Blogginlägg

"All for the love of rock'n'roll"

Postad: 2007-11-19 07:23
Kategori: Måndagslåten

Första gången jag hörde den här rock’n’roll-gungande låten måste ha varit i augusti 1978. På ett kaotiskt trångt Prisma i Örebro trängde sig Ulf Lundell med band in på den lilla scenen. Och där bland extralåtarna fanns plötsligt ”All for the love of rock’n’roll” med. Men det var inte Ulf utan Mats Ronander som tog mikrofonen i en låt som passade den rösten och den personligheten perfekt.
   Låten hade då några år på nacken, kom ursprungligen från Staterna där den fanns på rockgruppen Tuff Darts repertoar. Gruppen tillhörde den berömda New York-scenen där grupper som Blondie, Television och New York Dolls var betydligt mer kända namn.
   Det var gruppens båda gitarrister, Jeffrey Salen och Bob Butani, som hade skrivit låten och första gången den hördes på skiva var 1976 på en samlingsskiva, ”Live at CBGB’s”. Andra grupper på skivan var bland annat Mink DeVille, Shirts och Laughing Dogs.
   Vid tidpunkten var Robert Gordon sångare i Tuff Darts men han lämnade snart gruppen för en karriär på egen hand där det gick mycket bättre. Han blev rockabillysångare, slog sig ihop med den gamle gitarristen Link Wray och blev riktigt berömd 1978 när han blev den förste artist som spelade in Bruce Springsteens låt ”Fire” på skiva.
   Nästa gång ”All for the love of rock’n’roll” kom på skiva var också med Tuff Darts, nu med sångaren Tommy Frenzy. På deras första och enda studioinspelade skiva, ”Tuff Darts”, från 1978.
   Det var alltså en tämligen ny låt som Ulf och Mats kunde presentera vid den här augustikonserten 1978. Fast den hade massor av rockklassiska poser i både gitarriff och text. En text som inleddes med:
I don’t care about the money
Because I ain’t seen none
And I don’t care about the women
Because I just need one


“All for the love of rock’n’roll” fanns där bland Ulf Lundells konsertextralåtar till och från i ytterligare tio år, långt efter att Mats Ronander lämnade Lundell-sällskapet. Utan att hamna på någon Lundell-platta.
   Förrän nu. Faktiskt. Låt nr 9 på CD1 i Ulf Lundells mastodontbox, som omfattar 14 cd-skivor och 2 dvd, "Under vulkanen" (som släpps nästa vecka på onsdag) är mycket riktigt en studio-outtake från 1978 av "All for the love of rock'n'roll" med några som kallar sig Ulf Lundell och Studiomaffian.
   Låten skulle dock överraskande dyka upp på en Ronander-skiva redan 1982, se högst upp till höger. Hans solokarriär har aldrig varit någon coverinriktad eller speciellt rockig historia. Ändå dök den upp som b-sida på en singel 1982.
   Ronander hade gjort sitt andra album, ”God bok”, och en av låtarna från skivan, ”Kan inte förklara”, släpptes på singel. Med ”All for the love of rock’n’roll” på baksidan fast den aldrig kom med på albumet.
   Sedan dök låten lite överraskande upp på ANC-galan i november 1985. Inte med Ronander, som faktiskt befann sig där, utan med en rödhårig och vild Anne-Lie Rydé som kompades av bland annat tre trummisar och i kören fanns Py Bäckman och Dan Hylander.
   Bara någon månad senare, på nyårsafton, gjorde Mats Ronander låten själv vid en speciell Ulf Lundell-konsert, med många gästartister, på Johanneshovs Isstadion.
   Robert Gordon kom faktiskt att spela in låten ännu en gång långt mycket senare. I april 1994 gav Gordon ut albumet med titeln ”All for the love of rock’n’roll” där han kompades av bland annat Garry Tallent och Chris Spedding.
   Även den amerikanska blues/hårdrockiga gruppen Ram Jam gjorde sin version av låten på skiva ett år efteråt.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (402)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (53)
Konserter (227)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (45)
Maxi12" (35)
Minns (111)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< November 2007 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Mikael Löwengren 11/12: SETLISTA Konserthuset, Örebro Torsdagen den 18 oktober 1979 1. Det var en m...

Mikael Löwengren 11/12: SETLISTA Konserthuset, Örebro Tisdagen den 14 oktober 1980 1. Natt (ensam m...

Lennart Ahlgren 5/12: Gjorde de fler turnéer? För jag vill minnas att jag såg de i Lund men då var äve...

Lars Kärrbäck 1/12: Är det inte dags att göra en diskografi om Anne-Lie och Extra. Många intressanta...

Ingrid 23/11: Var på denna konsert och i min minnesbild kommer Franz Bekerlee in och spelar so...

Jan Wallin 12/11: MIn favoritgrupp Golden Earring, spelade på sitt mest kända album Moontan låten ...

Britt Beck 7/11: Din recension var ypperlig. Målerisk och saklig. Du fångade verkligen stämningen...

Perre 23/10: Hej Håkan, låten är ju en riktig klassiker vilket sammträffande. Läser just n...

Perre 11/10: Ja detta är första upplagan av The Hollywood wampires Som Alice döpte gänget ti...

Katja Aittaniemi 7/10: Det var tider det :) Jag stod bakom scenen och satt på huk under emellanåt då ja...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.