Blogginlägg från 2009-01-23

Ian Gomm

Postad: 2009-01-23 07:56
Kategori: Mina favoriter
Det skånska fanzinet Larm, under ledning av Lennart Persson, var naturligtvis anledningen till mångas favoriter som kröp på mig där i slutet på 70-talet och början av 80-talet. I nummer 8 av Larm läste jag en fantastiskt fint utmejslad artikel/intervju/presentation av Nick Lowe där vi fick alla detaljer på plats, från Brinsley Schwarz via Rockpile till en begynnande solokarriär. Ändå fastnade jag mer för IAN GOMM, Lowes medsångare och många gånger medkompositör i Brinsley Schwarz, som just hade solodebuterat.
   Jag har sedan början av 80-talet i olika sammanhang burit den mycket vitsiga knappen ”Gomm with the wind”. Inte många kan tyda dess budskap och det beror till 95% på att ingen vet vem Ian Gomm är. Den klassiska filmtiteln ”Gone with the wind” känner ”alla” till men utan vetskap om Gomm faller vitsen död till marken. Precis som den gjorde i London, på puben Dublin Castle, när vi i januari 1984 stod och väntade på en konsert med Ian Stewart, Rolling Stones gamle pianist. Och barkillen undrade och frågade men blev inte ett dugg klokare när jag och mina vänner med alla medel, kryckig engelska, hemvävda jargonger och svenska gester, försökte förklara knappens innebörd.
   Det var enklare att lyssna på Ian Gomms musik än förklara vem han var. Jag var aldrig någon Brinsley Schwarz-älskare förrän de la av. Samlingsskivan ”Fifteen thoughts of Brinsley Schwarz” (United Artists, 1978) blev en underbar introduktion – minst tre år försent.
   Gruppen hade gjort två album innan Ian Gomm gjorde entré i september 1970. Som andregitarrist och andresångare (efter Nick Lowe) gjorde han inte jättestora intryck. Men skrev under åren ändå några profilstarka låtar till Brinsley-repertoaren fast det var givetvis Nick Lowe som var den store låtleverantören i bandet. ”Dry land”, ”One more day”, ”Range war” och ”Rockin’ chair” hette Gomms bidrag till ”Silver pistol” (United Artists, 1971).
   På ”Nervous on the road” (United Artists, 1972) hade Gomm med “It’s been so long”, en låt som Dave Edmunds gjorde en bra version av på “Twangin’” (Swan Song, 1981).
   ”Hooked on love” (en låt som Gomm återlanserade på sitt första soloalbum) fanns ursprungligen med på ”Please don’t ever change” (United Artists, 1972).
   På ”The new favourites of Brinsley Schwarz” (United Artists, 1974), som producerades av Dave Edmunds, hade Gomm skrivit två låtar tillsammans med Nick Lowe: ”I got the real thing” och ”I like you, I don’t love you”. Sistnämnda låt gav Gomm ut som en singel under eget namn 1981.

Men den allra mest kända låten Nick Lowe och Ian Gomm skrev tillsammans, ”Cruel to be kind”, kom aldrig ut med Brinsley Schwarz. Då. Låten har en lång och tämligen framgångsrik historia. Inspelningen med Brinsley släpptes som en singel-b-sida med Nick Lowe i maj 1978. A-sida var ”Little Hitler”. (Just den där Brinsley-inspelningen av "Cruel to be kind" finns med på förra årets ypperliga nyutgivning av Lowes "Jesus of cool".)
   Ett år senare, i juli 1979, inledde en nyinspelning av låten, nu med Rockpile i kompet, Lowe-albumet ”Labour of lust” och släpptes två månader senare som singel-a-sida och blev en stor hit i både USA, England och Australien med en högstplacering som #12 i alla länderna.
Lasse Kärrbäck, min Mickey Jupp-vän till skivsamlare meddelar (se under kommentarer) följande lilla men viktiga anekdot:
   Låten "Cruel To Be Kind" gavs faktiskt ut på en LP "It's All Over Now" med Brinsley Schwarz 1988. Den gavs ut på Decal med skivnummer LIK 22. Skivan var ute i skivbutikerna i någon eller några timmar innan den drogs in och förstördes. Nick och Ian grälade om utgivningen av skivan och Nick beslutade att den skulle dras in, Ian ville att den skulle fortsätta att säljas. Enligt ett rykte så såldes de få ex som finns ute på marknaden i USA (New York) där den såldes av en skivaffär som inte brydde sig om indragningen.
   Sedan har låten förekommit i många filmer innan Ian Gomm själv, medlåtskrivaren, 1996 gjorde en nyinspelning på albumet ”Crazy for you”. Utgiven på cd i Japan men i England var det Gomm själv som distribuerade den – på kassett. Jag fick den själv direkt från Ian med signering ”To Håkan, Musically yours, Ian Gomm” på kassettomslaget.
   Den inspelningen, inte en av Gomms allra vassaste om ni frågar mig, blev återigen aktuell 2005 när tributeskivan ”Lowe profile” skulle ges ut i USA. Det var först tänkt att det skulle läggas på ny musik till Ian Gomms sångspår men när Gomm fick höra kvalitén på den i Los Angeles nyinspelade musikbakgrunden gjorde han själv en nyinspelning av sin sång i Wales och när allt sedan möttes på skiva lät det sensationellt bra.
   2004 släpptes en skiva med Brinsley Schwarzs BBC-inspelningar, under namnet ”Cruel to be kind”, där låten förekommer första gången. På en liveinspelning för John Peel 6 februari 1975. Då framfördes ytterligare en tidigare opublicerad Gomm/Lowe-låt, ”Give me back my love”. Bara en månad senare 18 mars 1975 gjorde Brinsley Schwarz sin sista konsert.

Efter Brinsley flyttade Ian, hans fru Karen och familjen till Wales där han har bott sedan dess. Men Ian är född engelsman i Chiswick (17 mars 1947) och uppvuxen i London med idoler som Ventures, Everly Brothers och Beatles. Nu bor han och familjen sedan många år i Llanfair Caereinon i Powys uppe i de walesiska bergen.
   På plats i Wales 1975 byggde Ian en inspelningsstudio och koncentrerade sig på att skriva låtar. Låg sedan bakom skivor med Stranglers, Van Der Graaf, Peter Hammill, Amon Düül och Alexis Korner. 1976 producerade Gomm en skiva med Malcolm Morley, ”Lost and found”, där Morley kompades av Plummet Airlines. Den skivan släpptes först 2002.
   Det var Ians låtskrivarkvalitéer som gjorde att han fick skivkontrakt 1978. Och albumdebuten hette ”Summer holiday” (Albion, 1978), första singeln var en cover på Chuck Berry-låten ”Come on” och det hände inte så mycket förrän året efter.
   Det var andra singeln från skivan, ”Hold on”, som blev en stor hit (#12) i USA vilket gjorde att albumdebuten släpptes igen både i USA och England under namnet ”Gomm with the wind”. Han fick turnera med Dire Straits i USA, Glen Campbell gjorde en cover på Ians ”Hooked on love” och hans ”Cruel to be kind” blev en hit med Nick Lowe.

   Soundet på ”Summer holiday” var tämligen snällt och poppigt men på nästa album ”What a blow” (1980) föll allt på plats. Rockigare låtar, tuffare produktion och genomgående bättre material.
   Under 1981 gjorde Ian några singlar (se diskografin) och han var tillbaka i den snälla popgenren med väldigt hitpotentiellt material. Som också skulle påverka soundet på nästa album, ”The village voice” (1983) som innehöll både melodisk pop och snälla ballader.
   Sedan försvann Ian Gomm från den offentliga branschen och dök plötsligt och oannonserat upp med ”Images” 1986. 14 låtar inspelade på egen hand i egna studion Window Ledge Bay Studio’s i Wales. Den gav inget större eko och Ian Gomm försvann för gott – tycktes det som. Men tio år senare fanns det återigen en ny skiva ute med Gomm, ovan nämnda ”Crazy for you”.
   Det var ingen stor produktion och det lät stundtals mer dansband än powerpop om Gomms comeback. Då låter ”Rock’n’roll heart” (Gommsongs, 2001) bättre fast den är lite influerad av Nashville där inspelningen gjordes. Med hjälp av amerikanska musiker, folk från Amazing Rhythm Aces och Nanci Griffith.
   2005 medverkade Gomm på den ovan nämnda tributeskivan ”Lowe profile” och samma år meddelade han att jobbade på en samlingsskiva med outgivna Gomm-spår som han planerade att ge ut under den smått komiska titeln ”Sorry for the slight delay”

Ian Gomms diskografi

/ Håkan

Ian Gomm discography

Postad: 2009-01-23 07:49
Kategori: Diskografier

IAN GOMMS engelska vinyldiskografi, officiell utgivning exklusive samlingsskivor och promos. Alla låtar är skrivna av Gomm om inget annat anges.
   Ett stort tack till Lasse Kärrbäck för inscannade bilder, omslag och ovärderlig kunskap.

IAN GOMM SINGLAR

1978
Come on (Berry)
Darkest night
(Albion ION 1)
Producerad av Martin RushentHold on
Chicken run

(Albion ION 2)
Producerad av Martin Rushent
Hold on
Chicken run

(Albion 12-ION 2)
Producerad av Martin Rushent


24 Hour Service
Black and White

(Albion ION 5)
Producerad av Martin Rushent

1979
Hold on
Chicken run

(Albion DEL 7)
Producerad av Martin Rushent1980
Slow dancing (Tempchin)
It don’t help

(Albion DEL 10)
Producerad av Martin RushentMan on a mountain
It don’t help

(Albion DEL 12)
Producerad av Martin Rushent
Jealousy
Hooked On Love

(Albion ION1001)
Producerad av Martin Rushent
1981
ROD DEMICK & IAN GOMM
I’m in a heartache (Gomm/Demick)
Missing you (Gomm/Demick)

(Virgin VS 399)
Producerad av Ian Gomm & Nick Glennie Smith


I like you, I don’t love you (Gomm/Lowe)
Producerad av Ian Gomm & Nick Glennie Smith
Nobody’s fool
Producerad av Martin Rushent
(Albion ION 1016)You can’t catch me
(The dB’s: Amplifier)
(999: Indian reservation 999)
(Hazel O’Connor: Runaway)
(Albion NYR 1, flexi)
1982
She’ll never take the place of you (Anderson)
Hole in the middle

(Albion ION 1026)
Producerad av Ian Gomm & Nick Glennie Smith
Leave it to the music (Gomm/Andrews)
Producerad av Ian Gomm, Bob Andrews
& Nick Glennie Smith

You can't catch me
Producerad av Ian Gomm & Nick Glennie Smith
(Albion ION 1040)


1983
I’m in a heartache (Gomm/Demick)
City style (Gomm/Demick)
Sad affair

Producerad av Ian Gomm & Nick Glennie Smith
(Albion ON 1043)


1986
It’s got be magic (Gomm/Demick)
Play on

Producerad av Ian Gomm
(Decal CYZ 7-116)
IAN GOMM ALBUM
Alla låtar skrivna av Gomm om inget annat anges.

Summer Holiday (Albion ALBG 100, 1978)
1: Hooked on Love
2: Sad Affair
3: Black and White
4: Come On (Berry)
5: Hold On
6: Airplane
7: 24 Hour Service
8: That's the Way I Rock 'n' Roll
9: Dirty Lies
10: You Can't Do That (Lennon/McCartney)
11: Chicken Run
12: Another Year
Producerad av Martin Rushent

Gomm with the wind (Albion DAI 1, 1979)
1. Hold On
2. Hooked on Love
3. Sad Affair
4. Black and White
5. Come On (Berry)
6. Airplane
7. 24 Hour Service
8. That's the Way I Rock 'n' Roll
9. Dirty Lies
10. You Can't Do That (Lennon/McCartney)
11. Chicken Run
12. Another Year
Producerad av Martin Rushent

What a blow (Albion DAI 5, 1980)
1. Man on a Mountain
2. Jealousy
3. Slow Dancing (Tempchin)
4. Jaguar
5. Ooh What a Night
6. What a Blow
7. Nobody's Fool
8. Here It Comes Again
9. It Don't Help
10. When Sleep Is Just Enough
11. Words of Love (Holly)
12. I Just Wanna Stay Here
Producerad av Martin Rushent

The Village voice (Albion ALB 112, 1982)
1. Love Is Gone (Call)
2. Hearts On Fire*
3. I'll Be Around (Kosmin/Gomm)
4. You Can't Catch Me
5. Hole In The Middle
6. Leave It To The Music* (Andrews/Gomm)
7. Louise
8. Melody From Mars*
9. I'm In A Heartache (Gomm/Demick)
10. She'll Never Take The Place Of You (Anderson)
11. Nobody Home (Gomm/Kosmin)
12. Murder In The Night (Gomm/Demick)
Producerad av Ian Gomm & Nick Glennie Smith
utom *Producerad av Ian Gomm, Bob Andrews & Nick Glennie Smith


Images (Decal LIK 4), 1986)
1. It's Gotta Be Magic (Gomm/Demick)
2. Little Lost Lamb
3. Lego
4. Modern Soul (Gomm/Bobby)
5. The State I'm In
6. Cheap Hearts Hurt
7. Play On
8. Images
9. What Makes A Man A... (Pizer)
10. TV Times (Gomm/Pickett)
11. That Girl (Gomm/Aparicio)
12. Beauty & The Beast
13. Cry Myself To Sleep (Kennerly)
14. Keep On Dancing (Gomm/Andrews)
Producerad av Ian Gomm

Crazy for you (Gommsongs/kassett (cd/Japan), 1997)
1. Bring Down
2. Cruel to Be Kind (Lowe/Gomm)
3. Fool for You (Kosmin/Gomm)
4. Why Do We Have to Make Friends?
5. War of Words (Andrews/Gomm)
6. I Wasn't Looking for Love (Hamilton/Gomm)
7. The Love We Make
8. Crazy for You
9. Always and Forever
10. How Could Love Last So Long? (Andrews/Gomm)
11. If All the Love in the World (Hamilton/Gomm)
12. It Sounds the Same (Aparicio/Gomm)

Rock’n’roll heart (Gommsongs, 2001)
1. Gone Fishin' (General Johnson)
2. Rock'N'Roll Heart (Noel Brown)
3. Little Lost Now
4. The Devil I Know
5. Don't Cry
6. You've Broken Every Heart (Aparicio-Gomm)
7. Ten Commandments
8. Hold On To A Dream Tonight (Kosmin/Gomm)
9. All The Other Girls (Hamilton/Gomm)
10. Everybody Wants To Get It
11. You Treat Me Like A King
12. Strange Feeling
Producerad av

24 hour service (Hux HUX035, 2002)
1: It Dont Help
2: 24 Hour Service
3: Dirty Lies
4: Come On (Berry)
5: Sad Affair
6: Slow Dancing (Tempchin)
7: Man On A Mountain
8: Chicken Run
9: Airplane
10: What A Blow
11: You Cant Do That (Lennon/McCartney)
12: Hold On
13: Black And White
14: Hooked On Love

Ian Gomm Bonusinformation

   Låtskrivare
   Ian Gomm har ju i första hand skrivit sina låtar själv men har ibland också haft hjälp av flera andra låtskrivare. Han har genom årens lopp skrivit låtar tillsammans med:

   • Nick Lowe
   Lowe var den huvudsaklige låtskrivaren i Brinsley Schwarz men vid två tillfällen skrev de låtar tillsammans som jag har berättat om här. Sedan skrev de också den oförglömliga ”Cruel to be kind”, en låt med lång historia.
   • Lee Kosmin
   En mindre känd engelsk pubrockfigur på 70-talet. Jag såg Kosmin på Hope & Anchor i London 1980.
   • Bob Andrews
   Pianist i Brinsley Schwarz och senare i Graham Parker & Rumour. Har även jobbat flitigt som skivproducent, nu bor han i Nashville.
   • Rod Demick
   Demick var rutinerad musiker redan på 60-talet., föddes i Wales men flyttade till Belfast som femåring. På 70-talet var han medlem av Yellow Dog, Meal Ticket och Bees Make Honey och träffade då Gomm som producerade den gruppen. Spelade sedan bas i Gomms turnéband.
   • Ian Bobby
   Märkligt nog har jag läst om Ian Bobby som experimenterande elektronisk musiker.
   • Kenny Pickett
   Vet inte säkert men jag gissar på denne Kenny, sångaren i Creation som har skrivit låtar åt både Dave Edmunds och Billy Bremner.
   • Steve Aparicio
   Helt klart vän med Gomm då han har skrivit, förutom låttexter till Gomm, omslagstexten till samlingsskivan “Hold on”.
   • Tom Hamilton
   Träffade Gomm redan tidigt 80-tal. Hamilton var då sångare, under namnet Tommy Sinatra, och låtskrivare i gruppen The Sinatra som Gomm producerade vid några tillfällen.

   Covers
   Trots att Gomm huvudsakligen är en renodlad låtskrivare har det förekommit åtskilliga covers i hans solokarriär:

   • Come on (Chuck Berry) (från “Summer holiday”/”Gomm with the wind”)
   Chuck spelade in låten i augusti 1961 och gav ut den på singel (Chess 1779). Blev Rolling Stones singeldebut i juni 1963.
   • You can’t do that (John Lennon-Paul McCartney) (från “Summer holiday”/”Gomm with the wind”)
   Låten fanns med på Beatles album “A hard day’s night” (Parlophone PCS 3058) utgiven 10 juli 1964.
   • Slow dancing (Jack Tempchin) (från “What a blow”)
Tempchin hade skrivit åtskilliga låtar åt Eagles innan han bildade gruppen Funky Kings som trots namnet var en countryrockgrupp där även Jules Shear var medlem. På den gruppens debutalbum från 1976 (Arista) fanns originalet till den här låten.
   • Words of love (Buddy Holly) (från “What a blow”)
   Buddy Holly spelade in och gav ut på skiva i april 1957. Även Beatles gjorde en cover på låten till ”Beatles for sale”-albumet.
   • Love is gone (Alex Call) (från “The village voice”)
   Call var sångare i amerikanska Clover och originalet till den här låten fanns på albumet “Fourty niner” (Fantasy, 1971)
   • She’ll never take the place from you (Al Anderson) (från “The village voice”)
   En NRBQ-låt, med titeln “Never take the place of you”, skriven av bandets gitarrist. Låten gavs först ut i december 1979 på albumet “Tiddlywinks”.
   • What makes a man a… (Robin Pizer) (från “Images” )
   Fanns, med hela titeln ”What makes a man a man”, med på den engelska gruppen Gypsys album ”English Gypsy” (1971). Skriven av bandets gitarrist.
   • Cry myself to sleep (Paul Kennerly) (från “Crazy for you”)
   The Judds gjorde originalet till den här låten redan 1983 på albumet ”Wynonna & Naomi”. Skriven av engelsmannen Paul Kennerley (rätt stavning!) som varit gift med Emmylou Harris.
   • Gone fishin’ (General Johnson) (från “Rock’n’roll heart”)
   Skriven av sångaren i Chairmen Of The Board, General Norman Johnson, och låten gavs ut av den gruppen 1995 på albumet “Alive & kickin’”.
   • Rock’n roll heart (Noel Brown) (från “Rock’n’roll heart”)
   Brown är en engelsk bluesgitarrist och låtskrivare (600 låtar) av vilka den här, ”Readers wives” (Dave Edmunds) och ”No dancing” (Searchers) är mest kända. Brown medverkar på Graham Parkers solodebut "Howlin' wind", spelar dobro på "Not if it pleases me" och slide på "Back to schooldays".

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2009 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.