Blogginlägg

Grattis, Lasse Kärrbäck, 70!

Postad: 2015-05-29 07:39
Kategori: Grattis!

FÖR SNART ÅTTA ÅR SEDAN STARTADE JAG den här sidan, Håkans Pop uppkallad efter mitt alter ego Håkan Pop. Jag har inte blivit yngre på de här åren och även om jag fortfarande drivs av en viss ursprunglig entusiasm i allt jag skriver och lägger ut på den här sidan har gränslös ork, tid och genuin lust blivit en bristvara. Med det sagt vill jag påpeka att jag i min omgivning har personer som i sinnet inte har blivit en dag äldre sedan jag mötte dem första gången. Den beskrivningen passar allra bäst in på min vän och entusiastiske "pådrivare" Lasse Kärrbäck som just idag fyller ofattbara 70 år. Är jag hälften så hungrig, nyfiken och gränslöst intresserad när jag fyller 70 om drygt sju år kommer jag bli lycklig, mycket lycklig.
   Lasse "kom in i mitt liv" någon gång i december 2006 när han skrev och påpekade några små fel i min artikel om Mickey Jupp, den engelske pubrockaren och store låtskrivaren, när jag bloggade på en sajt (kollegiet.nu) tillsammans med vänner och kollegor. Jupp var Lasses och mitt första gemensamma intresse, Lasse driver som säkert alla vet den bästa och mest innehållsrika sajten om just Mickey Jupp och jag har varit genuint intresserad av Jupp sedan hösten 1977.
   Sedan har våra gemensamma intresseområden inom musik genom åren expanderat högst märkbart. Det har bokstavligen resulterat i många, många uppskattade diskografier på den här sidan, av vilka Billy Bremner, Nick Lowe och Will Birch är de mest omfattande. Lasses idéer och förslag till ytterligare diskografier kommer i en outsinlig ström och som den seriösa skivsamlare han är, komplettist i ordets rätta mening, ger han aldrig upp i sökandet efter skivor, information och kontaktpersoner.
   Just nu ligger i planeringen, där Lasse är åtskilliga steg före mig, flera speciella Stiff-diskografier kring några udda och väldigt komplicerade utgåvor i flera olika versioner men Lasse har också inside information om en svensk grupp som gav ut skivor mellan 1979 och 1982, Extra. Och det skulle inte förvåna mig om Lasse ligger och trycker på en framtida Dave Edmunds-diskografi. Ska bli ett nöje att hugga tag i de intressanta utmaningarna till hösten.
   Det finns ibland inget stopp på Lasses ambitioner att gå till botten i sin researchjakt. Som exempelvis nu senast i våras när han knäckte hemligheten bakom namnet och Stiff-artisten Jill Read . Där ryktet i många år talat för att det var en pseudonym för Dave Edmunds men till slut visade sig vara en 60-talssångerska från Wales.

LASSE, ELLER LARS SOM DET STÅR I PASSET, fyller alltså 70 år i dag, en födelsedag som han för övrigt delar med Gary Brooker, Procol Harums sångare och låtskrivare, och där finns också gemensamma musikaliska paralleller. Brooker härstammar ju från Southend där Mickey Jupp på 70-talet och runt 1980 hade sin mest verksamma karriär. Brooker producerade halva "Juppanese"-skivan, kom visserligen i skuggan av den Nick Lowe-producerade halvan, men har också spelat in flera Jupp-låtar.
   Lasse och jag har under åren blivit mycket goda vänner och han har utöver gränslös inspiration bidragit med både musikfiler, bilder och värdefull information till den här sidan. Han äger ett projektledarskap som jag saknar och i sin outtröttliga jakt på information har Lasse så mycket energi och nyfikenhet att det ibland spiller över på mig och det är jag djupt tacksam för. Energi och intresse som vid två tillfällen fört oss till Mickey Jupp-relaterade arrangemang i England.
   I mars 2011, i samband med Mickey Jupps födelsedag, åkte vi ett gäng med Lasse i spetsen till Southend för konsert och sightseeing. En mycket sällsynt attraktion med Jupp på stor scen i en fullsatt lokal bjöd på ett oförglömligt minne. Lasse hade i samband med konserten avslutat sitt projekt att göra en mycket professionell och snygg cd av Mickeys många demolåtar. Skivan, med 16 opublicerade Jupp-låtar från 1989 till 2007, fick titeln "Favourites" och Mickey signerade för glatta livet, se bild till vänster.
   För drygt ett år sedan inträffade nästa Jupp/Kärrbäck-resa till England. En än mer oförglömlig tripp upp till Cumbria och Mickey Jupps hem i Boot i Eskdale-dalen. Med Lasses fru Anette "Nettan" Furöstam som chaufför tog Lasse, jag och min fru Carina oss upp från Manchester till det djupaste och andlöst naturvackra Cumbria för att fira Mickey Jupps 70-årsdag tillsammans med ytterligare fans från hela Europa och en konsert på Woolpack Inn. Tveklöst ett på många sätt minne för livet.
   Lika behjälplig som han alltid varit mot mig och den här sidan, lika hjälpsam har han varit åt skivbolaget Repertoire som i höstas mycket försenat gav ut den mycket gedigna cd/dvd-samlingen "KIss me quick, squeeze me slowly" med många av Mickey Jupps allra bästa låtar. "Special thanks to Lasse Kärrbäck for his assistance on this project." som det så vackert står tryckt i den fina samlingen.
   Ett tack som jag mycket gärna vill utveckla till en hyllning av Sveriges yngsta 70-åring, Lasse Kärrbäck. Ett stort och innerligt Grattis!

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (520)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2015 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.