Blogginlägg

Soundtracks: "Dead man walking"

Postad: 2010-01-20 07:55
Kategori: Soundtracks

DEAD MAN WALKING (Columbia, 1995)

”Dead man walking” är inte bara en Oscarsvinnare till film och en allmänt uppmärksammad film om dödsstraff med Sean Penn i en stor roll. Filmen har också ett anmärkningsvärt starkt soundtrack som lockat till sig många stora och personliga artister som bidragit med genomgående unikt, originellt och exklusivt material.
   Regissören Tim Robbins inbjöd en mängd artister att specialskriva låtar genom att visa en råklippning av filmen. Många var kallade och många levererade också men i själva filmen förekommer bara fyra av låtarna från det här soundtracket, Bruce Springsteens titellåt, Johnny Cashs ”In your mind” och de båda låtarna med Nusrat Fateh Ali Khan/Eddie Vedder.
   Robbins skriver intressant i cd-häftet om processen bakom urvalet av musik till filmen där han har haft hjälp av sin bror David Robbins som musikansvarig.
   "In the early stages of editing 'Dead Man Walking', David Robbins, the music supervisor and composer of the score began to lay in temporary score tracks. Being that this was a story about a Catholic nun, we both agreed there would have to be a spiritual nature to the film's music. But at the same time the music had to be true to Sister Helen Prejean, the author of the book on which the film is based.”
   Filmen hade premiär i USA i julhelgen 1995 men skivan släpptes inte förrän 9 januari 1996 men har ändå 1995 som ursprungsår på skivan. Som uteslutande innehåller nya inspelningar med nya låtar. Dock hann låten ”The long road” komma ut med Pearl Jam en månad innan på en ep, ”Merkinball” (Epic), som på ett sätt följde upp Neil Youngs samarbete samma år med den gruppen på albumet ”Mirrorball”. Och på ep-versionen medverkar just Neil Young på gitarr och tramporgel.
   På soundtracket finns inte Neil Young med utan där samarbetar Pearl Jam-sångaren Eddie Vedder med den pakistanske sångaren Nusrat Fateh Ali Khan och soundet har, som på parets andra låt, inte oväntat fått en österländsk prägel som perfekt passar in i filmens ödesmättade karaktär.
   Springsteens titellåt är inte lika spektakulärt stark som exempelvis ”Streets of Philadelphia” utan är en tämligen konventionell singer/songwriter-ballad som både tids- och soundmässigt skulle kunna vara placerad på ”The ghost of Tom Joad”-albumet. En avskalad, dyster, dov, trist och konventionell där bara Dan Federici från E Street Band medverkar.
   Soundtracket har ytterligare en titellåt som framförs av Mary Chapin Carpenter som är lika avskalad men har ett luftigare sound med fina akustiska gitarrer och skönsång av Mary.
   En av de många höjdpunkterna står Johnny Cash för, ”In your mind”, exklusivt producerad av Ry Cooder som också medverkar på personlig gitarr. Men även i övrigt är det ett starkt komp med Steve Earle och Jim Dickinson bland musikerna. En liten men bortglömd pärla i Cashs produktion:
   In your mind, in your mind
   One foot on Jacob's ladder
   And one foot in the fire
   And it all goes down in your mind

   Living at the bottom of the stairs in your life
   Never a smile knocking on your door
   The air is blue and so are you
   Prehistoric monsters on the floor

   Last verse of your last song
   And God don't hear dead men
   The end of the line is in your mind
   And you'll be staying in


Kompet bakom Suzanne Vega låter som taget från Tom Waits medan Tom Waits som alltid låter som Tom Waits medan Steve Earle och Patti Smith (med en låt som är skriven av hennes gitarrist Oliver Ray) som vanligt är på topp.

Innehåll:
1. Bruce Springsteen: Dead Man Walkin' 2:43
2. Johnny Cash: In Your Mind 4:14
3. Suzanne Vega: Woman On The Tier (I'll See You Through) 2:25
4. Lyle Lovett: Promises 3:03
5. Nusrat Fateh Ali Khan with Eddie Vedder: The Face Of Love 5:39
6. Tom Waits: The Fall Of Troy 2:59
7. Michelle Shocked: Quality Of Mercy 3:38 3:40
8. Mary Chapin Carpenter: Dead Man Walking (A Dream Like This) 3:34
9. Tom Waits: Walk Away 2:43
10. Steve Earle: Ellis Unit One 4:39
11. Patti Smith: Walkin Blind 4:39
12. Eddie Vedder with Nusrat Fateh Ali Khan: The Long Road 5:31

YouTube: Titellåten med Bruce Springsteen live och audio med Johnny Cashs mycket fina låt och Mary Chapin Carpenters låt, skivans andra titellåt.






/ Håkan




10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (529)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (181)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (177)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2010 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hanna B 18/09: Hej Håkan! Min uppfattning av kvällen på Frimis var snarare att folk var där...

Peter Forss 5/09: Jag minns låten som "Stop" från LP:n Supersession. Här en spotifylänk till ...

Per H 28/08: Omräknat till dagens penningvärde är det 213 kr, det får man inte många kon...

Per Erik Ahlqvist 28/08: Hej Håkan! Jag har undrat över en sak med just Fluru. De släpte sin debutsing...

Bengt Gustafsson 17/08: Hej Visst kan Bruce varit missnöjd med Rendezvous. Men den spelades live 57 g...

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.