Blogginlägg

Tullamore Brothers-text på svenska

Postad: 2013-01-25 07:54
Kategori: Blogg

Idag släpps Tullamore Brothers nya album, "Still going wrong" är gruppens tredje, som på sedvanligt sätt innehåller folkmusik med djupa irländska rötter. Jag fick det hedervärda uppdraget att skriva omslagstexten till skivan, ni ser omslaget och texten här ovan, som översatts till engelska (av Gail Ricksecker) och pryder insidan på skivomslaget.
   Här följer exklusivt mitt ursprungliga original, innan jag visste hur långt (eller kort...) jag fick skriva, som jag sedan fick redigera ned, delvis skriva om och förkorta till en mer lätthanterlig och smidig text på ett skivomslag.
   Jag har under många år på den här sidan skrivit om skivor med uteslutande covers, under kategorin "cover-skivor", där jag dels recenserat innehållet på skivan och dels förklarat ursprung och original till låtarna. Jag hade ambitioner att göra något liknande med Tullamore Brothers nya. Men det visade sig vara ett större projekt än jag någonsin anade med alla dessa urgamla traditionella låtar med oändliga rötter tillbaka i tiden. Där exakta fakta om irländsk folkmusik inte alltid går att sammanfatta kring några få namn.
   Ändå har jag försökt (med mycket hjälp från Tullamore-medlemmarna själva) att förklara ursprunget till låtarna så kort och sanningsenligt som möjligt. Ni hittar uppgifterna längst ned på sidan.
   Men först alltså omslagstexten i en svensk lite längre version:


The Tullamore Brothers är tillbaka på skiva. 14 år efter förra skivan har de mer eller mindre regelbundet turnerat, utvecklat sig och nu funnit sin form. Med nyfikenhet, mycket humor och distans (exempelvis titeln "Still going wrong") har de hela tiden sökt nya vägar för sin musik som står med minst två ben stadigt i den irländska traditionella myllan.
   Just nyfiket och ständigt föränderligt kanske inte kopplas ihop med traditionellt och gammalt men det här bandet har ständigt uppgraderat sitt sound, hittat nya intressanta infallsvinklar och nya samarbetspartners.
   Teknikern och producenten Joacim Dubbelman var en sådan viktig och överraskande ny pusselbit i Tullamores sound 2012 när nya skivan spelades in. Dubbelman har en lång erfarenhet i musikens tjänst. Han kommer främst från popsvängen, gjorde ett soloalbum 1995 och har sedan figurerat som låtskrivare i Melodifestivalsammanhang, och kunde lyssna på Tullamores musik med fräscha nya öron.
   I den lite oväntade nyordningen passar kanske även jag, en gammal popgubbe och Beatles-fantast, in som fått det hedervärda uppdraget att skriva dessa rader. Utan att ha någon som helst specialiserad koll på irländsk folkmusik och alla dess former. Däremot har jag lärt mig, under drygt 40 års musikrecenserande att bra musik är bra musik och dålig musik får gärna existera om jag bara inte tvingas lyssna på den.
   Mina personliga irländska rötter i den traditionella folkmusiken är alltså inte speciellt genuina. Men som knappt 15-åring kunde jag inte undgå att komma undan The Dubliners och deras gemytliga version av "Seven drunken nights" som har anor och rötter från 1700-talet. Långt innan jag kunde stava till Guinness eller visste vad det var.
   Den vemodiga musiken, de lite ledsna arrangemangen, lustiga instrumenten och det romantiserande förhållandet till alkoholhaltiga drycker fanns nog omedvetet i bakhuvudet när jag på 80-talet drabbades av Shane MacGowans oförglömliga Pogues-sånger och texter. Känslor som nådde sin absoluta höjdpunkt under fotbolls-EM 1988 när framgångarna för det irländska landslaget under ledning av Jackie Charlton fångade all min passion.
   Just 1988 uppstod Tullamore Brothers som nu firar 25 år som existerande band. År som har påverkat, förändrat och utvecklat bandet till vad det är idag: En gränslös samling rötter och influenser, medlemmarna har rötter i både singer/songwriter, jazz och melodisk 80-talshårdrock, som under TB-flaggan förenas i något mycket genuint musikaliskt och spännande fast melodierna är gamla, texterna övervägande lika åldriga men inspelningarna är nya och välsmakande. För det här är musik med djupa rötter och lång tradition men det är inspelat 2012, utgivet 2013 och dess framtid är oändligt.


THE TULLAMORE BROTHERS: Still going wrong (Tullamore Brothers)

1. Beggar song
Förmodligen samma traditionella sång som Fairport Convention givit ut som "The beggar's song" ("Red & gold", 1998) och Steeleye Span som "The beggar" (på albumet "Bedlam born", 2000).
2. Raheen Medley / Jack Coens, The trip to Cullenstown
Medley. Båda låtarna är skrivna av munspelaren Phil Murphy (död 1989) från Bannow, Wexford.
3. As I roved out
En låttitel som faktiskt existerar i tre olika låtar. Tullamores främsta influens är versionen med Planxty från albumet "The well below the valley" (1973).
4. Julia Delaney / Julia Delaney, Cooley's Reel, Frank's Reel
Medley. 1. Känd under tolv andra titlar och är troligen skotsk från cirka 1900. 2. Har figurerat under 13 andra olika titlar och påstås vara skriven 1938 av Joe Mills då han var medlem i Aughrim Slopes Band. 3. Skriven av John McCusker.
5. The shores of Botany Bay / Calliope House
Medley. Irländsk folksång om irländare som emigrerar till Australien + en låt från skotsk/irländska Boys Of The Loughs repertoar.
6. The pleasant beggar / Pleasant beggar, Da new rigged ship
Endast tio år gammal låt skriven av den amerikanska bluegrassgitarristen Russ Barneberg. Här kombinerad med en gammal skotsk folklåt.
7. The flight of Earls
Ännu en förhållandevis modern låt. Skriven av irländaren Liam Reilly, bror till Paddy Reilly i Dubliners, som gav ut den på singel 1990.
8. Eavesdropper / Eavesdropper, Siobhan O'Donnell's reel
Medley. 1. Finns med sju olika låttitlar. Och i flera inspelade versioner, bland annat De Danann, Kevin Burke & Jacky Daly och Paddy Keenan. 2. Hämtad från Lunasas repertoar
9. Little Bridget Flynn
Urgammal låt från 20-talet med Flanagan Brothers. Tullamores version är mer influerad av gruppen At The Racket med Seamus O'Donnell på saxofon och accapellasång.
10. The polka set / Charlie Harris' Polka, The Finnish, Jessica's Polka
Ett medley i polkatakt. 1. Från Kevin Burkes repertoar. 2. Existerar med åtta olika låttitlar och mest känd med den finska gruppen Loituma. 3. Skriven av Mick Hanly och hämtad från albumet "As I went over Blackwater". I sin helhet har medleyt spelats in av bland annat Henry Martens Ghost.
11. Rambles of spring
Originallåt (Tommy Makem) från 1977. Från ett album ("In concert") med Tommy Makem/Liam Clancy.
12. Wedding reel / Wedding reel, Earls Chair, Wissachickon Drive
Medley. 1. Finns med sex olika låttitlar, bland annat "MacLeod's farewell". Skriven av Donald Shaw i gruppen Capercaillie. 2. Skriven av Pato (Packie) Maloney från Woodford, Co Galway. 3. Känd under fem andra titlar.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (520)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2013 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.