Blogginlägg från 2011-09-08

Förrädiska stickspår

Postad: 2011-09-08 07:48
Kategori: DiskografierMin vän Lasse Kärrbäck och jag är precis i slutfasen av dokumentationen av Nick Lowes diskografi. Det finns många stickspår i jakten på information och där har Lasse gjort det största jobbet. Jag brukar beskriva Lasse som projektledare, rådgivare och inspiratör men kan nu också titulera honom detektiv. Han har ett stort nätverk av uppgiftslämnare och under de senaste dagarna har han varit i kontakt med STIM både i Sverige och Finland och den stackars mindre vetande Malcolm Dome, den tyske musikjournalisten som har skrivit texten i cd-häftet till Rockpiles nyligen utgivna konsertalbum ”Live in Montreaux 1980”, har ingen förklaring.
   Upphovet till dessa kontakter är upprörande oklarheter och direkta felaktigheter på den nya Rockpile-skivan. På ”Girls talk” finns den mycket egendomliga låtskrivarkombinationen ”E Costello/A Pulkkinen” tryckt i cd-häftet (se bild ovan).   
   Elvis Costello skrev naturligtvis låten själv någon gång i slutet på 70-talet och inte tillsammans med en figur med det finskklingande namnet Ari Pulkkinen. Det var naturligtvis lätt att konstatera en felaktighet men desto svårare att förklara hur det kunde bli så galet och vilseledande. Ty Dome hade inget svar själv:
   ”I have to admit I know very little about him.“
   Genom Jonas Nordin på STIM i Sverige fick vi uppgiften att en Ari Pulkkinen har skrivit en finsk text till “Girls talk”. En kommentar som förklarar, men absolut inte försvarar, hans namn på Rockpile-omslaget.
   Från Timo Närväinen på finska STIM fick vi också veta att det 1980 gjordes två olika finska översättningar av “Girls talk”. Taiska (Hannele Suominen) "Anna lämpösi loistaa" med text av Raul Reiman och Kontra "Flipperirakastaja" med text av Moog Konttinen. Snacka om värdelöst vetande, men ändå.
   En annan liten mindre, men ändå vilseledande, miss bland låtskrivarnamnen på Rockpile-skivan förekommer på ”They called it rock” som enligt cd-häftet är skriven av ”D Edmunds/W M Bremner/N Lowe” och då undrar vi varför Terry Williams namn har försvunnit. På originalversionen av ”They called it rock”, på Nick Lowes b-sida till ”I love the sound of breaking glass” 1978, är låtskrivarna Nick Lowe/Rockpile och då borde ju gruppens trummis Williams i rättvisans namn också finnas med på den nya Rockpile-skivan.
   Är det någon som undrar över de udda initialerna till Bremners namn så står de för William Murray som är Billy Bremners riktiga för- och mellannamn. Plötsligt blev detta cd-häfte otroligt initierat…

Samarbetet med Lasse Kärrbäck är inte helt friktionsfritt kan jag meddela. Medan han helst vill ha med hela jordens olika utgåvor, inklusive promoskivor och återutgivningar, i våra diskografier så vill jag läs- och innehållsmässigt strikt hålla mig till den officiella engelska utgivningen med undantag endast när det finns inspelningar och låtar utgivna i andra länder och inte i England. Det där kan vi ibland kivas om fast det egentligen är tydliga gränser mellan officiella skivor och annat.
   Senast i veckan skickade Lasse en bild på en cd-etikett på promoutgåvan av singeln ”I love the sound of breaking glass”, som släpptes i samband med nyutgåvan av "Jesus of cool" 2008, och skrev:
   ”Den gavs ut i samband med att det blev nypressning på Vinyl och CD och är ett tidsdokument tycker jag, en viktig låt som ges ut igen.”
   Naturligtvis har den ingenting att göra i en officiell diskografi men jag kan hålla med om att den är snygg att titta på…

På söndag kommer alltså den officiella diskografin med Nick Lowe./ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (488)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (239)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (158)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2011 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Claes Janson 20/03: Hej Håkan! Kul att läsa om Baltik. Jag ska snart ta farväl av min 4 år äld...

Silja 13/02: Lokalhistoria är kraftigt underskattat. Mera sånt!...

Silja 13/02: Kul!...

Silja 10/02: Det var värst! Imponerande berättelse om all musik som du har fått uppleva i ...

Johan S 9/02: Det var inte illa! Ett helt liv i musikens tjänst! Bra jobbat Håkan!...

Christer 8/02: En sån där konsert som jag ångrar att jag inte gick in på, speciellt efter j...

Rikard Bengtsson 22/01: Dubbelgura-bilden är ju från Domino 1978. Den sista bilden på Lowe kan vara f...

Björn 24/12: Små marginaler, men den här är i topp år 2000 med The United States Air Forc...

Björn 23/12: Merry Jul o Gott Nytt År, tack för ännu ett år med ypperlig journalistik och...

Claus Stenhøj 24/10: "Bucket T" endast i Sverige? Se her: https://www.discogs.com/release/3904137-Th...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.