Blogginlägg

Krönika: Oktober 1993

Postad: 2021-05-14 07:55
Kategori: Krönikor

Jag var väl inne på singelproblemet i en krönika 1990 när jag började sakna rejäla singel-b-sidor. Här, några år senare, har jag helt tröttnat på cd-singelformatet och vill begrava hela konceptet. I någon mån lyckades jag förutse utvecklingen. Ändå kunde jag plocka ihop en lista på bästa singlar just då.
 
Den här krönikan publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 29/10 1993.
 
DAGS ATT BEGRAVA CD-SINGELN

NU ÄR DET DAGS ATT BEGRAVA CD-SINGELN. Det var inte länge sedan vi förde den klassiska vinylsingeln till den sista vilan. 45-varvaren och 7-tummaren hade gjort sitt efter trettio år som trendskapare och ledande opinionsbildare på världens alla hitlistor och diskotek.
   Cd-singeln kom därefter och har efter bara några år existens jobbat sig ned till samma begravningsförberedande tillstånd. Introduktionen var blygsam och följdes av än mer tveksamma drag.
   3-tums-cd:n var en felsatsning och det vingliga och spinkiga plastomslaget till cd-singlarna var ett fiasko som nu, tack och lov, är i minoritet bland nya singlar.
   Ännu värre är den ogenerösa och snåla prägeln som varje singelutsläpp har i dessa tider.
   I min alldeles egna och högst ovetenskapliga undersökning bland årets singlar har cd:n i sju fall av tio ingen ytterligare låt på skivan. Men däremot flera olika och i vanliga öron meningslösa mixningar av samma låt.
   Då har min undersökning bara omfattat konventionella pop- och rockartister och inte hiphop, dansmusik, techno eller rap där jag inbillar mig att mixningshysterin och låtfixeringen är ännu tydligare.
   Jag har länge hävdat tesen att nya singlar till helt överväldigande del är utgivna som marknadsföring inför det viktiga albumet. Alltså i första hand inte utgivna för att säljas utan för att spelas på ett i dessa dagar utökat antal radiostationer, på diskon och i tv.
   Utvecklingen utarmar givetvis singelkulturen och ger en tår i ögat på en entusiast som undertecknad. Som minns 60-talets klassiska singelutgivningar som var minst lika viktig händelse som ett album.
   Märk väl att Beatles samtliga 22 singlar var 12 icke-album-låtar. Det gav singlarna en egen status som idag helt har suddats ut.
   Den traditionella singeln var också en av de viktiga beståndsdelarna i hela punkrörelsen med skivbolag som Stiff och Chiswick. Vars hela verksamhet hade singlarna som hörnstenar.
   I takt med att vi gått in i cd-samhället har singeln förlorat magi. Oavsett formatet (cd eller vinyl) har singeln tappat sitt attraktionsvärde och därmed rasat i försäljningssiffror.
   Förra året såldes 2,7 miljoner singlar i Sverige jämfört med 3,8 milj året före. En minskning med nästan 30%!
   Och den negativa trenden håller i sig. Inte minst ”tack vare” skivbolagens och artisternas ointresse av cd-singelformatet.

TILL NÅGOT ROLIGARE. FYNDIGA LÅTTITLAR som ”She won't get under me till I get over you” och ”I'm just an old chunk of coal (but I'm gonna be a diamond someday)”
   Förstnämnda låten återfinns på amerikansks gruppen Best Kissers In The Worlds första album ”Been there” och den andra är inte oväntat en countrylåt med John Anderson från albumet ”Solid gold”.

ÅRETS BÄSTA SINGLAR (hittills!)
1. Cross my fingers JOHN HIATT
2. When I speak your name BEAGLE
3. When your were young DEL AMITRI
4. Rubberband girl KATE BUSH
5. Måne över Haväng ULF LUNDELL
(Samtliga med bonuslåtar)

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (457)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (144)
Örebro (53)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Maj 2021 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Jan Lennell 4/12: Fantastiskt album! Hörde det första gången via PA:t före en av de bästa kon...

Jarmo Anttila 1/12: "Labelled with love" är en fantastisk låt som håller efter 40 år....

Bengt Gustafsson 22/11: Hej Jag var där kväll två. Och jag råkade vara i musikaffären när Elvis m...

Peter Lundmark 19/11: Ett litet mästerverk som kommit lite i skymundan....

Håkan Gustavsson 18/11: Hej! Jag tycker att det är kul att du rangordnar efter din smak och inte efter...

Torsten Braf 16/11: Hej Håkan. Under parollen Bättre sent än aldrig har jag just läst din runa ...

Göran Johansson 8/11: Första gången jag skriver här. Blev så glad att se namnet Lowry Hamner & The...

Silja 6/11: Hej Håkan, Var inte du på Harrys då coverbandet som lirade Dylanlåtar var...

Thomas J I'm kingfisher 1/11: Får tacka för tankesällskapet! // Thomas...

Björn 29/10: Tack Håkan för den rapporten, ökade på anglofil-abstinensens några grader.....

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.