Blogginlägg från 2023-09-02

Live at Heart 23: Från diasert till schlagerpop

Postad: 2023-09-02 17:18
Kategori: Live at Heart
Magnus Sundells diasert med Mariam Wallentin och Martin Hederos som gästmusiker.

IBLAND LÖPER VERKLIGHETEN INTE ihop med historien. Efter en upplysande timme om sydamerikansk kultur med musikalisk underhållning av Yuri Yaniz, på Stallbacken, och sedan en eftermiddagskonsert, alldeles nyss, med Stephan Berg Band sätter jag mig ned för att försöka minnas vad som utspelade sig på Live at Heart på fredagskvällen.
   På pappret, den fysiska egenhändigt klottrade fusklappen, såg fredagskvällen på Live at Heart ut att bli den musikaliskt mest intressanta. Vi hade fyllt varje konserttimme med ett namn och gav oss ut i ett regnigt och blött centrum. På jakt efter förhoppningsvis oförglömliga liveupplevelser och jag kan lova att jag fick närvara vid ett par konserter som tillhör det bästa som jag överhuvudtaget sett och hört på Live at Heart.
   Magnus Sundells diasert med Mariam Wallentin i fokus blev den underbart underhållande timme som jag trodde. Med Martin Hederos som inspirerad gästmusiker visade Mariam upp sina kvalitér både med ord och sång.
   Innan tillbakablicken på gårdagskvällen vill jag avslöja några planerade programpunkter för lördagskvällen men det är i högsta grad skrivet i stjärnorna. Kanske Simon Lindström, kanske Donovan Keith, Mohlavyr, absolut A.S. Fanning igen, absolut Bro Mesa och sedan kanske tröttheten slår till...
   Nu till fredag på Live at Heart:Ida Gratte på Kvarteret & Co. 2 september 2023

IDA GRATTE, Kvarteret & Co 1 september 2023
Kom lite sent till konserten, Sundells diasert drog ut lite på tiden, och kastade jag mig in i den rockklubbsliknande lokalen där en lätt kaxig tjej framförde sin personliga popmusik till komp av en extra sångtjej, trummor och elgitarr. Uppfattade textraden ”heja på AIK” ungefär samtidigt som ÖSK gjorde mål på tv-skärmarna inför glada krogbesökare på övriga krogen.Irländske AS Fanning på Örebro Teater.

A.S. FANNING, Örebro Teater 1 september 2023
En snabb promenad i hällregn till Örebro Teater där irländaren A.S. Fanning stod på scenen. Men först träffade jag en tjej (Lena Johansson)i baren som en gång i tiden, på 80-talet, sjöng i hårdrockgruppen Lifeline. Utvecklade lite minnen innan A.S. (riktigt förnamn är oklart...) med en gitarrist och en klaviaturkille till komp.
   Det byggdes upp en enorm stämning mellan A.S. och musikerna, gitarristen stod på knä på scengolvet och framkallade suggestiva toner. Med en röst som påminde om både Lou Reed och Leonard Cohen gav han långsamheten ett ansikte. Det var rockmusik utan trummor. Suggestivt långt upp i taket på den fina teatern.
   Han sjöng en egen låt som heter ”Carmelita”. Inte Warren Zevons sång fast han lite mystiskt hade lånat en textrad (”I'm strung out on heroin”...) från originalet. Men det var inget som störde ty Fanning är jag intresserad att höra igen. Han sjöng en fin sång om Louis Armnstrong som också satte sig i minnet.DSH5 på ett fullkomligt fullpackat Clarion Hotel.

DSH5, Clarion Hotel 1 september 2023
Jag kom till ett fullständigt fullsatt Clarion där DSH5, tänk att jag nästan glömt att bandet en gång i tiden hette David Södergrens Hot Five, skulle framföra en rad låtar av sin gamla repertoar. Det mnest intressanta för mig med konserten var att få se om pianisten/dragspelaren Erik Mattsson med sitt trasigt skadade finger kunde vara med. Och mycket riktigt, längst till vänster stod han - och spelade akustisk gitarr.En mästerlig rockurladdning med gruppen Waldemaar med Martin Bengtsson vid mikrofonen.

WALDEMAAR, Coco Thai 1 september 2023
Kvällens, och kanske hela festivalens, absolut mest intressanta konsert utspelade sig på Coco Thai 22:00. Då stod ett till viss del återförenat Waldemaar och slungade ut sin adrenalinstinna rockmusik på ett alldeles underbart sätt.
   Sångaren och bandledaren Martin Bengtsson hade omgivit sig med musiker, Anders Jakobson, trummor, Gabriel Rådström, bas, och Max Koldenius, gitarr, och det grymma soundet var en befrielse, en underbart levande höjdpunkt på festivalen. Två före detta arbetskamrater i absolut högform och speciellt Anders (som för övrigt har designat Håkans Pop-bloggen!) som jag aldrig har upplevt live tidigare. Till synes helt avslappnad gav han både tyngd och dignitet åt gruppsoundet medan Martins låtar hade en tidlös rockig prägel. Explosivt och helt underbart!Kvällens avslutning med allsångschlagerpop med åtta personer starka Bon Martin.

BON MARTIN, Clarion Hotel 1 september 2023
Återigen en promenad genom stan, över Storbron och förbi Stortorget till Clarion Hotell där konsertkvällen skulle avslutas med ett stort band (sju män och en kvinna) i något som liknade ett after work-liknande framträdande. Sångaren Martin Hedlund skuttade runt på scenen, flaxade vilt med armarna och uppmanade till allsång.
   Uppenbart ett partyband med låtar som hade de där typiska ”You can't hurry love”-takterna men så dags, mellan 23 och 24 på kvällen var det lite sent för party och dans.

/ Håkan

Live at Heart 23, fredag: Bildspecial

Postad: 2023-09-02 10:12
Kategori: Live at Heart

ETT KORT, MYCKET KORT, SAMMANDRAG av fredagskvällen på Live at Heart. En bildspecial:
Magnus Sundells diasert med Maryam Wallentin och Martin Hederos som gästmusiker.


Ida Gratte på Kvarteret & Co.


Irländske A.S. Fanning på Örebro Teater.


DSH5 på ett fullkomligt fullpackat Clarion Hotel.


En mästerlig rockurladdning med gruppen Waldemaar med Martin Bengtsson vid mikrofonen.


Kvällens avslutning med allsångschlagerpop med åtta personer starka Bon Martin.


JAG ÅTERKOMMER TIDS NOG MED DETALJERAD rapport lite senare.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2023 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.