Blogginlägg

Sommarprogrammet ni (kanske) aldrig får höra

Postad: 2007-07-28 19:45
Kategori: Krönikor

Den här krönikan publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 27/7 2007.

Jag blev aldrig någon sommarpratare. I år heller. Långsökt tanke när min vän Thomas ringer och säger att han anmält mig till programledarskaran. Det fanns aldrig tid för spänning, nyfikenhet eller ren skräck för då var det redan klart vilka som var utvalda.
   Däremot grodde tanken lite extra så jag satte ihop, inspirerad av programmen med Ulf Lundell och Plura, ett fiktivt program. Med låtval och allt. Programmet som ni nog aldrig kommer att höra. Här är några utdrag.
   Några inledningsfraser, förklarar att jag nog är bättre på det skrivna ordet än det talade. Sedan direkt på första låten utan att presentera. Jag tycker musiken i det här programmet ska presentera sig själv för att sedan följas upp med information, anekdoter och rundsnack.
   Ducks Deluxe: Love’s melody.
   Efter låten en kort historia om engelsk pubrock i allmänhet, berättar om 70-talets England och säger plötsligt att jag faktiskt aldrig var där på 70-talet.
   Berättar vidare om när just Thomas och jag träffade Sean Tyla vid ett senare tillfälle i mitten på 80-talet vid en av Ducks Deluxes korta återföreningar. Vi fick telefonnumret hem till honom, ringde honom hela lördagen men hans fru berättade att Sean var på fotboll men skulle komma snart. Han kom aldrig hem den kvällen så vår intervju sprack. Men vi gick i flera dagar och spånade på en bok om pubrock.
   The Beatles: She loves you.
   Låten, som egentligen inte kräver någon presentation, följs av min beskrivning hur musiken kom in i mitt liv någon gång på 50-talet via föräldrarnas radiogrammofon och 78-varvare med Bill Haleys ”Rock around the clock” som finaste klenod.
   Med den här simpla, tidiga Beatles-låten ville jag bara peka på den enskilda händelsen som förändrade mitt liv, The Beatles på Drop In på tv, och en låt från just det ögonblicket.

Philip Lynott: Dear miss lonely hearts.
   Phil Lynott visade mig och min vän Jan-Ola inspelningstudion Good Earth i centrala London i mars 1980. Hela Thin Lizzy var samlade i studion för att spela in nästa skiva, ”Chinatown”. Lynott överlämnade sin bok med poesi och vi ångrar oss än idag att vi inte lät honom signera boken. Intervjuade honom en gång till sommaren 1983 i Karlskoga Folkets Park.
   Ulf Lundell: Så mycket äldre.
Låten är från 1980, det bästa Ulf Lundell-året. ”Längre inåt landet” är en av världens tre bästa skivor och den här låten är pärlan. Otrolig turné och otrolig uppmärksamhet. När han var i Örebro var det en fotograf som följde Ulf i hälarna och det resulterade i en bok ”Det är långt mellan lycka och leda” där jag faktiskt hamnade på bild när vi var på väg in i hotell Continental efter spelningen.
   Ulf hade med sig den uppstoppade tuppen som tronade på scen och när han tröttnade på efterfesten tog han tuppen med sig upp på rummet. Medan jag fortsatte prata med hans dåvarande trummis, den färgstarke Ingemar Dunker, som släpade med sig en videoapparat på hela turnén.
   Det här var bara ett utdrag från mitt Sommarprogram. Det borde finnas plats för musik med Neil Young, Jackson Browne, Bruce Springsteen, Magnus Lindberg, Steve Gibbons, Wreckless Eric, Crazy Horse, Ian Gomm, Pogues och Ben Kweller också.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (449)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Grupper (16)
Jul (76)
Konserter (233)
Krönikor (160)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (140)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Juli 2007 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Håkan Gustavsson 22/02: Hej! När kommer recensionen på Kjell Anderssons bok?...

Jan Arne Martin Lennell 20/02: Tack för tips...igen! Fantastiskt album! Finns den på CD?...

Björn Stein 8/02: Sorgligt, tack Håkan för att du har koll på det som sker. Blir att gräva i v...

Johan S 5/02: Härlig läsning! Känner igen mig i den där passionen. Hur magiskt det kände...

Fredrik Henriksson 21/01: Hej! Elton John var i Stockholm 1970. Min farmor hämtade honom på Arlanda...

Per-Ove 18/01: Någon som vet vilka år under 80-talet som Elton John Spelade i Stockholm/issta...

Mats Jarl 13/01: Nej, Clapton spelade bara med Bluesbreakers i England. John Mayall's första tur...

Björn Stein 12/01: Bente från 3 september 1975. Skär genom märg och ben 45 år senare...vilken v...

Jan Arne Martin Lennell 6/01: Ha, ha! Skrev nyss en kommentar på detta inlägg bl a om att albumet ej gick at...

Jan Arne Martin Lennell 6/01: Sitter och surfar på din sida. Denna har jag helt missat. Måste tyvärr erkän...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.