde för lite om.
   Gemensamt för alla dessa VHS och DVD är att informationen kring programmen, dokumentärerna och konserterna är i de allra flesta fall bristfälliga eller existerar inte alls. Jag har researchat info och ska berätta historien om och kring filmerna och ska också beskriva innehållet detaljerat.
   Jo, det är klart att The Beatles Anthology-samling på fem fullspäckade DVD hör hemma bland de allra bästa i ämnet. Men både innehållsmässigt och i omfattning tycker jag att den "tävlar" i en egen kategori. Jag har därför i en diskussion med mig själv beslutat att lämna den mastodontboxen utanför bedömning och rangordning.

SÄSONGEN 2016/17 PÅ HÅKANS POP KOMMER ATT FÖLJA ett liknande upplägg som tidigare år med några mindre justeringar. De fasta avdelningarna kommer också att få fasta publiceringsdagar vilket kan göra det lättare för er läsare att bevaka de tre olika kategorierna: VHS- och DVD-listan på måndagar och gamla recensioner från 80-talskonserter på onsdagar.
   Fredagar ska under hösten och våren ägnas åt överraskningar från mina späckade skivhyllor när jag rent slumpmässigt och godtyckligt tänker plocka fram intressanta, men kanske inte alltid superkvalitativa, skivor som har stått och gömt sig bland alla gamla vinyl. "Godtycklig" betyder enligt den svenska ordboken "som man väljer själv" och det är precis så fredagarna under 2016/17 ska fungera på Håkans Pop. Fritt val ur skivhyllan.
/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2016 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.