Blogginlägg

I sitt livs rampljus

Postad: 2014-11-12 07:57
Kategori: 80-talskonserter

Den här recensionen/intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 21/8 1981.

EVA DAHLGREN & WAJS GAJS
Prisma, Örebro 18 augusti 1981


Eva Dahlgren befinner sig i sitt livs rampljus. Efter albumet "För väntan", som kom i våras, har populariteten bara ökat och hon är just nu den mest sålda svenska skivartisten. Bara Kim Wilde, en annan rocktjej från England, säljer bättre för tillfället.
   Intresset är alltså på topp för Eva Dahlgren och hennes kompband. Det kom följaktligen mycket folk till Prisma i onsdags kväll. Fullsatt och många fick besviket vända i dörren.
   För Eva Dahlgren är det nu rockmusiken som gäller och albumet innehåller mer grundläggande rock än på tidigare skivor.
   - Rockmusiken har alltid funnits inom mig. Själv märker jag ingen skillnad. Har alltid skrivit rocklåtar. Förändringen ligger väl främst vid skivinspelningen. Live tillsammans med de här fantastiska musikerna (och Eva gör en gest mot bandet) kan inte gå snett, säger Eva till mig när jag träffar henne direkt efter konserten.
   Sommarens turné består mest av folkparker så Prisma-besöket var en av få konserter i mindre lokaler.
   - Det är svårt att ställa om från park till klubb men jag tycker det fungerade bra ikväll, säger Eva med en frågandeblick. Den beryktade folkparkspubliken har vi lyckligtvis missat. Jonas (Isacsson, gitarristen) fick en flaska på sig i Gamleby men annars har det varit fritt från incidenter.
   Eva Dahlgrens livematerial var huvudsakligen låtar från senaste skivan, det var rockigt och tempoladdat med Eva på elektrisk gitarr nästan hela tiden.
   - Ambitionen är att göra ballader i framtiden. et var meningen jag skulle göra "Jag vill ha dej" ikväll men jag hann inte stämma den akustiska gitarren. Balladerna har annars fått en stor respons i parkerna.
   - Under den mjuka och svävande låten "Häxorna" blir den mest berusade publik faktiskt tyst, säger Eva och Anders (Glenmark, gitarrist och klaviaturspelare) entusiastiskt i munnen på varandra. Får vi råd, det behövs mer syntar, kan vi också göra "Egoism" live.
   Anders Glenmark har samarbetat med Eva på samtliga hennes tre album och är ett fint stöd med sin rutin och musikalisk skicklighet.
   - Utan honom fortsätter jag inte. Vi har samma idéer, samma utgångspunkt och har väldigt lätt att jobba tillsammans. Han betyder mycket.
   Eva är ute på sitt livs andra turné och erfarenheterna "on the road" sträcker sig inte längre tillbaka än till den tidiga våren då samarbetet med Wajs Gajs, det svengelska namnet på kompgruppen, inleddes.
   - Vi turnerade ihop redan innan vi gjorde senaste albumet så vi märkte att det fungerade ihop. Skivinspelningarna gick därför väldigt snabbt och smärtfritt. Det var också då jag började spela ("spela", Evas röst får en anspråkslös ton) elektrisk gitarr. Men det kan ju Jonas mycket bättre.
   På scen gjorde Eva sju av de tio låtarna från senaste albumet, tre engelska låtar från andra skivan och en förändrad, snabbare och helt superb ver5sion av "Jenny Mattress". Tyvärr lyckades inte publiken få in Eva till ytterligare extralåtar där klassiker som "Kansas City" och Beatles-låtar som "I should have known better" brukar förekomma. Men det hade väl blivit ett alldeles för otroligt slut på en konsert som ändå till alla delar motsvarade förväntningarna.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2014 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.