Blogginlägg

Nu startar Live at Heart 5.0

Postad: 2014-09-03 09:41
Kategori: Live at HeartIdag tar vi ett djupt andetag och ger musikfestivalen Live at Heart, som startar idag, all önskvärd uppmärksamhet. Det blir levande musik från onsdag till lördag både utomhus på dagtid och på ett flertal spelställen under kvällarna.

Att studera årets Live at Heart-program kan vara både fascinerande och frustrerande där möjligheter ibland möter svårigheter att tidsmässigt se och uppleva så många levande konserter som står på önskelistan. Den senaste veckan har varit tålamodskrävande när jag på Live at Hearts hemsida har scannat av en ständigt ökande artistskara, programförändringar in i det sista och till slut planerat min egen festival. Här följer en del tips, funderingar och min egen planering.
   Officiellt blev jag tillfrågad av festivalledningen att nämna mina tre viktigaste tips på artister/grupper som jag inte vill missa under årets festival. Jag tänkte omgående på att presentera mångfalden för är det någonting som Live at Heart är bra på är det variation och ett gränslöst musikalisk utbud med deltagare inom en mängd olika genrer.
   Från årets program valde jag, efter många mogna överväganden, att tipsa om den progressiva rockgruppen Saga, den nya singer/songwriter-sångfågeln Mathilda Wahlstedt och folkrockgruppen David Södergrens Hot Five. Alla artisterna har Örebro-anknytning och jag tycker att det lokala utbudet på Live at Heart är minst lika viktigt som de där exotiska gästerna från Kanada, San Francisco, Utrecht och för all del Stockholm.
   SAGA har en lång men också sporadisk historia. Christer Ståhlbrandt, mest känd som sångaren i November, startade kvartetten nyårsafton 1973 och året därpå skivdebuterade bandet med ett album med hård progressiv rock på svenska. En skiva som med åren blivit en raritet som i sin tur födde idén att återbilda bandet som förra året resulterade i en nyinspelad ep med fyra låtar, "Saga II" (Mellotronen).
   Singer/songwriter-tjejen MATHILDA WAHLSTEDT "slog igenom" på Folk at Heart i vintras när många folkmusikrelaterade artister träffades och spelade på ett hotell i Örebro. Jag kunde då med egna ögon och egna öron konstatera att hon trots sin ringa ålder och begränsade rutin så naturligt och klockrent framförde sina egna sånger till akustisk gitarr.
   Folkrockbandet DAVID SÖDERGRENS HOT FIVE har, liksom Saga, också en lång men lika sporadisk historia. Bildades ursprungligen för över 20 år sedan men efter en lång paus gjorde de comeback på förra årets Live at Heart. Jag har upplevt bandet live ett antal gånger sedan dess, bland annat här, och rekommenderar deras glada och inspirerande musik, med både lyckliga och olyckliga detaljer i texterna, till alla som vill uppleva svängig folkrock.
   Det var mina officiella tips inför festivalen men naturligtvis har jag mer på agendan under de här fyra levande musikdagarna. Exempelvis ska jag recensera ett antal konserter åt Nerikes Allehanda, bland annat Good Harvest, Bobby Sant, Niclas Ekholm, Saga och möjligen några till.
   Sedan har det egna intresset fått mig att leta upp nya intressanta favoriter genom att lyssna och läsa och höra. Där namn som Marie Leck, Sabina Chantouria, Glasgow-tjejen Ella The Bird (Siobhan Wilson) , kanadensiska tvillingarna Carli & Julie Kennedy, Thyra och Lauren Shera, från San Francisco, har dragit åt sig min uppmärksamhet. Hoppas att det logistiskt och tidsmässigt kommer att fungera.
   Risken/chansen är dessutom stor att finna ytterligare favoriter på de två utescenerna, på Våghustorget och Stallbacken. Från torsdag till lördag, från kl 12 till 16.30, uppträder varje dag på varje scen tio artister/grupper från det digra Live at Heart-programmet.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (496)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (241)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (161)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2014 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Peter 31/05: Nu var det väl så att Tony Bourge var gitarrist och Phillips var trumslagare? ...

Johan S 13/05: Det här blir en resa i min smak! Underbart! Har lyssnat på Linda otroligt myc...

Björn 11/05: There are 2 Kinds of Men in This World…Those who have a crush on Linda Ronstad...

Björn 11/05: Tack för den, som Magnus brukade säga efter avslutad låt. Ett nöje att få t...

Niclas 4/05: Hej Håkan, Farsan visade mig Pugh på tidigt 2000-tal då var jag blott en ...

Björn 3/04: Lite räknefel, det är självklart 40 år mellan 1980 och 2020, inte bara Billy...

Björn 3/04: Blir både glad och sorgsen, när jag läser #11. Magnus, saknad men aldrig glö...

Jan Lennell 30/03: John Hiatt! En klar favorit. Tycker albumet "Warming up to the ice age" håller ...

Claes Janson 20/03: Hej Håkan! Kul att läsa om Baltik. Jag ska snart ta farväl av min 4 år äld...

Silja 13/02: Lokalhistoria är kraftigt underskattat. Mera sånt!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.