Blogginlägg från 2019-01-11

Intressant skivhylla på Håkans Pop i vår

Postad: 2019-01-11 07:55
Kategori: Blogg

PÅ MÅNDAG INLEDS VÅRSÄSONGEN PÅ HÅKANS POP. Från i förrgår till idag har jag att presenterat kategorierna som på måndagar, onsdagar och fredagar kommer att publiceras under våren på den här sidan.
   Det är absolut inga revolutionerande nyheter eller något som omkullkastar tidigare skriverier men efter några veckors paus över jul- och nyårshelgerna är det kanske på sin plats att fräscha upp minnet för de trogna läsarna och på djupet presentera innehållet för de nytillkomna inför vårens Håkans Pop.
   På fredagarna har jag sedan hösten 2016 presenterat skivor plockade helt spontant ur mina skivhyllor, vinylplattor som alla kräver ny uppmärksamhet. Ambitionen under de här nästan två och ett halvt åren har varit att hitta de hemliga guldkornen, att ge uppmärksamhet om skivor som är bättre än att bara bli bortglömda. Lost in the blåst var en kul kategori rocktidningen Larm en gång i tiden och jag har väl i någon mån försökt axla den tidningens mantel.
   Kategorin har efter 85 publiceringar, med allt från The Beau Brummels via Terry Reid och Steve Gibbons Band till Dave Edmunds, med åren tappat lite fart och jag tänkte inför vårsäsongen bli lite mindre ambitiös, inte ha guldkornsvittring i varje skivval, och mer förutsättningslöst plocka vinylen ur skivhyllorna.
   Bara för några veckor sedan utlovade jag ett nytt tillvägagångssätt i ämnet och tänkte då börja på bokstaven A och plocka skivorna som jag både musikaliskt och i minnet tappat kontakt med. Naturligtvis ofta intressanta skivor men som musikaliskt på något sätt har hamnat i bakvattnet i mitt minne.
   Men. Nu har jag tänkt om lite. Eftersom Håkans Pop sedan starten hösten 2007 hela tiden ägnat mycket utrymme åt nördiga detaljer så finns ambitionen kvar att skriva om mindre kända, mindre bekanta och långtifrån kommersiellt uppmärksammade skivor. Men jag ska i vår genomgående plocka skivorna från en och samma hylla.
   Hyllan som i min värld kallas Beatles-relaterade skivor. Skivor som på ett eller annat sätt är kopplade till Beatles. Inte allmänt utgivna coverskivor utan skivor där en eller flera bandmedlemmar på något sätt producerat, aktivt spelat på eller skrivit unikt material till nämnda skiva. Det är just den hyllan som kanske väcker min nyfikenhet mer än någon annan hylla i vinylskivsamlingen. Här finns skivor som jag har lyssnat på väldigt lite för väldigt länge sedan. Enbart införskaffade för Beatles-kopplingen oavsett genre eller kvalité.
   Jag har ju sedan jag inledde mitt skivsamlande i augusti 1968 noggrant noterat varje release där någon Beatles-medlem aktivt medverkat och jag kan efter över 50 år stolt konstatera att jag äger minst 99 procent av skivorna som är utgivna i den här speciella "genren". Här finns naturligtvis många udda skivor som jag aldrig hade ägt om inte John, Paul, Ringo eller George haft ett finger med på något sätt.
   Hyllan jag refererar till är kronologisk och jag kommer också välja skivorna från vänster, de allra äldsta, till höger som härstammar från decennieskiftet 80/90-tal när cd-generationen kom och rensade vinylutgivningen.
   Det är med spänning jag ser fram mot fortsättningen på kategorin "I min skivhylla". Kanske inte musikaliskt hela tiden men intressant ska det onekligen bli varje fredag. Det är just nu inte säkert att skivorna som figurerar i kanterna på den här texten väntas förekomma i kategorin under våren.
   Jag har i min gamla kategori snuddat vid och till och med plockat album från den här skivhyllan tidigare några gånger. Exempelvis Mike McGear (McGear är bror till Paul McCartney som har producerat och skrivit låtar till "McGear"), Peter Frampton (Ringo Starr spelar trummor på "Wind of change"), Elephants Memory (John Lennon har tillsammans med Yoko Ono producerat "Elephants Memory"), Dave Mason (Under "pseudonymen" Son of Harry spelar George Harrison gitarr på "It's like you never left"), Badfinger (George har producerat några låtar på "Straight up") och Stephen Stills (under pseudonymen Richie spelar Ringo trummor på "Stephen Stills").
   Den kronologiska skivhyllan som jag under våren (och kanske också längre fram) ska koncentrera mig på innehåller ungefär 140 vinylalbum och några maxisinglar, alla med exklusiv Beatles-anknytning enligt ovannämnda mall. Men där finns också några soundtracks som är kopplade till filmer på George Harrisons bolag Handmade Films och längst till höger några skivor utgivna på skivbolagen Apple, Dark Horse och Ring O'Records där märkligt nog ingen Beatles-, George Harrison- eller Ringo Starr-anknytning i övrigt finns.
   Välkommen till en osedvanligt intressant säsong av "I min skivhylla".

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2019 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.