Blogginlägg från 2014-06-01

Sommartema: Bästa cover- och tributeskivor

Postad: 2014-06-01 07:51
Kategori: Blogg

Om ni inte redan visste det så är det sommar just nu.
   Stod på en pub i Örebro (Bishop's Arms) och tog en Guinness med min vän Olle Unenge tidigt i våras. Vi vilade ut efter en konsert med Pete & the Poets på East West Sushi. Eftersom jag vet att Olle högaktar Bert Jansch berättade jag för honom nyheten som hade nått mig att på en kommande coverskiva med det udda paret Jack White/Neil Young hade de spelat in en Jansch-låt som jag för ögonblicket hade glömt titeln på.
   Olle kände inte till nyheten men visste ändå vilken låt det handlade om, "Needle of death", för Olle berättade att Neil Young var och är en hängiven beundrare av Jansch och hans akustiska gitarrspel. Lika uppenbart har Young på det elektriska området för övrigt en lika stor idol: Jimi Hendrix.
   Nu visade det sig att det här bara var en nyhet för en kort stund. Neil ändrade sig som han ofta gör med sina olika projekt. Han gav ut skivan i en begränsad vinylupplaga med enbart covers under eget namn, med Jack White som medproducent, och med titeln "A letter home" på Record Store Day (påskafton).
   Nåväl, jag berättade om min serie av coverskivor som jag har publicerat på de här sidorna sedan hösten 2009. Fram till nu har jag skrivit om ett 70-tal olika coverskivor. Med artister som alltså har fyllt hela album med ett urval av covers. Jag har berättat om skivorna och i detalj beskrivit låtarnas ursprung och vem som har gjort originalinspelning av varje låt.
   Bäst vi står där och hänger mot den trygga bardisken medan klockan närmar sig det magiska 12-slaget frågar Olle på sitt vanliga fullt mänskliga sätt vilken som är bäst. Coverkategorin på den här sidan är ingen rangordnad lista utan är bara en faktaspäckad serie med coverskivor som finns i samlingen eller kommer i min väg.
   Men provocerad av Olles fråga klämde jag, efter en snabbinventerad insats av hjärnan, ur mig att "det kan nog vara någon Costello-skiva..." så där lite lagom osäkert. Dagarna efter växte Olles fråga i mitt huvud och jag började allvarligt fundera på vilka av coverskivorna jag har hört som jag tycker är bäst.
   Ah, vilken underbar sommarserie, tänkte jag i nästa ögonblick. Det doftar ju sommar om hela det projektet. Repriser är ju sommarens melodi liksom. Därför kommer jag med början imorgon måndag att välja mina tio bästa coverskivor. Och samtidigt länka till min ursprungliga text och länka till något häftigt YouTube-klipp när tillfälle gives.
   Nästan parallellt med min coverskivor-serie har jag skrivit om tributeskivor. Skivorna där olika artister och grupper hyllar en viss artist, grupp eller låtskrivare genom att spela in covers av denna artist. Naturligtvis föddes tidigt i våras även den idén att i sommar rangordna de tio bästa tributeskivorna jag har skrivit om under några år. Så vänta er en lista, från tio till ett, även på de många intressanta tributeskivorna.
   Sommar är alltså repristid och Sommaren 2014 på Håkans Pop är inget undantag. Och ändå lite spännande genom att jag nu rangordnar skivorna, en skiva i veckan (måndag+torsdag) i varje kategori, och framåt augusti utropar jag mina största favoriter i båda kategorierna Coverskivor och Tributeskivor.

De nyskrivna och regelbundna kategorierna tar alltså paus och semester under sommaren medan jag laddar för höst och nya spännande skriverier. I mina planer finns en kortare lista, den här gången på mina bästa cd-boxar, och sedan ett riktigt kärleksprojekt: rocktidningen Larm. En rejäl genomgång av varje nummer i Lennart Perssons legendariska tidningsprojekt från 70- och 80-talet. Den mest spännande och läsvärda rockläsningen någonsin i Sverige, vill jag påstå.
   Jag kommer under höst och vår dammsuga samtliga 17 Larm-nummer och det blir nog en förlängning av serien med Perssons nästa projekt, tre nummer Feber.

Men fram till höstens aktiviteter vill jag önska alla Håkans Pop-läsare en lång och trevlig sommar!

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (515)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juni 2014 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Johan S 25/11: En riktigt gammal favorit!...

Björn 21/11: Hej Håkan! Som jag läser det har du inte blandat ihop något. "Geordie-sånga...

Peter 17/11: Haha, keep up the good work!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.