Blogginlägg från 2001-10-01

Mats med kött, blod och ny teknik

Postad: 2001-10-01 18:14
Kategori: Intervjuer

Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 1/10 2001.

Mats Ronander, som firar 20 år som soloartist i år, har varit på resande fot nästan hela sitt vuxna liv. Och just nu åker han land och rike runt för att prata om sin nya skiva, "Mats" som släpps i dag, som också innebär en massa tevejobb i mer eller mindre tveksamma sammanhang som Bingolotto, Go'kväll och Söndagsöppet.
   - Ja, det gäller att synas och har man som jag inte gjort någon skiva på fem år, fast somliga tror tio år, så får jag nog se till att försöka ställa upp så mycket som möjligt. Jag känner mig stressad i tevemiljön fast jag är medveten om genomslagskraften.
   När jag var med på Peter Harryssons lekprogram Så ska det låta, hälsade halva södra Stockholm på mig efteråt. Mats har efter några år utan skivkontrakt fått göra en skiva som kommer att lanseras hårt i tevereklam av ett bolag, Bonnier, som tidigare är mest känt för lättare underhållning och dagis- pop som Excellence, Markoolio och Joakim Hillson.
   - I den kategorin artister känner jag mig naturligtvis inte hemma men bolaget tänker profilera sig bredare nu och har exempelvis köpt upp Amigo, med massor av blues- och jazzskivor i lagret, så nog kan jag ändå känna en viss tillhörighet i det gänget.
   Efter ett 80-tal där allt rullade på som på räls för Mats Ronander inleddes 90-talet med en fantastisk hit med "Gör mig lycklig nu" och ett riktigt lyckosamt album, "Himlen gråter för Elmore James". Däremot blev uppföljaren "Innanför staden" 1996 en riktig flopp. Mats skyller på skivbolaget, fast han själv står för skivans innehåll.
   - Jag kan inte skylla ifrån mig på det musikaliska men det var turbulens på skivbolaget och folk kände inte till mig på riktigt. Därför blev förarbetet inför den nu aktuella skivan som en nystart för soloartisten Mats Ronander.
   - Jag skriver låtar hela tiden så när jag aldrig fick göra någon skiva så började de gamla låtarna kännas mossiga så jag skrev nya förra sommaren. Och gick i januari i år in i en demostudio och spelade in tillsammans med Johan Lyander, producenten. Och i många stycken, bland annat sången, blev demoupptagningarna så bra att de bevarades till själva skivinspelningen.
   - Ja, vi försökte sätta det i den stora fina studion med rörmikrofoner och annan högteknologisk rekvisita men det blev inte bättre, så då behöll vi ursprungsdemon på vissa detaljer. Men Mats är mycket nöjd med resultatet och tycker att blandningen av ballader, låtar med rejäla grooves och rena rocklåtar är mycket tillfredsställande.
   - En perfekt skiva består av en blandning av den nya tekniken och mycket kött och blod och jag tycker jag har prickat den nivån exakt. Och därför tycker Mats att en turné framåt våren, som sedan förlängs över sommaren med en massa festivalspelningar skulle kännas alldeles perfekt.
   - Jag är på gång att sätta ihop ett band, tyvärr är många av musikerna på skivan så duktiga och därför uppbokade långt i förväg, och det enda säkra just nu är att producenten Johan Lyander, som spelar keyboards, är med. Turnévana Annars är Mats Ronander van vid turnerande, konserter och ständiga inhopp i olika sammanhang.

Han har sitt bluesband, spelar med Micke Rickfors till och från och han ägnade stora delar av sommaren i år att resa runt i Danmark som gitarrist i f d frun Sanne Salomonsens kompband. Mats har sin 13-årige son Victor Ray i Danmark, där han bor utanför Köpenhamn hos sin mamma Sanne och det är med illa dold stolthet Mats berättar om grabbens första steg som musiker.
   - Han är naturligtvis gitarrist som pappa och har ett eget band som faktiskt vann en popbandstävling. Jag var och tittade på hans skolav- slutning där de spelade och de var riktigt bra fast det är tyngre rock, typ Sepultura. Han lyssnade på några av mina nya låtar och sa diplomatiskt att de var helt ok men inget för honom.
   Mats yngsta dotter, 4-åriga Suzy, har tillägnats en egen låt på nya skivan och det är, om Mats minns rätt, första gången han skrivit en låt till ett av sina barn.
   - Jag tänkte först göra en vaggvisa men "Suzy i min värld" formade sig till en rätt intressant countrylåt tycker jag. Nu kanske de andra ungarna blir avundsjuka, jag vet inte.
   På "Mats" är det första gången han har skrivit samtliga låtar, musik och text, alldeles själv utan hjälp av andra musiker, textförfattare eller covers. Men det var nära att Ulf Lundell fick med en låt. Bra Lundellåt
   - Han skickade en helt ny låt till mig, "Tills vi ses igen", som är otroligt bra. Kanske lite för mycket Lundell och den passade inte riktigt in i materialet på skivan. Men jag har säkert användning för låten någon annanstans, säger Mats och funderar på att sammanfatta sin musikaliska historia i en box.
   - Vi har pratat om det. Gamla Nature-låtar, olika mixar och annat överblivet i en generös samling. Det är mycket administrativa problem, att köpa loss låtar från andra bolag och så, men det vore kul om det gick i lås. Low Budget Blues Band, det skickliga men alldeles för sporadiska bluescoverbandet, är för tillfället nedlagt och det finns inga allvarliga planer på något samarbete med Lasse Wellander.
   - Nej, vi har pratat väldigt löst om ett 60-talsstuk på coverlåtarna. Med Pretty Things, Kinks, Small Faces och Stones som inkörsport. Men som sagt, det är väldigt svävande idéer just nu. Strålande privatliv I privatlivet utstrålar Mats Ronander just nu en otrolig harmoni. Han beskriver förhållandet med Sanna Ekman "som tredje gången gillt" och tycker sig ha funnit en ovanligt konstnärlig själ att dela sitt liv med.
   - Hon målar, hon dansar, hon skådespelar och är väldigt nyfiken på det mesta. Och hon ger mig betydelsefull frihet.
   - Det är viktigt att man får lov att ha sitt eget rum, säger Mats filosofiskt. Efter sin tid i New York har Sanna många vänner där och det var några riktigt frustrerande timmar och dagar när det där otäcka hände. Men vi fick många lugnande telefonsamtal och tack och lov hade alla våra kompisar överlevt.
   - Jag tror ändå det kan komma ut något positivt ur allt det här tragiska och otäcka. Det kan sammanföra människor mer än tidigare och framför allt kan det få USA att intressera sig för övriga världen, avslutade Mats och blev allvarlig för första och enda gången under intervjun.

Namn: Mats Sture Ronander
Född: 1 april 1954 i Sundsvall
Bor: Vid Skanstull i Stockholm
Familj: Sanna Ekman med dottern Suzy, 4 år. Dessutom två barn från tidigare förhållanden, Victor Ray, 13, och Gina Lee, 8
Aktuell: Med sin nionde soloskiva "Mats" som släpps i dag.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Oktober 2001 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.