Blogginlägg från 2010-01-27

Covers: Pugh Rogefeldt

Postad: 2010-01-27 07:50
Kategori: Cover-skivor

PUGH: Pugh on the rocks (Metronome, 1973)

Efter tre rejält uppmärksammade album, ”Ja dä ä dä”, ”Pughish” och ”Hollywood”, befann sig   fantasin och kreativiteten onekligen i ett lite sinande läge för Pugh Rogefeldt. Och idéerna inför det viktiga fjärde albumet fanns inte. Så här uttrycker Pugh det i boxen ”Pugh” (2003):
   Strax före julen 1972 satte sig jag och Anders ner för att resonera hur vi skulle gå vidare. Han sa: ”Jag har en idé Tobbe. Jag har ju spelat in plattor där artister har tolkat Evert Taube och Bellman. Skulle du kunna tänka dig nåt liknande?” ”Nä, faktiskt inte. Det låter skitsegt, tycker jag”, blev mitt ärliga svar.
   Definitivt ingen inspirerande start på ett nytt projekt. Men idén utvecklades till att bli översättningar av kända rocklåtar som spelades in live under några dagar i februari 1973. Resultatet är musikaliskt absolut inte något anmärkningsvärt och ingen låt från ”Pugh on the rocks” finns inkluderad på nämnda box. Kanske betyg nog åt de inspelningarna?
   Ändå är det naturligtvis historiskt intressant att dissekera skivan idag. Om inte annat för att skildra och analysera ursprunget i materialet, se nedan. Med Pughs ”översättningar” men där tre låtar också framförs på originalspråket.
   Under de första 70-talsåren turnerade Pugh ned Västeråsbandet Hjärtans Ungar, gruppen som till 2/3-delar förvandlades till Rainrock några år senare, men på Pughs första skivor var det genomgående studiofolk i kompet. Pugh hade sedan april 1972 turnerat med Nature och skivmässigt resulterade samarbetet i två singlar men våren 1973 skulle det lukrativa samarbetet sluta. I februari 1973 befanns sig Pugh alltså mellan olika kompband och det är ett tämligen intressant manskap som kompar på ”Pugh on the rocks”.
   Från Nature finns både gitarristen Lasse Wellander och trummisen Erik "Kapten" Dahlbäck med. Liksom rutinerade studiorävar som Janne Schaffer, Ola Brunkert och Göran Lagerberg. Men också Peps Persson som spelar munspel, Janne ”Lucas” Persson på piano och radioproducenten Christer Eklund på saxofon. Och även en tjejtrio i kören, Annica Risberg, Kerstin Bagge och Beverly Sundel.
   ”Pugh on the rocks” är så långt Pugh Rogefeldts mest försumbara skiva. När en artist som visat sig vara personligt originell på tre skivor ger sig på covers blir det långtifrån lika originellt. Musikaliskt blev det väldigt konventionellt och jag minns att när den kom ut brydde jag mig inte om skivan alls. Det var dessutom samma år som ”American graffitti” (Sista natten med gänget) härjade över världen och jag tyckte 50-talsrock var det töntigaste som fanns. Och Pughs uppenbart liveinspelade låtar gav inte materialet en enda ny dimension.
   Förutom Pughs svenska text är ”För mig finns bara good ol’ rock’n’roll” gjord rakt av. Med sax, pianosolo och munspelssolo av Peps. Efter ett lekfullt intro har Pugh gjort långsam blues av ”That’s alright, mama” men sedan blir det gammal hederlig och tämligen tråkig rock’n’roll med en fin slidegitarr men Pugh skriker mer än han sjunger.
   ”Långsamma timmar” doftar typisk Pugh med piano och saxofonsolo. Men på ”Bä bä vita lamm” lyckas Pugh dräpa den gamla barnlåten med sin nya respektlösa text. Lyssna här på några utdrag:
   Bu, bu kära ren har du någon rock?
   Ja, ja skära ben ända från Jokkmokk.
   Å brudar från Brazil, medaljer och därtill,
   å två par fynd åt lilla, lilla Burman.

   Snö, snö lilla vår har du någon häst?
   Tja, tja Jonnysson arton kilo jäst.
   Kärleken é fin, å jorden den é rund,
   å låten platt men krig å de é dumt.


Och på ”Ångmaskinen” går det defintivt lite snett. Den nästan tio minuter långa låten spårar ur vid flera tillfällen och hade låten tagit stopp efter tre minuter med pop och fint saxsolo hade jag varit helnöjd. Nu får jag stå ut med improvisationer i studion, uppenbart spontana jam mellan musikerna och spridda textrader som ibland viskas med hes röst. Låten hinner även förvandlas till en långsam blueslåt med piano och sax innan den äntligen tar slut efter 9:52.

Låtarna:
   1. FÖR MEJ FINNS BARA GOOD OL' ROCK'N ROLL ("Reelin and rockin") (Chuck Berry-Pugh Rogefeldt)
    1958. B-sida till singeln "Sweet little sixteen" (Chess) med låtskrivaren Chuck.
   2. MAMMA HÅLL UT ("Thats all right") (Arthur Crudup-Pugh Rogefeldt)
    1946. Singel (RCA) med låtskrivaren.
   3. LÅNGSAMMA TIMMAR ("Seems like a long time") (Ted Anderson-Pugh Rogefeldt)
   1970. Skriven av Theodore Anderson, första version av låten på Brewer & Shipleys "Tarkio"-album.
   4. SUSIE Q (Willie Dixon)
    1956. Felaktigt angiven som en Willie Dixon-låt. Skriven av Dale Hawkins, tillsammans med Eleanor Broadwater och Stan Lewis, som också gjorde originalet 1956.
   5. TUTTI FRUTTI (Richard Penniman-Dorothy LaBostrie - Joe Lubin)
   1955. Singel (Specialty) med Little Richard.
   6. KEEP A KNOCKIN (Richard Penniman)
   1930-talet. Egentligen skriven av jazzkillen Perry Bradford. Singel (Specialty) med Little Richard 1957.
   7. BÄ, BÄ VITA LAMM (Alice Tegnér-Pugh Rogefeldt)
   1872. Ursprunglig text av August Strindberg som Alice Tegnér sedan ändrade lite och tonsatte. Och nu alltså med ny text av Pugh.
   8. ÅNGMASKINEN ("The Loco-motion") (Gerry Goffin-Carole King-Pugh Rogefeldt)
   1962. Singel (Dimension) med Little Eva.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2010 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.