Blogginlägg

Totta konsert

Postad: 2002-11-04 22:41
Kategori: Live-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 4/11 2002.

KONSERT
TOTTA NÄSLUND
Parkteatern, Örebro 2/11 2002


Utan att egentligen utvecklas, förändras eller bjuda på några stora nyheter så blir varje konsert med populäre Totta en ny upplevelse. Så även inför ett halvbesatt Parkteatern i lördagskväll.
   Efter en rad exemplariska skivor, som sakta men säkert grundmurat en stor publikskara, så uppfattar jag det senaste mästerverket ”Bortom månen & mars” som den slutgiltiga höjdpunkten. Både låt- och soundmässigt en imponerande skiva.
   Därför var jag upp över öronen nyfiken på hur de nya låtarna, specialskrivna av människor som Mauro Scocco, Peter LeMarc, Plura och Per Persson, skulle fungera live.
   Och det blev inte överraskande och inte alls förvånande att det naturliga soundet från skivan också fungerade fullt ut på scen. Med sitt fantastiska band, helt identiskt med kompet på skivan, kunde ingenting gå fel. Inte ens små tekniska problem kunde stjälpa koncentrationen och den inövade elegansen.
   Med ett så skickligt och tajt komp tycker jag dock variationerna och det spontana kunde ha haft ett ännu större utrymme. Med några ytterst få undantag följde alla låtarna de ursprungliga, strikta skivversionerna.
   Men givetvis var det ännu en gång en attraktion att live få uppleva det underbara samarbetet mellan gitarristerna Bengan Blomgren och Johan Lindström, trummisen Peter Korhonens mjukt tassande rytmer och Jenny Öhlunds smäckra röst bredvid Tottas hesa stämma.
   Jennys sånginsatser blev den här gången så mycket större än vid besöket för ett år sedan då hon hamnade i skuggan av Sharon Dyall. Nu fick hon chansen att ge sin egen personliga version av stämmor som tidigare Josefin Nilsson, Charlotte Berg och Sara Isaksson gjort på skiva. Och Jenny klarade det galant.
   Vad jag vet har Totta inte skrivit en enda låt under sin långa karriär men ingen vågar påstå att han är en coversångare. De flesta svenska låtar han framför är specialskrivna för honom och i de fall han väljer utländska original så är de svenska texterna så finurligt utmejslade, ofta av Dan Hylander, att det hela tiden låter både trovärdigt och originellt.
   Därför blev låtarna av Steve Earle och John Prine i lördags kväll en alldeles naturlig del av scenrepertoaren. Och tillsammans med Mauro Scoccos samtliga bidrag från senaste skivan, med ”Sex fot under” som oöverträffad triumf, ”Utan dej” med ett utpräglat Stones-intro och Per Perssons underbara titellåt från senaste skivan blev de konsertens toppar.

Tottas låtar:
Kärlek med stort K
På väg igen…
Hemma före mörkret
Farväl
Jag får aldrig nånsin nog
Nå’n dag
Du känner inte mej
Han kom hem
Feber
Ängel från Montgomery
En clown i mina kläder
Utan dej
Sex fot under
Bra dagar
Bortom månen & mars
Alltid inom mig
Louise
Men bara om min älskade väntar

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (444)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (70)
Konserter (233)
Krönikor (150)
Larm (20)
Listor (49)
Maxi12" (35)
Minns (133)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< November 2002 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Per Ullén 21/11: Jag tycker att det tråkigt att efter att du har haft en väldigt intressant blo...

Jan Arne Martin Lennell 21/11: Tack för tips om podden. Babylon Zoo? Absolut. Har albumet med hiten (?) Spacem...

Per Rosén 19/11: Hej! Nyfiken på var du hört att första spelningen på turnén var i Stockhol...

Björn Stein 14/11: Lyssnartips, lyssna på Fred Eaglesmiths syn på ämnet tribute band på skivan ...

Björn Stein 13/11: Killen i mittten bekräftar nog din teori, gött solo. en pärla till poplåt! R...

Jan Arne Martin Lennell 31/10: Daniel Romano hade jag aldrig hört talas om förrän jag nyligen fick tips av g...

Håkan Gustavsson 30/10: Rolig återblick! Vissa saker behöver mer än 10 år för att man ska se klart...

Mats Karlsson 26/10: Detta är också ett av mina favorit-live-album. Visst var det märkligt att man...

Mats 26/10: Hej Håkan, Tack för att du skriver om Kursaal Flyers. Håller med om att de...

Fredrik Plumppu 24/10: Väldigt kul att få läsa denna recension, igen! 1983 hade jag nyligen upptäc...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.