Blogginlägg

Förrädiska stickspår

Postad: 2011-09-08 07:48
Kategori: DiskografierMin vän Lasse Kärrbäck och jag är precis i slutfasen av dokumentationen av Nick Lowes diskografi. Det finns många stickspår i jakten på information och där har Lasse gjort det största jobbet. Jag brukar beskriva Lasse som projektledare, rådgivare och inspiratör men kan nu också titulera honom detektiv. Han har ett stort nätverk av uppgiftslämnare och under de senaste dagarna har han varit i kontakt med STIM både i Sverige och Finland och den stackars mindre vetande Malcolm Dome, den tyske musikjournalisten som har skrivit texten i cd-häftet till Rockpiles nyligen utgivna konsertalbum ”Live in Montreaux 1980”, har ingen förklaring.
   Upphovet till dessa kontakter är upprörande oklarheter och direkta felaktigheter på den nya Rockpile-skivan. På ”Girls talk” finns den mycket egendomliga låtskrivarkombinationen ”E Costello/A Pulkkinen” tryckt i cd-häftet (se bild ovan).   
   Elvis Costello skrev naturligtvis låten själv någon gång i slutet på 70-talet och inte tillsammans med en figur med det finskklingande namnet Ari Pulkkinen. Det var naturligtvis lätt att konstatera en felaktighet men desto svårare att förklara hur det kunde bli så galet och vilseledande. Ty Dome hade inget svar själv:
   ”I have to admit I know very little about him.“
   Genom Jonas Nordin på STIM i Sverige fick vi uppgiften att en Ari Pulkkinen har skrivit en finsk text till “Girls talk”. En kommentar som förklarar, men absolut inte försvarar, hans namn på Rockpile-omslaget.
   Från Timo Närväinen på finska STIM fick vi också veta att det 1980 gjordes två olika finska översättningar av “Girls talk”. Taiska (Hannele Suominen) "Anna lämpösi loistaa" med text av Raul Reiman och Kontra "Flipperirakastaja" med text av Moog Konttinen. Snacka om värdelöst vetande, men ändå.
   En annan liten mindre, men ändå vilseledande, miss bland låtskrivarnamnen på Rockpile-skivan förekommer på ”They called it rock” som enligt cd-häftet är skriven av ”D Edmunds/W M Bremner/N Lowe” och då undrar vi varför Terry Williams namn har försvunnit. På originalversionen av ”They called it rock”, på Nick Lowes b-sida till ”I love the sound of breaking glass” 1978, är låtskrivarna Nick Lowe/Rockpile och då borde ju gruppens trummis Williams i rättvisans namn också finnas med på den nya Rockpile-skivan.
   Är det någon som undrar över de udda initialerna till Bremners namn så står de för William Murray som är Billy Bremners riktiga för- och mellannamn. Plötsligt blev detta cd-häfte otroligt initierat…

Samarbetet med Lasse Kärrbäck är inte helt friktionsfritt kan jag meddela. Medan han helst vill ha med hela jordens olika utgåvor, inklusive promoskivor och återutgivningar, i våra diskografier så vill jag läs- och innehållsmässigt strikt hålla mig till den officiella engelska utgivningen med undantag endast när det finns inspelningar och låtar utgivna i andra länder och inte i England. Det där kan vi ibland kivas om fast det egentligen är tydliga gränser mellan officiella skivor och annat.
   Senast i veckan skickade Lasse en bild på en cd-etikett på promoutgåvan av singeln ”I love the sound of breaking glass”, som släpptes i samband med nyutgåvan av "Jesus of cool" 2008, och skrev:
   ”Den gavs ut i samband med att det blev nypressning på Vinyl och CD och är ett tidsdokument tycker jag, en viktig låt som ges ut igen.”
   Naturligtvis har den ingenting att göra i en officiell diskografi men jag kan hålla med om att den är snygg att titta på…

På söndag kommer alltså den officiella diskografin med Nick Lowe./ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (407)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (55)
Konserter (227)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (48)
Maxi12" (35)
Minns (111)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< September 2011 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Dan Jansson 25/01: Hej! Läser med nöje din artikel om Basse Wickman. Själv håller jag på med en ...

Håkan Gustavsson 13/01: Kanonplatta - fattar inte hur jag har missat det här? Wilmer X referenserna är k...

Sigge Lake 5/01: Jag köpte en dubbelcdskiva på Röda korset i Kalmar. The songs of Lennon & McCaet...

Bubba 30/12: Jayhawks låt ”Gonna be a darkness” är väl skriven ihop med Jakob Dylan, inte den...

Johan 30/12: Bra lista Håkan, här är mins 22 bästa: Primal Scream - Give Out But Don’t Giv...

Timmy Petersson 17/12: Såhär 12 år senare... men Lalla Hansson har ju även gjort fler bra översättnin...

Mikael Löwengren 11/12: SETLISTA Konserthuset, Örebro Torsdagen den 18 oktober 1979 1. Det var en m...

Mikael Löwengren 11/12: SETLISTA Konserthuset, Örebro Tisdagen den 14 oktober 1980 1. Natt (ensam m...

Lennart Ahlgren 5/12: Gjorde de fler turnéer? För jag vill minnas att jag såg de i Lund men då var äve...

Lars Kärrbäck 1/12: Är det inte dags att göra en diskografi om Anne-Lie och Extra. Många intressanta...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.