Blogginlägg

00: #30. WILMER X

Postad: 2019-09-30 07:57
Kategori: 00-talets bästa

WILMER X: Silver (EMI/Hi Fidelity, 2000)

90-TALET BLEV ETT MAKALÖST OJÄMNT OCH MUSIKALISKT spretigt decennium för Wilmer X. Det började fantastiskt, ”Mambo feber” (1991) är nog min största favorit med bandet, och slutade minst lika imponerande med den larmiga ”Primitiv” (1998). Men däremellan var det förskräckligt händelserikt på många fronter i Wilmer X-sfären.
   ”Pontiac till himmelen” (1993) var fortfarande ett homogent Wilmer X på topp men året efter började Nisse Hellberg leka på egen hand och det var kanske första tecknet på att han hade funderingar på en solokarriär lite längre fram. Tillsammans med Peps Persson gjorde han blues på svenska, ”Röster från södern” (1994) och två år senare slog han sig ihop med Per Gessle(!) och skapade det fiktiva bandet The Lonely Boys som resulterade i ett album med samma namn (1996).
   Under dessa två händelserika år, 1994-1995, gav Wilmer X ut sina kanske minst profilerade album, det engelska experimentet ”Snakeshow” (1994) och ”Hallå världen” (1995). Produktivt, javisst, men det började musikaliskt svaja i Nisse Hellbergs värld av möjligheter. Då kom ”Primitiv” som en förlösande skiva där Wilmer X var tillbaka på musikalisk hemmaplan: ”en härlig entusiasm med ett envist rockande som kännetecken”. (Just i denna stund kommer jag med skammens rodnad i ansiktet på mig själv att jag skandalöst nog inte hade ”Primitiv” med på min lista över 90-talets bästa favoriter... Oförlåtligt!)
   Hur går man vidare efter den självklara höjdpunkten var en i sammanhanget relevant fråga. Och visst var jag lite skeptisk när jag våren 2000 fick ”Silver” i min hand och första gångerna jag lyssnade. Framförallt saknade jag det genomgående patenterade Wilmer X-öset. Det finns tydligt där, på kanske fem låtar, men ”Silver” är ett så mycket mer varierat album utan att därför tappa i energi, volym och tempo. Men nu är Wilmer X inne på 00-talet och det känns instinktivt som att Nisse Hellberg & Co, fortfarande den stora sättningen med sex man inklusive keyboards och två gitarrister, nyfiket vänder sina blickar mot ett nytt spännande århundrade.
   Det ska emellertid snart visa sig att gruppen inte hade en så lång framtid som ”Silver” musikaliskt kan ge sken av. Om man vill dramatisera och med facit i hand kan jag påstå att Wilmer X:s dagar var räknade. Kanske inte så mycket beroende på gruppens egna förehavanden utan det faktum att bara ett år efter ”Silver” inleder Nisse Hellberg sin solokarriär på allvar. Visserligen placerade jag hans soloskiva ”Xtrem” på 18:e plats på min svenska årsbästalista 2001 men det är ingen stor solodebut. Ändå är det första steget på en helt annan väg.
   Wilmer X-epoken började lida mot sitt slut. ”Lyckliga hundar” (2003), sista skivan med det stora gamla gänget, är ett album jag har ett ganska dunkelt minne av men finalskivan ”13 våningar upp” (2005) är bättre än sitt rykte som gravsten över en karriär som var slut.
   Men vi är ju tidsmässigt kvar på våren 2000 och på ”Silver” är Wilmer X fortfarande den där högpresterande rock'n'roll-maskinen som tack vare Nisse Hellbergs unika låtskrivarförmåga presenterade en ny slagkraftig repertoar på en mycket hög nivå. Ballader tvingades inte längre fram för att blidka den breda kommersiella publiken och nu ville Wilmer X ambitiöst utnyttja möjligheterna att göra varje låt till en höjdpunkt på albumet.
   Låtar som allra minst överraskar men ändå har en trygg, traditionell bas i det typiska Wilmer X-soundet. Där vi inte pratar upprepning utan utveckling.

Favoritlåt: "Simma till Amerika". De inställsamma balladernas tid var för länge sedan förbi i Wilmers karriär. Däremot hade Nisse Hellberg lärt sig den svåra konsten att ta en låt både upp och ned i tempo. Och "Simma till Amerika" är ett utsökt exempel från den skolan. Från texten (om de gamla, hårdhudade badhusvakterna) via de snygga gitarrerna, den effektiva syntslingan till de slagkraftiga körerna en klockren höjdpunkt på albumet. Kort sagt en av Nisses allra bästa låtar någonsin.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (444)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (70)
Konserter (233)
Krönikor (151)
Larm (20)
Listor (49)
Maxi12" (35)
Minns (133)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< September 2019 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Per-anders Karlsson 26/11: Väldigt välskriven artikel. Har länge velat besöka Friar Park. Finns faktisk...

Kjell J 25/11: Vem kan vara utan covern på "Anna"? Inte jag i alla fall....

Hans Odelholm 24/11: Hej Håkan Jag har liksom du lyssnat på podden ’Hundåren’ om Peter LeMa...

Per Ullén 21/11: Jag tycker att det tråkigt att efter att du har haft en väldigt intressant blo...

Jan Arne Martin Lennell 21/11: Tack för tips om podden. Babylon Zoo? Absolut. Har albumet med hiten (?) Spacem...

Per Rosén 19/11: Hej! Nyfiken på var du hört att första spelningen på turnén var i Stockhol...

Björn Stein 14/11: Lyssnartips, lyssna på Fred Eaglesmiths syn på ämnet tribute band på skivan ...

Björn Stein 13/11: Killen i mittten bekräftar nog din teori, gött solo. en pärla till poplåt! R...

Jan Arne Martin Lennell 31/10: Daniel Romano hade jag aldrig hört talas om förrän jag nyligen fick tips av g...

Håkan Gustavsson 30/10: Rolig återblick! Vissa saker behöver mer än 10 år för att man ska se klart...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.