Blogginlägg från 2023-07-08

”Med plektrum i fickan”

Postad: 2023-07-08 09:38
Kategori: Bok-recensionerFINN SJÖBERG
Med plektrum i fickan
(Slide Books)


DET FINNS MÅNGA MUSIKERHISTORIER som snurrar runt jorden. Bakom alla musiker som vill berätta sin unika historia finns det personliga berättelser som är mer eller mindre allmänt kända. Historier som med tiden har tynat bort i det otroliga mediabruset som under senare decennier har ökat i intensitet. Gitarristen och skivproducenten Finn Sjöbergs bakgrund i svensk musikalisk offentlighet ligger några decennier tillbaka i tiden men hans berättelse, som omfattar en lång rad samarbeten med många svenska ikoner under främst 70- och 80-talet, är en intressant resa tillbaka i tiden.
   Finn föddes i Lund men hans familj flyttade till Örebro i mitten på 60-talet. Det var där han formades musikaliskt som gitarrist och började spela på allvar i grupper. Det är bokens första rejält intressanta sekvens där Finn har hittat fina bilder på lokala ”storheter” som The Squareheads Blues Band och A Music Band. Finn berättar också om den tillfälliga konstellationen Papa Lightfoot Blues Band som spelade förband till John Lee Hooker i Örebro 1969.
   Som alla i den här generationen av gitarrister i Örebro var Finn tillsammans med Lasse Wellander och Mats Ronander stora beundrare av Blues Qualitys gitarrist Tommy Svensson som vid den här tidpunkten, i slutet på 60-talet, hade genistämpel. Finn berättar känsloladdat om när han i slutet på 60-talet höll i Tommys körsbärsröda Gibson 335:a och jammade en kväll på Power House.
   1970 flyttade Finn till Stockholm för att plugga men musiken tog snabbt överhand och han blev snart en del av huvudstadens musikerkrets med främst blues och jazz på programmet. Hamnade i den instrumentala gruppen Kvartetten Som Sprängde som under Anders Burmans ledning fick göra ett album 1973. Finn Sjöbergs skivdebut som skulle öppna upp hans karriär i musikbranschen. Först som studiomusiker och sedan med Anders Burmans hjälp skivproducent och däremellan en ofta anlitad gitarrist. I det senare fallet var han delaktig i ABBA:s första turnéer.
   Finn förstärkte dansbandet Beatmakers när de kompade ABBA 1974/75 och han blev tillsammans med Lasse Wellander gitarrist när gruppen 1976 gjorde sin första världsturné. En av de tunga kapitlen i Finns bok där han detaljerat i ord beskriver resan till Australien illustrerad med många privata bilder. Finn spelar för övrigt gitarr på albumet ”ABBA” (1975).
   I övrigt är det bredden och Finns samarbeten med en imponerande rad av svenska artister på främst 70-talet som dominerar i hans bok. Det känns intressant att återvända till numera legendariska artistnamn som Ola Magnell, Harpo, Magnus Uggla, John Holm, Marie Bergman, Bernt Staf och Ulf Lundell som Finn jobbade med under flera år. Historierna om inspelningen av Lundells två första album är inte så sensationellt avslöjande vilket även inkluderar Kentas korta tillfälliga karriär där Finn hade rollen som producent.
   Finn var också involverad i Marie Fredrikssons första allvarliga försök i skivbranschen, när han 1982 producerade duon MaMas Barns album ”Barn som barn”. Men Finn har också funnits med i andra sammanhang som i Hasse & Tages shower, Astrid Lindgren-föreställningar och bakom stora men mindre rockmusikaliska artister som Lill Lindfors och Totte Wallin.
   Listan på artister som Finn har jobbat med under åren är lång och imponerande. Jag misstänker att den listan är ännu längre än den som har fått plats i ”Med plektrum i fickan”. Jag hade gärna läst en fullständig lista på Finn Sjöbergs många artistsamarbeten med artister och en autentisk rad av skivor som han har producerat.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (519)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juli 2023 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.