Blogginlägg

Eftertankens goda sammanfattning

Postad: 2017-09-09 22:49
Kategori: Live at Heart


Några fantastiska minuter med Sam Brookes i Nikolaikyrkan under Live at Heart i Örebro. Något, och mycket annat, jag missade under festivalen förra helgen.

FICK ETT INTRESSANT MESSENGER FRÅN Live at Hearts artistansvarige Lars-Göran Rosén med anledning av min slutrapport om festivalen som ägde rum under senaste helgen. Och det handlade av naturliga skäl mycket om engelsmannen Sam Brookes och grekiska bandet Theodore:

Kul och överraskande att se att du hade samma artister högst på din lista som jag hade! Min etta var Sam Brookes, min tvåa var Theodore. Hårfin skillnad på dem dock, båda tillhör utan tvekan yppersta världseliten i sina respektive genrer. I Nikolaikyrkan lade Sam till en extra dimension då han drog ur sladden från gitarren och gick ut i rummet och sjöng helt utan förstärkning. Han lade även till flera sånger som inte spelades på East West, t ex den gamla folksången "Sam Hall", och han fick även göra extranummer då han var kvällens sista artist i kyrkan.
   Jag såg alla fem spelningarna med Theodore och de blev bara bättre och bättre ju mer man lärde sig den ganska komplexa musiken. En annorlunda spelning var den extrainsatta på Stora Örebro torsdag kl 19 då de med tanke på det tidiga klockslaget spelade ett softare set och lade in tre lugna låtar som de inte spelade på de andra konserterna. De är ett makalöst bra band! Av de svenska akter jag såg fastnade jag främst för Maple & Rye, ett ungt band i stil med Mumford and Sons, jag tror att du skulle gilla dem. Royal Prospect hörde också till överraskningarna, väldigt kompetent arenapop i stil med Coldplay. Johanna Lillvik gillade jag också, bra artpop i stil med Tori Amos. Klez blev nog den mest populära nya akten i år, de gick ett riktigt segertåg genom festivalen och drog allt mer publik för varje dag fram till lördagens spelning på ett överfullt East West.
   Jag känner mig väldigt nöjd med festivalen i år, extra roligt var att de utländska debutanterna levererade så bra. Jag tror och hoppas på att akter som Klez, Dronningen, Theodore, AHI, Calvin Arsenia, Vajra, Ivory Tusk, Fabrizio Cammarata och Trad.Attack! kommer att komma tillbaka, de verkade väldigt nöjda med allt. Hur rankar du dina intryck i år jämfört med tidigare festivaler?


Min kommentar till Lars-Göran:
För mig personligen handlar intryck från konserter så himla mycket om förväntningar och förberedd kunskap. Därför går det för min egen del inte att jämföra årets festival med de tidigare. Utan att ha några statistiska bevis uppfattade jag att årets festival hade en större andel debuterande och därmed för mig okända festivalartister. Detta plus att jag själv i år hade en helt annan utgångspunkt än tidigare, en ambition att upptäcka mycket nytt som jag hade lyssnat mig till, låt vara med en lite för stor andel singer/songwriters. Men musikaliskt var årets festival en lika stor upplevelse som alltid.   
   Överraskningsmomentet gjorde nog det största intrycket av Theodore, oväntat och imponerande (på en förbluffande hög teknisk nivå), medan Sam Brookes "bara" tillfredsställde förväntningarna sedan jag hade hårdpluggat hans material. Sedan skulle jag naturligtvis ha varit på fler "viktiga" platser under de fyra festivalkvällarna. Men mina två recensionsåtaganden hindrade mig tyvärr från Brookes i kyrkan och DSH5 också i kyrkan (med Karin Wistrand som gäst) men så är ju förutsättningarna på en levande och intensiv festival.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2017 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.