Blogginlägg

Mogen att nu satsa fullt ut på en artistkarriär

Postad: 2006-10-31 20:48
Kategori: Intervjuer

Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 31/10 2006.

Efter fem plattor, oändligt många spelningar och ett flertal kontraktsanbud så tycker Eva Eastwood att hon är mogen att nu satsa fullt ut på en artistkarriär. Tvåbarnsmamman Eva Östlund, som råkar vara samma person, är noga med att poängtera att ingen karriär i världen kan gå ut över hennes barn och familj. Just nu, när hon har fullt upp att lansera sin nya cd ”Ton of heart”, så finns det ingen konflikt mellan hennes båda liv.
   - Det handlar om livskvalité, att göra det bästa av allt. Att njuta och vila och att vid sidan av den så kallade artistkarriären leva ett så vanligt liv det bara går. Min man Janne (Jan Östlund, basist i kompgruppen Major Keys) har ställt upp jättemycket och när vi nu är musiker på heltid så blir det också mycket ledighet mellan varven.
   - Så att vi kan vara tillsammans med våra små killar, Adam (5 år) och Isak (1½ år). Adam var med mig i studion när jag gjorde nya skivan. Han fick spela in en egen version av ”Olyckan”…
   Att Evas mer proffsiga tillvaro har startat är uppenbart när hon kommer till intervjun på tidningen tillsammans med en promotionkille utskickad från det nya stora skivbolaget.
   - På sätt och vis ett helt nytt liv det här. A&r-människor, turnéplanerare, skivbolagsfolk och stylister. Förut tog vi hand om allt själva. Nu finns det pengar, budget och planering till allt man ska göra.

För Eva har det inte alltid varit självklart att tacka ja till kontraktsförslag. 1997 ville folk i Nashville att hon skulle flytta dit och bli låtskrivare och 2002 hade Bob Johnston, legendarisk skivproducent (Bob Dylan, Simon & Garfunkel, Byrds, Leonard Cohen med flera) fått upp ögonen för Eva.
   - 97 ville varken jag eller Janne ta det steget och flytta till USA. När Bob ringde från en studio i Stockholm hade jag bara inte tid. Men jag ångrar mig inte heller, säger Eva som den naturligaste sak i världen.
   Tillsammans med sitt kompband Major Keys, som finns med på skivan (vilket var ett krav från Eva), har hon harvat runt Sverige många varv under alla år. Innan det definitiva genombrottet kom plötsligt förra året.
   - Allsång på Skansen, 20 000 människor i publiken och flera miljoner framför tv:n. Det var ett underbart ögonblick i mitt liv. Fram till dess hade vi levt ett slutet liv, visserligen stora bland rockabillyfans, men det svenska materialet fick ju enorm respons där. Dörrarna till yttervärlden hade plötsligt öppnats.
   Den framgången har följts av ett positivt turbulent år för Eva och hennes killar. Intensivt turnerande, uppskattad gästartist på Refreshments julturné, skivkontrakt och inspelning av skivan och i somras förband till John Fogerty.

Och imorgon släpps nya cd:n ”Ton of heart”, ett samarbete med Refreshments-sångaren Joakim Arnell som producerat skivan tillsammans med Eva. Men det låter inte alls så förutsägbart som det verkar. Med varken utpräglad rockabilly eller svensk schlager.
   - Först tyckte jag också att det lät tokigt att inte utnyttja tidigare framgångar. Men skivbolagsbossen Hans Larsson var övertygad om att skivan skulle fungera på engelska och vara poppigare än jag någonsin varit. Så hade jag lite personligare material liggande som Lasse Strandheim på Tail Records aldrig tog till sig.
   - Sedan kom ju Joakim in och blev min förlängda arm. Vi testade mycket tillsammans, han hade mycket egna pop- och countryidéer som han inte haft användning för i sin grupp och han tog fram vad som var jag i det här.
   Eva är känd som en sprudlande kreativ låtskrivare med över 700 låtar på sitt samvete. Hon kom med 85 förslag till den här skivan. Som slutligen blev 14 på skivan. Men under inspelningsprocessen hade hon skrivit ytterligare 15 nya låtar…
   Ändå är hon spänd och nervös för mottagandet av nya skivan.
   - Det är klart att det känns spännande att ha gjort en skiva som låter så behagligt bra med musik som vill nå ut och ändå innehåller mina personligaste sånger. Och sedan stå där i rampljuset när alla ska bedöma mig. Jag är ju bara en simpel låtskrivare, säger Eva anspråkslöst som avslutning på vår lilla pratstund.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (402)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (53)
Konserter (227)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (45)
Maxi12" (35)
Minns (111)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Oktober 2006 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Lennart Ahlgren 5/12: Gjorde de fler turnéer? För jag vill minnas att jag såg de i Lund men då var äve...

Lars Kärrbäck 1/12: Är det inte dags att göra en diskografi om Anne-Lie och Extra. Många intressanta...

Ingrid 23/11: Var på denna konsert och i min minnesbild kommer Franz Bekerlee in och spelar so...

Jan Wallin 12/11: MIn favoritgrupp Golden Earring, spelade på sitt mest kända album Moontan låten ...

Britt Beck 7/11: Din recension var ypperlig. Målerisk och saklig. Du fångade verkligen stämningen...

Perre 23/10: Hej Håkan, låten är ju en riktig klassiker vilket sammträffande. Läser just n...

Perre 11/10: Ja detta är första upplagan av The Hollywood wampires Som Alice döpte gänget ti...

Katja Aittaniemi 7/10: Det var tider det :) Jag stod bakom scenen och satt på huk under emellanåt då ja...

per 5/10: Hej! Jag försöker hitta en digital version av en inspelning från Clashs konsert...

Gertrud 26/08: Hejsan! Läser ditt inlägg idag, och vill berätta en liten historia som hände mig...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.