Blogginlägg från 2018-10-31

INTERVJUER 74-94: Dan & Py (1983)

Postad: 2018-10-31 07:52
Kategori: Intervjuer

NÄR JAG NU LÄSER DEN NÄSTAN 36(!) ÅR gamla intervjun märker jag att det är Dan Hylanders position och karriär som jag har prioriterat. Fram till januari 1983 var det mycket riktigt Dan Hylander som drog det tunga lasset i det som en gång blott och enbart kallades Raj Montana Band. Bandets två första album "Raj Montana Band" (1978) och "Döende oskuld" (1979) krediterades Raj Montana Band fast det var Dan Hylander som sjöng och skrev låtarna.
   Men under 1983 och 1984, bandets två sista år tillsammans, ändrades den fördelningen. Hylander fortsatte leverera starka album men plötsligt började Py Bäckman skriva personliga, starka låtar som inte alls kom i skymundan i liverepertoaren längre.
   "Calypso", som Dan nämner i intervjun, hette Hylanders kommande (april 1983) och Py kontrade (september 1983) med den Mats Ronander-producerade "Sista föreställningen". Det var som jag förutsåg i intervjuns inledning att både Dan och Py i januari 1983 stod på tröskeln till det stora genombrottet.
   Som jag beskriver i intervjutexten träffade jag och fotograf Anders Erkman Dan, Py och bandets Ola Johansson på kinarestaurangen vid Medborgarplatsen i Stockholm sent på lördagseftermiddagen 29 januari 1983. Vi följde sedan med trion ner till Ritz, tog oss in bakvägen och hängde med gruppen i det lilla omklädningsrummet bredvid scenen. Och fick senare uppleva gränslös popularitet på ett fullsatt Ritz och en bländande konsert där både Dans och Pys låtar imponerade med Raj Montanas intelligenta komp.
   Intervjun publicerades i Nerikes Allehanda nästan en vecka senare och samma dag som Hylander, Bäckman & Co kom till Örebro för en konsert i Brunnsparkens danslokal Regnbågen.Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 4/2 1983.

Allehanda träffade Py, Dan och Ola inför Örebrobesöket
DIREKT FRÅN SUCCÉKONSERT


DAN HYLANDER, 28-ÅRIG ROCKARTIST FRÅN SKÅNE, bor numera i Stockholm och står just nu precis på tröskeln till det stora genombrottet.
   Efter den senaste helgens två succéartade konserter på Ritz i Stockholm (publikrekord!) är jag beredd att sortera in honom strax under Ulf Lundells nästan oslagbara nivå vid sidan av namn som Magnus Lindberg och de skånska kollegorna Mikael Wiehe och Björn Afzelius.
   Allehanda träffade Dan Hylander mellan de båda Stockholmskonserterna. Tillsammans med Py Bäckman, sedan några år Dans kompanjon såväl privat som på scen, och Ola Johansson, kompgruppen Raj Montana Bands basist. Vi pratade (mest Dan och Py) bland annat om den inte alltid avundsvärda rollen som artist, drogproblem, Raj Montana Bands enorma musikantstatus, texternas betydelse och Dan Hylanders stadigt växande popularitet och tveklösa väg mot toppen.
   Det var en märklig och nästan komisk intervjusituation där vi satt på kinarestaurangen ett kvarter från Ritz på söder i Stockholm, några timmar före lördagskvällens konsert.
   Py och Dan talade nästan oavbrutet, intensivt och passionerat om det mesta och sin egen situation i synnerhet. Våra snabba kommenterande inhopp i ordflödet var mer fingervisning än rejäla frågor.
   Efter fredagskvällens strålande succékonsert, då Mats Ronander gjorde ett lika plötsligt som populärt inhopp, är de naturligtvis på gott humör. Men samtalet inleds med artistlivets negativa sidor där droger förekommer.
   - Vi accepterar naturligtvis inte att någon i bandet är påverkad under en konsert. Det drar ned hela bandets styrka och kapacitet, säger både Dan och Py.
   - Igår var det publikrekord alla kategorier, säger en leende Dan. Det känns nästan som hemmaplan fast varken jag eller Py är stockholmare. Py Bäckman, visserligen född i Stockholm, kom till huvudstaden redan för tretton år sedan från barndomens Hälsingland. Innan hon slog sina påsar ihop med Dan hade hon en diger och brokig sångkarriär bakom sig med bland annat Eurovisionschlager på sitt samvete.
   Fast Dan Hylanders skivor numera säljer mycket mer än Pys var hon mer känd i början av deras gemensamma karriär för nästan tre år sedan.
   - Jag har ju alltid skyltat med mitt namn, Py Gang bland annat, medan Dan fram till dess endast hade figurerat som medlem i Raj Montana Band. Men populariteten har väl svängt nu, säger Py och tänker på guldskivan som Dan erövrade med "Bella notte".

RAJ MONTANA BAND HAR HELA TIDEN varit Dans grupp men i några olika konstellationer. Gruppen gjorde albumdebut 1978 och innehöll killar från en mängd olika Skånegrupper som Hoola Bandoola, Första Förband, Lotus med flera. Ytterligare en upplaga av gruppen, med bland annat Fjellis och Håkan Nyberg, hann Dan med innan han våren 1980 sökte sig till Stockholm.
- Musikklimatet i Skåne var begränsat och jag tror inte att jag hade utvecklats likadant om jag stannat kvar, säger Dan som snabbt kom i kontakt med de musiker som än idag utgör Raj Montana Band.
   - Det är genom några års intensivt turnerande (140 jobb på ett år!) som gruppen svetsats samman och erhållit sitt goda rykte, tror Dan.
   Ola tror att det bror på att medlemmarna fungera ihop socialt. De umgås och träffas även privat.
   Raj Montana Bands samtliga medlemmar är alla flitigt anlitade studio- och turnémusiker. Allt anpassas dock efter Dan Hylanders åtaganden.
   - Vi planerar alla skivinspelningar och turnéer i god tid och däremellan är musikerna fria att göra vad de vill.
   Därför pendlade halva bandet, Hasse Olsson, Pelle Alsing och Clarence Öfwerman, mellan Dan Hylander och Ulf Lundell under hela fjolåret. David Carlsson spelade med Mats Ronander och Ola Johansson vikarierade för Backa-Hans Eriksson (när han spelade med Lundell) i Boogie Kings som bland annat innehåller Peter O Ekberg, en gång med i första upplagan av Raj Montana Band... De är alla som en stor familj.
   - Vi har en jämn fart mot toppen, säger en nöjd Dan och visar en 45-gradig kurva uppåt med högra armen. Vi har fått en trogen publik som också tål en del skit, säger han ironiskt och ler med hela ansiktet som han ofta och gärna gör.
   När första delen av årets turné tar slut i mitten av februari ska albuminspelningarna av Hylanders skiva avslutas. Sex låtar gjordes redan i höstas och arbetsnamnet är "Calypso", planerad för utgivning i april.
   I maj återupptar Dan Hylander, Py Bäckman och Raj Montana Band sitt turnerande och den oundvikliga erövringen av Sverige.
   Berättade alltså Dan och Py strax innan de gick ned på Ritz och framförde den bästa svenska rockmusik jag har upplevt på den klassiska scenen.
   I Brunnsparken ikväll har alla örebroare samma chans att njuta av Dan Hylanders genialt personliga rockmusik, Py Bäckmans röstresurser och Raj Montana Bands bedövande skicklighet.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Oktober 2018 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.