Blogginlägg

Covers: KajHolst

Postad: 2019-09-27 07:50
Kategori: Cover-skivor

KAJHOLST: Worrying times (Branschen/Kompledigt AB, 2019)

JAG FICK ETT TIPS FRÅN RICKARD DONATELLO att lyssna på den här skivan. Donatello spelar bas med Johan Johansson och Roger Karlsson, kompade Richard Lloyd på turnén i Sverige 2016 och ingår numera också i årets upplaga av Lolita Pop. I hastigheten blev han bara en bisats i min recension av Lolita Pops Live at Heart-konsert för några veckor sedan men gjorde en anmärkningsvärt strong insats som basist i det återförenade bandet.
   När han berättar om KajHolst beskriver han det som ”mitt” band, har existerat sedan 2014 och släppt två album, en ep och ett par singlar. Och senaste ep:n ”Worrying times” släpptes i somras och innehåller fyra covers från tidigt 70-tal av fyra brittiska artister och band. Därmed har skivan en given plats i min kategori med coverskivor på Håkans Pop.
   KajHolst är en trio där Rickard alltså spelar bas. Sångare och gitarrist är Michael Uv Westerlund som tillsammans med Rickard var medlem i gruppen Screamin' Mother i slutet på 90-talet (20 år sedan!), släppte ett kritikerrosat album, ”Roadrunner”, och turnerade flitigt i Europa. Trummis i KajHolst är ett ännu större känt namn, Mats Borg, som har en imponerande bakgrund i legendariska grupper som Grisen Skriker, Raketerna, Rymdimperiet, John Lenin, Diestinct och turnerade 1989 med Jakob Hellman.
   Bandets urval av låtar på ep:n har genomgående engelskt ursprung men KajHolst är musikaliskt väldigt amerikanskt influerade i sitt sound. Med Westerlunds ofta lite släpiga New York-marinerade röst i centrum som, speciellt på den inledande Roxy Music-låten, balanserar han likt Lou Reed på gränsen mellan suggestiv rock och mer råkraft.
   Jag tror att jag som lyssnare har fördel av att jag inte känner till majoriteten av originalen till KajHolsts fyra ep-låtar i detalj. Och jag bryr mig inte om att uppdatera mig på originalen innan jag lyssnar på KajHolst-ep:n.
   Äger naturligtvis Roxy Musics andra album men det var länge sedan jag lyssnade och tror mig minnas att Andy Mackays saxofon hade en framträdande roll. Här är det ett decimerat suggestivt gung där Westerlunds riviga stämma står sig fint i motsats till Bryan Ferrys ofta coola elegans. I det begränsade arrangemanget har gitarren, som spelas av Westerlund, en musikalisk huvudroll.
   Black Sabbath-låten ”A national acrobat” är mig helt obekant från tidigare. Jag har förstått att KajHolst ibland tillhör den tyngre avdelningen med rockgrupper och får här fritt spelrum för sina ambitioner på det området. Gästande Agnes Rase gör ett fint inhopp som duettsångerska och förvandlar därmed gammal hårdrock med en ny frisk fläkt.
   Även David Bowies ”Big brother” är för mig en vit fläck i rockhistorien men sound och arrangemang med teatrala inslag passar KajHolst perfekt.
   Då ligger John Lennons ”Gimme the truth” närmare i mitt minne och jag tycker trion göra den rätt så kända ”Imagine”-låten med beröm godkänd. Härlig energi och lyckas även kopiera originalets gitarrsolo, som spelades av George Harrison, klockrent. Den enda invändning jag har är att KajHolst kanske kopierat originalet lite för noggrant.


In every dream home a heartache (Bryan Ferry)
1973. Från albumet ”For your pleasure” med Roxy Music.
A national acrobat
1973. Från albumet ”Sabbath bloddy sabbath” med Black Sabbath.
Big brother (David Bowie)
1974. Från albumet ”Diamond dogs” med Bowie.
Gimme me some truth (John Lennon)
1971. Från albumet ”Imagine” med låtskrivaren

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (444)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (70)
Konserter (233)
Krönikor (151)
Larm (20)
Listor (49)
Maxi12" (35)
Minns (133)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< September 2019 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Per-anders Karlsson 26/11: Väldigt välskriven artikel. Har länge velat besöka Friar Park. Finns faktisk...

Kjell J 25/11: Vem kan vara utan covern på "Anna"? Inte jag i alla fall....

Hans Odelholm 24/11: Hej Håkan Jag har liksom du lyssnat på podden ’Hundåren’ om Peter LeMa...

Per Ullén 21/11: Jag tycker att det tråkigt att efter att du har haft en väldigt intressant blo...

Jan Arne Martin Lennell 21/11: Tack för tips om podden. Babylon Zoo? Absolut. Har albumet med hiten (?) Spacem...

Per Rosén 19/11: Hej! Nyfiken på var du hört att första spelningen på turnén var i Stockhol...

Björn Stein 14/11: Lyssnartips, lyssna på Fred Eaglesmiths syn på ämnet tribute band på skivan ...

Björn Stein 13/11: Killen i mittten bekräftar nog din teori, gött solo. en pärla till poplåt! R...

Jan Arne Martin Lennell 31/10: Daniel Romano hade jag aldrig hört talas om förrän jag nyligen fick tips av g...

Håkan Gustavsson 30/10: Rolig återblick! Vissa saker behöver mer än 10 år för att man ska se klart...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.