Blogginlägg

Fortfarande lika övertygande som enhet

Postad: 2023-07-30 10:13
Kategori: Live-recensioner


Jesper Lindell Band håller flaggan högt även i år.


Med sina nästan övernaturliga röstresurser bjöd Jesper Lindell på en fantastisk konsert. Och brorsan Anton kompade med tungt basspel.


Konsertens magiska avslutning ute i publiken.


JESPER LINDELL BAND
Slottsgatans Innergård, Örebro 29 juli 2023
Konsertlängd: 19:00-20:10 (70 min)
Min plats: Sittande ca 20 från scenen + stående snett till höger ca 10 m från scenen.


FÖRRA ÅRETS STORA ARTISTGENOMBROTT, Jesper Lindell med band, håller flaggan lika högt i år. Det kunde vi konstatera när det Live at Heart-marknadsförda gratisevenemanget genomfördes under vädermässigt perfekta förhållanden på lördagskvällen. Precis som gårdagens Håkan Hellström-konsert inför 9000 åskådare i Brunnsparken var det utomhus men i övrigt fanns det få paralleller mellan de båda konsertarrangemangen.
   Nej, jag besökte inte Hellström-spektaklet och har i stort sett hoppat över jättestora konserter sedan många år tillbaka. Senast jag upplevde masshysteri av stora mått var för elva år sedan när jag närvarade vid Bruce Springsteens konsert inför 80 000 åskådare i Hyde Park i London. Det var naturligtvis en helt okej konsert men upplevelsen jag minns mest är folk, folk och folk och väldigt trötta ben.
   I tisdags upplevde jag en numera väldigt sällsynt publikdragande konsert när Eldkvarn hade lockat över 5000 till sin avslutningsfinal i en park i Norrköping. Även den konserten var musikaliskt och ljudmässigt helt okej eller ännu lite bättre men rent praktiskt blev det en stor kraftansträngning med långt avstånd till scen och en närvarokänsla nära noll.
   Nej, jag föredrar numera små intima konsertspelningar när man både ser, hör och känner pulsen av ett levande framträdande som riktar sig till mig och mina ögon, öron samt hjärta. På det viset var Jesper Lindells lågprofilerade konsert tidig lördagskväll i centrala Örebro på gränsen till helt perfekt.
   Nåja, sedan albumdebuten ”Twilights” har inte Lindell presenterat så mycket nytt material att scenrepertoaren fortfarande domineras av en skiva som tillhörde förra årets allra bästa. Men nu har bandet en ep på gång som släpps i slutet på augusti som det bjöds ett par smakprov från. Dessutom är samarbetet med Magnus Carlson på g med både ett album och en turné i höst, 26 oktober på Conventum i Örebro.
   Det senaste årets flitiga turnerande i både Sverige och övriga Europa har svetsat samman Jespers redan tajta och proffsiga band till något utöver det vanliga. På lördagskvällens konsert hade bandet en vikarie på trummor (Magnus Olsson, tillfälligt inlånad från Melissa Horns band) som helt orepeterad(!) smälte in fantastiskt i det smakfulla kompet.
   Det var en ren fröjd att åter få njuta av Jesper Lindell Band vars medlemmar, inklusive Jesper, känns ännu mer avslappnade, ännu mer musikaliskt luttrade och fortfarande lika övertygande som enhet. Det häpnadsväckande samspelet mellan de två keyboardsspelarna, Jimmy Reimers glänsande insatser på både slide, trumpet, fiol och munspel, det tunga basspelet från Jespers bror Anton Lindell gav utrymme för Jespers nästan övernaturliga röstresurser och bländande gitarrspel.
   Kort sagt en underbar lördagskväll med 70 minuters musik av absolut bästa märke. Som avslutades med extralåtarna ”Twilight”, The Band-låten, och ”Moving slow” där Jesper ställde sig tillsammans med två bandkollegor nedanför scenen och sjöng rakt ut i luften utan mikrofoner. Magiskt.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juli 2023 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.