Blogginlägg

Totta Näslund konsert

Postad: 2001-10-26 14:28
Kategori: Live-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 26/10 2001.

KONSERT
TOTTA NÄSLUND
Parkteatern, Örebro 24/10 2001


En näst intill utsåld Parkteater tog emot Totta och hans band med öppna armar och högtidlig respekt. Publiken var dämpad och återhållsam men fullt tillfredsställd.
   Ofattbara 60.000 exemplar har sålts av Tottas aktuella duettskiva och är ett härligt bevis för att kvalitetsmusik, vuxen rock, oändligt vackra sånginsatser och ett sjok övervägande nyskrivna svenska låtar har ett genuint intresse i var mans själ.
   Men framgången har ett pris och i Tottas fall är det en stor, bred och köpvillig publik som mer eller mindre medvetet styrt in hans karriär mot en starkt balladdominerad repertoar.
   Som inte alls saknar poänger, vardagsrealistiska texter, musikaliska höjdpunkter eller genuina influenser men ändå lutar sig lite tillbaka, blir underfundigt gosig och anspråkslöst avslappnad. Inte minst på scen när han via de små trevliga mellansnacken läckert byggde broar mellan alla lyhört utvalda låtar.
   Jag tror aldrig jag har hört ett så ljuvligt och klockrent konsertljud som i onsdagskväll. Med hjälp av alldeles bedårande insatser i Tottas exklusiva kompgrupp så lyfte många låtar långt över det ibland kliniskt kalla studiosoundet.
   Men jakten på ett exakt och exemplariskt ljud kan också blir för snyggt, för polerat och alldeles för perfekt. Där en konserträv som undertecknad ibland kan sakna den emotionella kraften i Tottas framförande. Med en mer riktad offensiv mot hjärtat eller magtrakten än hjärnan.
   Tottas konsert var vid några tillfällen på väg att kantra i iskall perfektion men när Johan Lindström och Bengan Blomgren smekte ikapp på sina respektive gitarrer var det inte svårt att ryckas med och svälja de många läckra arrangemangen.
   Många hade kanske kommit för Sharon Dyall och Jenny Öhlund men de gjorde inga stora avgörande insatser när de upprepade sina egna framträdanden från skivan. Plus att de även försökte låta som Josefin Nilsson, Sanne Salomonsen och Louise Hoffsten, dock med mindre framgång.
   Nej, det var Tottas show från första till artonde låt. En show i den sedvanligt lugna, naturliga och avskalade formen. Men även förutsägbar och trygg. Det var först mot slutet som hans egna favoritlåtar stökade till setlistan med några oväntade covers från Bob Dylan, Gordon Lightfoot och Hank Williams.
   Johan Lindströms gåshudsframkallande slidegitarr på "Early morning rain", under vars avslutning Totta gjorde en otroligt effektfull sorti medan bandet fortsatte spela, var något riktigt minnesvärt. På en konsert som aldrig ville lämna den förutbestämda lunken men ändå blev en musikaliskt ljuvlig konsertupplevelse.

Johan Lindström, gitarr och steelguitar
Bengan Blomgren, gitarr
Peter Korhonen, trummor
Mats Alsberg, bas
Niklas Medin, keyboards, gitarr och sång
Jenny Öhlund, sång
Sharon Dyall, sång

Tottas låtar:
Ride Johnny, ride
Bibelord i hyresrum
Feber
På väg igen
Men bara om min älskade väntar
Kärleken
Min lycka har vänt
Mil efter mil
Stort att vara liten
Kallt, kallt, kallt
Det vet bara jag
Farväl
En clown i mina kläder
Alltid inom mig
Utan dej

Extralåtar
Tears of rage
Early morning rain

Extra extralåtar
Lost highway

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (437)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (19)
Jul (70)
Konserter (231)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (49)
Maxi12" (35)
Minns (128)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Oktober 2001 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Björn Stein 4/07: Även Nisse klädde sig en Stones tisha, Some girls......

Björn Stein 7/06: Ferne är legend från gruppen Risken Finns, då med en annan legend Gunnar Dani...

Silja 7/06: Bilden på Richard och Andi. En meter???...

Björn Stein 6/06: Jag såg Lars Winnerbäck, innan jag läste under bilden......

Tommy Mannfolk 31/05: Har Cantona Albumet, frågan är vilket av alla dessa lag är Ians lag? ...

Jan Arne Martin Lennell 26/05: Alltid lär man sig något nytt! Läser denna artikel och upptäcker till min f...

Kjell J 19/05: Verkligen trist att höra, lärde om Moon Martin via Lennart P, när det begav s...

Lennart Grönfelt 15/05: Fick liveskivan av en kompis 70 som inte tyckte den va något att ha, gick hem o...

Lars Thorstenson 14/05: Hamnade här efter jag hört att Moon tragiskt nog nyligen gått bort. Denna sor...

Jan Lennell 12/05: Fantastiskt album! En av de bättre låtarna tycker jag även är gospelrökaren...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.