Blogginlägg från 2006-10-31

Mogen att nu satsa fullt ut på en artistkarriär

Postad: 2006-10-31 20:48
Kategori: Intervjuer

Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 31/10 2006.

Efter fem plattor, oändligt många spelningar och ett flertal kontraktsanbud så tycker Eva Eastwood att hon är mogen att nu satsa fullt ut på en artistkarriär. Tvåbarnsmamman Eva Östlund, som råkar vara samma person, är noga med att poängtera att ingen karriär i världen kan gå ut över hennes barn och familj. Just nu, när hon har fullt upp att lansera sin nya cd ”Ton of heart”, så finns det ingen konflikt mellan hennes båda liv.
   - Det handlar om livskvalité, att göra det bästa av allt. Att njuta och vila och att vid sidan av den så kallade artistkarriären leva ett så vanligt liv det bara går. Min man Janne (Jan Östlund, basist i kompgruppen Major Keys) har ställt upp jättemycket och när vi nu är musiker på heltid så blir det också mycket ledighet mellan varven.
   - Så att vi kan vara tillsammans med våra små killar, Adam (5 år) och Isak (1½ år). Adam var med mig i studion när jag gjorde nya skivan. Han fick spela in en egen version av ”Olyckan”…
   Att Evas mer proffsiga tillvaro har startat är uppenbart när hon kommer till intervjun på tidningen tillsammans med en promotionkille utskickad från det nya stora skivbolaget.
   - På sätt och vis ett helt nytt liv det här. A&r-människor, turnéplanerare, skivbolagsfolk och stylister. Förut tog vi hand om allt själva. Nu finns det pengar, budget och planering till allt man ska göra.

För Eva har det inte alltid varit självklart att tacka ja till kontraktsförslag. 1997 ville folk i Nashville att hon skulle flytta dit och bli låtskrivare och 2002 hade Bob Johnston, legendarisk skivproducent (Bob Dylan, Simon & Garfunkel, Byrds, Leonard Cohen med flera) fått upp ögonen för Eva.
   - 97 ville varken jag eller Janne ta det steget och flytta till USA. När Bob ringde från en studio i Stockholm hade jag bara inte tid. Men jag ångrar mig inte heller, säger Eva som den naturligaste sak i världen.
   Tillsammans med sitt kompband Major Keys, som finns med på skivan (vilket var ett krav från Eva), har hon harvat runt Sverige många varv under alla år. Innan det definitiva genombrottet kom plötsligt förra året.
   - Allsång på Skansen, 20 000 människor i publiken och flera miljoner framför tv:n. Det var ett underbart ögonblick i mitt liv. Fram till dess hade vi levt ett slutet liv, visserligen stora bland rockabillyfans, men det svenska materialet fick ju enorm respons där. Dörrarna till yttervärlden hade plötsligt öppnats.
   Den framgången har följts av ett positivt turbulent år för Eva och hennes killar. Intensivt turnerande, uppskattad gästartist på Refreshments julturné, skivkontrakt och inspelning av skivan och i somras förband till John Fogerty.

Och imorgon släpps nya cd:n ”Ton of heart”, ett samarbete med Refreshments-sångaren Joakim Arnell som producerat skivan tillsammans med Eva. Men det låter inte alls så förutsägbart som det verkar. Med varken utpräglad rockabilly eller svensk schlager.
   - Först tyckte jag också att det lät tokigt att inte utnyttja tidigare framgångar. Men skivbolagsbossen Hans Larsson var övertygad om att skivan skulle fungera på engelska och vara poppigare än jag någonsin varit. Så hade jag lite personligare material liggande som Lasse Strandheim på Tail Records aldrig tog till sig.
   - Sedan kom ju Joakim in och blev min förlängda arm. Vi testade mycket tillsammans, han hade mycket egna pop- och countryidéer som han inte haft användning för i sin grupp och han tog fram vad som var jag i det här.
   Eva är känd som en sprudlande kreativ låtskrivare med över 700 låtar på sitt samvete. Hon kom med 85 förslag till den här skivan. Som slutligen blev 14 på skivan. Men under inspelningsprocessen hade hon skrivit ytterligare 15 nya låtar…
   Ändå är hon spänd och nervös för mottagandet av nya skivan.
   - Det är klart att det känns spännande att ha gjort en skiva som låter så behagligt bra med musik som vill nå ut och ändå innehåller mina personligaste sånger. Och sedan stå där i rampljuset när alla ska bedöma mig. Jag är ju bara en simpel låtskrivare, säger Eva anspråkslöst som avslutning på vår lilla pratstund.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (448)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Grupper (16)
Jul (76)
Konserter (233)
Krönikor (155)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (137)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Oktober 2006 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Mats Jarl 13/01: Nej, Clapton spelade bara med Bluesbreakers i England. John Mayall's första tur...

Björn Stein 12/01: Bente från 3 september 1975. Skär genom märg och ben 45 år senare...vilken v...

Jan Arne Martin Lennell 6/01: Ha, ha! Skrev nyss en kommentar på detta inlägg bl a om att albumet ej gick at...

Jan Arne Martin Lennell 6/01: Sitter och surfar på din sida. Denna har jag helt missat. Måste tyvärr erkän...

Peter Lundmark 5/01: God fortsättning på det nya året. Har följt din sida sedan starten och den h...

Per Theander 2/01: Hej! Kul att du nämner Tim Hardins absoluta mästerverk "Suite for Susan Moore...

Björn 1/01: Tack Håkan, för ännu ett år av underhållande, lärande och berörande läsn...

Hakan Nystrom 1/01: Otroligt tråkigt att höra !! Jag har alla hans plattor och hade länge hoppats...

Jan Arne Martin Lennell 29/12: Intressant lista! Försöker bestämma mig för Pretenders (balladerna är ju ur...

Silja 29/12: Ja du Håkan, jag har svårt att se någon nåd detta dystra år 2020. Men det b...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.