Blogginlägg

Live at Heart 23: Från Linköping till Kristinehamn

Postad: 2023-09-03 14:56
Kategori: Live at Heart


Stephan Berg med band bjöd på en konsert i fullformat på lördagseftermiddagen.

ÅRETS UPPLAGA AV LIVE AT HEART avslutades på lördagen med en sedvanlig musikalisk mix som till viss del fick symbolisera hela festivalens utbud. Min ambition, som jag optimistiskt förkunnade i Nerikes Allehanda i torsdags, att uppleva upp till 30 konserter på årets Live at Heart och nu kan jag berätta att jag hann med ”bara” 17 plus två diaserter.
   Lördagens Live at Heart-arrangemang inleddes på Stallbacken på eftermiddagen med sydamerikansk kultur i huvudrollen. Chilenaren Yuri Yaniz (se bild till höger) sjöng sånger som ”Gacias a la vida” och berättade om bland annat Victor Jara som för nästan exakt 50 år sedan, september 1973, mördades vid militärkuppen i Chile.
   Efter det tänkvärda arrangemanget gick vi in på Makeriet för en konsert under tidsmässigt ovanliga förhållanden. Där satt Stephan Berg med sitt stora band med fyra musiker, två körsångare och en rad gästartister, bland annat Boris René. En konsert i fullformat, nästan två timmar inklusive paus, och många covers som ”Mercury blues”, ”Nutbush city limits” och Doobie Brothers ”Takin' it to the street”.
   Efter matpaus i hemmet, då det stora lastbilsflaket med Trio Elétrico svängande rytmer, passerade Stortorget med högljudd underhållning.
   Sedan begav jag mig ut i vimlet för att njuta av allehanda musikaliska nöjen. Med artister som hade sina rötter i städer som Linköping och Kristinehamn:
SIMON LINDSTRÖM, Coco Thai 2 september 2023.
Det är inget fel när den unga generationen med artister som har inspirerats av Håkan Hellström och Linköpingsbon Simon Lindström är en av dessa. På skiva är det ganska tydligt var han har hämtat sin inspiration men live blev det musikaliskt genomgående rockigt framför de fyra killarna i bandet.
   Repertoaren avslöjade kanske inte någon stor personlighet men Simon, i lång lugg och snygg outfit, gjorde allt för att bjuda på mycket energi när han stundtals gick ned på knä för att avslöja sitt ärliga syfte som rocksångare.
DONOVAN KEITH, Clarion Hotel 2 september 2023.
Under den ganska magra beskrivningen ”Pop” avslutade Austin-sångaren Donovan Keith sina tre framträdanden på årets Live at Heart med en hårt soulsvängig konsert på Clarion Hotel. Med hjälp av ryktet från sina tidigare uppträdanden hade han lockat mycket folk till hotellfoajén där det var trångt, svettigt och dansvänligt i publiken.
   Med en ukulele i sina händer och ett fyrmannaband, inklusive en saxofonist, bakom sig bjöd Donovan på både underhållande mellansnack och kraftfull taktfast soulinfluerad musik.
MOHLAVYR, Clarion Hotel 2 september 2023.
Ulrika Mohlin, som hon egentligen heter, gör vad jag brukar beskriva som musikalisk teater där hennes sånger smälter samman med mellansnacken och kombinerar det stora allvaret med lekfulla harmonier som engagerar.
   Mohlavyrs piano och lite dragspel spelade musikaliskt den stora huvudrollen men tillsammans med cellisten Silia Hahne blev upplevelsen som vanligt både speciell och unik.


Foto: Olle Unenge
A.S. FANNING, Nikolaikyrkan 2 september 2023.
Irländaren Fanning gjorde mig nästan mållös på ett tidgare Live at Heart-uppträdande på Örebro Teater i fredags. Så personligt och så musikaliskt starkt att jag ville uppleva magin igen. Men jag gick till Nikolaikyrkan med skräckblandad glädje ty lokalen är inte soundmässigt den enklaste. Jag har i kyrkan genom åren upplevt både magi och katastrofer.
   Och tyvärr slogs mina optimistiska förhoppningar i spillror. Det var ingen katastrof med Fanning men hans atmosfäriska arrangemang, med keyboards och den mörka långsamma stämman i rösten som huvudroll, blev till ett elakt eko och det var, från min position bakom kyrkbänkarna, svårt att ens höra Fannings mellansnack.
BRO MESA, Makeriet 2 september 2023.
Jag vill väl inte påstå att det var jag som lockade publik till ett mer än fullsatt Makeriet sent på lördagskvällen. Jag hade ju offentligt (i lokaltidningen) lovat en bra konsert med Kristinehamnsgruppen Bro Mesa som jag har upplevt live ett antal gånger tidigare.
   Nu var det väl en lite väl stor nyfikenhet kring Bro Mesas klart countryfierade rockmusik där Live at Heart-publiken trängdes fysiskt med nattklubbspubliken medan sångaren Joakim Hildingsson,med sitt band, stod på jordnära fötter och sjöng lika naturligt på både svenska och engelska.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2023 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.