Blogginlägg

En bländande och helgjuten konsert

Postad: 2014-03-07 07:58
Kategori: 80-talskonserter

Under första hälften av 80-talet var Raj Montana Band med de två frontpersonerna Dan Hylander och Py Bäckman Sveriges mest populära liveattraktion. Turnerade flitigt (140 spelningar under 1982) och gav regelbundet ut alltmer uppmärksammade skivor.
   Helgen innan den här Örebrokonserten åkte jag och fotograf Anders Erkman upp till Stockholm, intervjuade Dan och Py en trappa upp på kinesrestaurangen på Götgatan mittemot Medborgarplatsen och följde sedan med ner på Ritz för att få uppleva Dan, Py och bandets popularitet (publikrekord på Ritz!) på en konsert där Mats Ronander överraskande dök upp.
   Några dagar senare dök de alltså upp i Örebro med sin imponerande föreställning och bilderna till recensionen var alltså tagna på Ritz i Stockholm.
   Både Dan och Py hade nya album på gång senare under 1983, "Calypso" respektive "Sista föreställningen" (producerad av Mats Ronander), och spelade sina kommande singlar på konserten, "Vild är din längtan" respektive "Jag lever". Bandet, som hade varit en stadig enhet i flera år, hade inför den här turnén och skivinspelningen utökat med körsångerskan Emily Gray.


Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 5/2 1983.

DAN HYLANDER, PY BÄCKMAN & RAJ MONTANA BAND
LIX
Brunnsparken, Örebro 4 februari 1983


Dan Hylander är en av landets tre-fyra bästa rockartister. De senaste årens intensiva turnerande med Py Bäckman och Raj Montana Band börjar nu ge lyckosamt resultat. Även skivorna har genom åren blivit alltmer finslipade utan att förlora i känsla eller medvetenhet. Dan har skapat ett unikt personligt sound på sina skivor och konserter.
   Sent på fredagskvällen uppträdde Dan Hylander & Co i Brunnsparken i Örebro med en konsert av högsta kvalitativa standard. Som innehöll allt av bra låtar, bländande musikalitet och helgjuten show.
   Från den instrumentala inledningen med "Time is tight", Hasse Olssons hammond gav kalla kårar, gick det mesta som på räls under en och en halv timme.
   Dan Hylanders skivor har låtmässigt alltid överträffat Py Bäckmans skivor men de delade tämligen lika på konsertutrymmet där Py dominerade inledningen och Dan stegrade tempot och kvalitén mot slutet. Publikmajoriteten hade säkert kommit för Hylanders skull.
   Py Bäckman var vida överlägsen på scen jämfört med skivorna. Här fick hon större plats att utveckla sina låtar och de tuffare arrangemangen lät stundtals mycket bra.
   Trots bara fyra album bakom sig hade Dan inga svårigheter att fylla sin del av konserten med helt igenom bra material. Varierat med både tuffa rocklåtar och ömsinta ballader. Men man saknade ändå en del äldre Hylander-favoriter.
   Både Dan och Py har nya album i görningen men konserten innehöll sparsamt med nya låtar, bland annat deras respektive nya singlar. Dans "Vild är den längtan" lät redan som en klassiker.
   Bland kvällens höjdpunkter märktes "Min älskade stod...", Mikael Wiehes text till Bob Dylans låt, som Dan gjorde i ett traditionellt Dylan-arrangemang. Fanns redan på "Döende oskuld"-albumet. Trots saknaden av Mats Ronanders sång och munspel i "Höst" var den fortfarande en ren klassiker, ett mästerverk.
   Framför Raj Montana Bands intelligenta komp är det lätt att lyckas. Ett band som behärskar allt.
   Dan Hylander ser liten och späd ut på scen men är musikaliskt stor och stundtals jättelik.

Dan Hylander: sång
Py Bäckman: sång
Hasse Olsson: orgel
David Carlsson: gitarr och sång
Clarence Öfwerman: piano och sång
Ola Johansson: bas
Pelle Alsing: trummor
Emily Gray: sång

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (59)
Blogg (399)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (53)
Konserter (226)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (45)
Maxi12" (35)
Minns (108)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Mars 2014 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Perre 11/10: Ja detta är första upplagan av The Hollywood wampires Som Alice döpte gänget ti...

Katja Aittaniemi 7/10: Det var tider det :) Jag stod bakom scenen och satt på huk under emellanåt då ja...

per 5/10: Hej! Jag försöker hitta en digital version av en inspelning från Clashs konsert...

Gertrud 26/08: Hejsan! Läser ditt inlägg idag, och vill berätta en liten historia som hände mig...

Per Lindmark 21/08: Upptäckte din blogg idag och svävar runt på moln. Vilken guldgruva. Riskerar at...

Tommy Näzell 17/08: Tack för att du lagt upp detta Håkan. Det återkallar sköna minnen, vi var några ...

Per Magnusson 12/08: Hej Håkan, det skall bli spännande att följa din topplista gällande det bästa fr...

Tuffe Tom 24/07: Hej Håkan! Håller med om att Damn...kan vara höjdpunkten ihop med Hard Promis...

Mikael 18/06: Jag är helt enig med dig. Detta är Springsteens masterpiece! Helt oöverträffad i...

Lise-Lotte Andersson 12/06: Hej, Var på Bristol i Södertälje och såg Steve Gibbons kommer inte ihåg vilket ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.