Blogginlägg

Gamla och nya låtar smälte samman till en stark helhet

Postad: 2007-09-28 19:39
Kategori: Live-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 27/9 2007.

TOMAS ANDERSSON WIJ
TOBIAS FRÖBERG
Konserthuset, Örebro 26/9 2007


Konserten med en ensam Tomas Andersson Wij på Konserthusets scen formades plötsligt och oannonserat till en liten singer/songwriter-festival när Tobias Fröberg överraskande inledde konsertkvällen.
   Med två bra men lätt anonyma skivor bakom sig kunde Tobias på blott fem låtar göra ett profilstarkt intryck på en snopen publik. Inte minst med sina spontana, komiska mellansnack men också med några amerikanskt stajlade trubadursånger inklusive några nyskrivna alster.
   En stiligt välklädd Tomas Andersson Wij kom sedan in på den stora scenen utan att visuellt ha några ambitioner att fylla upp det gigantiska utrymmet. Det var sångerna, det fina gitarrspelet, den sammanbitna rösten och de välartikulerade mellansnacken som gav konserten dess höga kvalitativa nivå.
   Örebrokonserten var en lösryckt spelning utanför turnén som egentligen genomfördes i våras och följde upp hans samlingsskiva. Repertoaren för kvällen var också hämtad till stor del från den skivan. Men Tomas har på alla sina konserter valt material från hela sin karriär och det var en fröjd att konstatera hur väl både gamla och nya låtar återigen naturligt smälte samman till en stark helhet under hans konsert.
   Med bara tre akustiska gitarrer till hjälp gick ändå inte mycket förlorat i känsla och arrangemang på Tomas låtar. Han rockade så smått i låtar som ”Hälsingland”, ”Blues från Sverige” och ”Tommy och hans mamma” (då han dessutom fick hjälp av Tobias Fröberg på gitarr) medan det finstämda lyste vackert i ballader som ”Sanningen om dig”, ”Du skulle tagit det helt fel” och Carolas ”Evighet”, coverlåten som nu blivit obligatorisk i Tomas konsertrepertoar.
   Tomas passade också på att ge en försmak från nästa skiva som precis är inspelad. Men ”Jag behöver inga fler vackra sånger” lät så här första gången som en tämligen konventionell trubadurlåt. Gav inte alls samma snabba, starka vibrationer som när han för nästan ett år sedan premiärframförde ”Hälsingland” på samma scen.
   Det finns en stor potential i samspelet mellan den kärva och sträva framtoningen och den alltmer självsäkra berättaren i Tomas. Vi fick flera bevis för det i onsdagskväll. Den bottendjupa innerligheten i den avslutande ”Vi är värda så mycket mer” var ett. Att han vågade utesluta ”Landet vi föddes i” från konserten var ett annat.
   Det var då jag bestämde mig för att nu jämföra Tomas Andersson Wij med två andra svenska, väldigt aktuella, namn. Peter LeMarc och Lars Winnerbäck.

Tomas Andersson Wijs låtar:
Andas ut
??
Tagit det helt fel
En svensk rockstjärnas död
Ring mig, Johanna
Sanningen om dig
Mellanstora mellansvenska städer
Jag behöver inga fler vackra sånger (NY)
Evighet
Tommy och hans mamma (+Tobias Fröberg)
Hälsingland

Extralåtar
Blues i Sverige
Ett slag för dig

Värda så mycket mer

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (59)
Blogg (389)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (53)
Konserter (212)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (45)
Maxi12" (23)
Minns (102)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< September 2007 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Ulf 20/02: Rekommenderar varmt att spela på 33 rpm. Ger en ny spännande goth-touch....

Rolf Johansson 9/02: Hej Håkan. Steve Gibbons hade/har en stor skara beundrare på Gotland, och vi var...

Mikael Löwengren 5/02: En intressant grej i sammanhanget är att denna maxi släpptes i dels olika vinylv...

Peter Jönsson 3/02: Hej Håkan, Alltid trevligt med topplistor; vi har iallafall en gemensam att f...

Mikael Löwengren 24/01: Lite kuriosa för den intresserade: Tillkomsten av "Natten hade varit mild och ö...

Olof Schön 24/01: Hej! Delar din åsikt om skivan, bra skrivet! Dock saknar man väl ett omnämnande...

Mikael Löwengren 24/01: "Under ett anfall av övermod spelades en promotionsingel för utlandet in. Oturli...

Bubbert 19/01: Jag är ingen expert på dessa artister, men är tämligen säker på att det inte var...

Peter 19/01: Den finns på Spotify + "Country File" (1994)....

jeff christer 14/01: Finns en CD på tradera 40 Kr....

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.